Είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε εκ νέου ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, καθότι δεν έχει δοθεί απάντηση στην ερώτηση που καταθέσαμε 2,5 μήνες πριν (Αρ. Πρ. 1879-23/9/2013).
Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για το success story του κ. Σαμαρά και του Υπουργού Υγείας οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές έχουν επιδεινώσει δραματικά την παροχή υπηρεσιών υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας προς τους πολίτες λόγω των περιορισμών που έχουν επιβάλει στη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και στις προσλήψεις προσωπικού. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού είναι εκρηκτική, και οι ώρες εργασίας ειδικά των γιατρών υπερβαίνουν κάθε προβλεπόμενο νόμιμο όριο. Σημειώνουμε ότι για το θέμα αυτό η χώρα έχει παραπεμφθεί από την Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι τίθεται θέμα υγείας και ασφάλειας των ασθενών αλλά και των ίδιων των γιατρών.
Τα τακτικά χειρουργεία για λόγους ασφαλείας ακυρώνονται λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου και από την Δευτέρα 16/12/2013 θα πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα χειρουργεία. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος από τον Μάιο 2013 και οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς καταβάλλοντας δυσβάσταχτα ποσά. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) λειτουργεί χωρίς να τηρούνται οι ισχύοντες κανονισμοί.
Η σίτιση των ασθενών είναι υποβαθμισμένη και η φύλαξη του νοσοκομείου ανύπαρκτη με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κλοπές, φθορές ακόμη και βιαιοπραγίες εναντίον του προσωπικού του νοσοκομείου.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου δεν υπάρχει καρδιολόγος και μια φορά την εβδομάδα πηγαίνει καρδιολόγος από την Καλαμάτα και μια γιατρός από το Κέντρο Υγείας Πύλου. Οι εφημερίες γίνονται με ειδικευμένους ιατρούς σε εφημερία ετοιμότητας από το σπίτι. Τονίζουμε ότι στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε καθεστώς εφημερίας ετοιμότητας βρίσκονται και ειδικότητες των οποίων η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση όπως χειρουργοί, παθολόγοι και αναισθησιολόγοι.
Συνολικά από τις 145 θέσεις ιατρών που προβλέπονται και για τα δυο νοσοκομεία της Μεσσηνίας είναι καλυμμένες μόνο οι 92 δηλαδή το 35% των θέσεων είναι κενές. Για την κάλυψη των κενών αντί το Υπουργείο να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προβαίνει σε προκηρύξεις πρόσληψης επικουρικού προσωπικού. Οι θέσεις όμως αυτές δεν καλύπτονται επειδή η αμοιβή των γιατρών είναι χαμηλή και οι συμβάσεις για μικρό χρονικό διάστημα. Τα επόμενα χρόνια η έλλειψη προσωπικού θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να υποστηριχτεί η λειτουργία του εγκαταστημένου ιατρικού εξοπλισμού.
Τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που περικόπτει πόρους από την Υγεία, έχουν οδηγήσει ήδη στην ιδιωτικοποίηση πολλών υπηρεσιών (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) των νοσοκομείων και επίκειται και συνέχεια σε καθαρά ιατρικές υπηρεσίες.
Έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών ασθενών που δεν λαμβάνουν την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή λόγω οικονομικής αδυναμίας και έχουν επιδείνωση της υγείας τους. Ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών αυξάνει με εκθετικούς ρυθμούς και οι χρεώσεις αν αυτοί νοσηλευτούν είναι υπέρογκες.
Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα είναι μεγάλες και για την προμήθεια απλών υλικών η γραφειοκρατία που απαιτείται είναι τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη. Μηχανήματα άκρως απαραίτητα για την λειτουργία του νοσοκομείου λόγω βλαβών και ανάγκης προμήθειας ανταλλακτικών βρίσκονται παροπλισμένα.
Ερωτάται ο υπουργός:
1. Προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των νοσοκομείων;
2. Θα προσλάβει άμεσα αναισθησιολόγους και γαστρεντερολόγο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Νοσοκομείο Καλαμάτας;
3. Προτίθεται να προσλάβει ειδικευμένους γιατρούς για τη στελέχωση και την κάλυψη εφημεριών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, ώστε να λειτουργούν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς;
4. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών που έχουν ανάγκη υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης;
5. Θα διατάξει τους αρμόδιους να ελέγξουν τις συνολικές ώρες εργασίας ανά εβδομάδα των ιατρών για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από το νόμο όρια;
Ο ερωτών βουλευτής
Πετράκος Αθανάσιος