Οι μνημονιακές πολιτικές που υλοποιούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ακολουθώντας τις επιταγές της τρόικα, έχουν πλήξει δραματικά τις δομές της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, σε συνδυασμό με τις οικονομικές και φορολογικές πολιτικές λιτότητας έχουν φέρει την ελληνική κοινωνία στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ στέλνουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όλο και περισσότερο στο περιθώριο.
Μία από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα είναι αυτή των καρκινοπαθών. Ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος θα όφειλε να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας για τους καρκινοπαθείς, αλλά και για όλα τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αντ’ αυτού ο αγώνας τους για επιβίωση ποδηγετείται. Οι καρκινοπαθείς κάνουν ένα συνεχόμενο καθημερινό αγώνα επιβίωσης και ζουν καθημερινά την αγωνία μιας περεταίρω μετάστασης και για το πώς θα την αντιμετωπίσουν.
Οι πολιτικές που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, ειδικότερα με τον Ν. 4093/12, έχουν οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία και χρόνια προβλήματα υγείας σε τραγικό σημείο, αφού μείωσαν δραματικά τα αναπηρικά επιδόματα και τις αναπηρικές συντάξεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι δαπάνες για συντάξεις, Υγεία και επιδόματα και άρα οι παροχές προς εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους, θα είναι μειωμένες κατά 4,753 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο Προϋπολογισμού 2014.
Ταυτόχρονα, υποβαθμίστηκαν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), τα οποία όντας υποστελεχομένα παρουσίασαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο να εξετάσουν και να πιστοποιήσουν τον βαθμό αναπηρίας, τόσο των καρκινοπαθών όσο και όλων των πασχόντων με χρόνια προβλήματα και αναπηρία με ότι αυτό συνεπάγεται για την είσπραξη των σχετικών επιδομάτων και συντάξεων.
Επιπλέον, αντί να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των ΚΕΠΑ με την πρόσληψη επιπλέον ιατρικού προσωπικού, η κυβέρνηση τα μετέτρεψε σε μηχανισμό εξοικονόμησης πόρων για τους δανειστές. Πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι καταγγελίες ασθενών, γιατρών και λοιπού προσωπικού για κρίσεις με εσκεμμένα μειωμένα ποσοστά αναπηρίας, έτσι ώστε και τα επιδόματα ή οι συντάξεις να περικόπτονται, αλλά και οι ασθενείς να αναγκάζονται να προχωρούν σε ενστάσεις που θα αποδώσουν στον κράτος το παράβολο των 46 ευρώ.
Ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας, θα έπρεπε να φροντίζει, μεταξύ άλλων, για την αξιοπρεπή διαβίωση των καρκινοπαθών και να τους παρέχει δια βίου, το ποσοστό του 67%, αντί να περικόπτει συντάξεις και επιδόματα, ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα των συλλόγων καρκινοπαθών, μεταξύ των οποίων και του συλλόγου καρκινοπαθών Μαγνησίας.
Τα παραπάνω τα κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στην υπ. αριθμ. 5/5/11.10.2013 επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, αλλά το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει κάνει καμία κίνηση προς αποκατάσταση των παραπάνω αδικιών.
Πέρα από τα προαναφερθέντα προβλήματα, τα οποία χρίζουν άμεσης επίλυσης για όλα τα άτομα με αναπηρία και χρόνια προβλήματα υγείας, οι καρκινοπαθείς έχουν να ανταπεξέλθουν και της περικοπής των εξόδων μετακίνησης σε άλλες πόλεις, αφού δεν υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας τα κατάλληλα ογκολογικά τμήματα για παρακολούθηση και θεραπεία, αλλά ούτε και ο κατάλληλος εξοπλισμός ακτινοθεραπειών. Πέρα από την περικοπή των εξόδων μετακίνησης, έχουν περικοπεί πλήρως και οριστικά οι αποζημιώσεις για τα έξοδα διαμονής. Οι καρκινοπαθείς καλούνται εξάλλου να καταβάλλουν εξ ιδίων την ιατρική αμοιβή για ακτινοθεραπευτικές πράξεις, όταν αυτές διενεργούνται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Τέλος, με βάση τους Κανονισμούς του ΕΟΠΥΥ (Νοέμβριος 2012), αλλά και της πρόσφατης ΚΥΑ των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας, οι καρκινοπαθείς καλούνται να πληρώνουν έως 25% συμμετοχή για τα φάρμακα πλην της βασικής τους θεραπείας. Επίσης, συμμετοχή καλούνται να πληρώνουν τόσο για τις δαπάνες ειδικής διατροφής (10%), για τις εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα (15%), για τη δαπάνη του σκιαγραφικού (10%).
Με βάση τα παραπάνω ερωτούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν, ώστε να αποκαταστήσουν την αδικία των μνημονιακών νόμων εις βάρος των καρκινοπαθών και των λοιπών ευπαθών κοινωνικών ομάδων για να λυθούν τα παραπάνω σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;
2. Για ποιο λόγο καλούν τους καρκινοπαθείς, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης, να πληρώνουν συμμετοχές σε φάρμακα, νοσήλια και εξετάσεις;
3. Τι θα πράξουν για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠΑ προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μεταξύ των οποίων και οι καρκινοπαθείς;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Κώστας Ζαχαριάς
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Ανδρέας Ξανθός
Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου
Ιωάννα Γαϊτάνη
Κώστας Δερμιτζάκης
Γιάννης Ζερδελής
Βασίλης Κυριακάκης
Νίκος Μιχαλάκης