Ερώτηση Αποστολάκη – Κασιμάτη: Προβλήματα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος Κρήτης – Διαχείριση αύξησης μεταναστευτικών ροών

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Θέμα: «Προβλήματα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος Κρήτης – Διαχείριση αύξησης μεταναστευτικών ροών».
Μέσω ανακοινώσεων των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος αλλά και μέσω πληθώρας δημοσιευμάτων, έχει γίνει γνωστό ότι από τον Σεπτέμβριο του 2023 έχουν παρατηρηθεί αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα νότια παράλια της Κρήτης. Οι ροές αυτές συνεχίζονται ολοένα αυξανόμενες μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχει ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και για την στήριξη των στελεχών που υπηρετούν στις περιοχές ενδιαφέροντος. Καθημερινά λοιπόν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά διάσωσης, περισυλλογής, μεταφοράς, φύλαξης και μεταγωγής των μεταναστών στις Δομές Φιλοξενίας που βρίσκονται στην Αθήνα. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών ο φόρτος εργασίας των στελεχών του Λιμενικού Σώματος έχει αυξηθεί υπέρμετρα και υπάρχει ο κίνδυνος η κατάσταση να επιδεινωθεί. Πρέπει δε να σημειωθεί, ότι σε κάποια από τα Λιμεναρχεία της Κρήτης, όπως αυτά των Χανίων και του Ηρακλείου, δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες αξιοπρεπούς παραμονής τους μέχρι την μεταφορά τους στις δομές φιλοξενίας στην Αθήνα.
Πέραν όμως της τεράστιας αύξησης των περιστατικών που καλείται να διαχειριστεί πλέον το Λιμενικό Σώμα στην Κρήτη, παρατηρούνται και άλλα σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη κατά την μεταγωγή των μεταναστών από την Κρήτη προς τις δομές φιλοξενίας που βρίσκονται στην Αττική. Είναι γνωστό ότι οι μεταγωγές πλέον ανήκουν στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος και όχι της ΕΛ.ΑΣ, όπως ίσχυε παλαιότερα, και διενεργούνται μέσω των επιβατηγών πλοίων της γραμμής. Έτσι λοιπόν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος καλούνται να ταξιδέψουν για δύο ημέρες συνεχόμενα , μεριμνώντας για την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών, χωρίς να τους χορηγείται έστω κάποια αποζημίωση ημιδιαμονής κατά την παραμονή τους στην Αθήνα και χωρίς να τους χορηγείται κρεβάτι – καμπίνα κατά την επιστροφή τους στην Κρήτη, παρά μόνον εάν η εκάστοτε ναυτιλιακή εταιρεία τους εξυπηρετήσει αυτοβούλως. Το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί άμεσα ενόψει της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία θα υπάρχει πληρότητα των επιβατηγών πλοίων. Μάλιστα, για το υπηρεσιακό αυτό ταξίδι τους χορηγείται ημερήσια αποζημίωση ποσού ύψους 29, 35 ευρώ (μικτά), ποσό, το οποίο μετά βίας επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών διατροφής τους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αποζημίωση. Επιπρόσθετα, κατά την επιστροφή τους από την Αθήνα, μπορεί να τους ζητηθεί η άμεση μετάβασή τους στην Υπηρεσία για την εκτέλεση βάρδιας και αυτό γιατί το ποσοστό υποστελέχωσης σε πολλές Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος της Κρήτης ανέρχεται σε ποσοστό 50%.
Στα ως άνω αναφερθέντα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και ο αυξημένος εργασιακός φόρτος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και των εντατικότερων ελέγχων που εύλογα απαιτούνται κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, όπως είναι οι έλεγχοι για τα θαλάσσια μέσα αναψυχής, οι έλεγχοι για τα κρουαζιερόπλοια και τα ημερόπλοια, έλεγχοι για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, η κάλυψη της χερσαίας ζώνης λιμένος και των επί αυτής επιχειρήσεων καθώς και πάρα πολλά άλλα καθήκοντα, τα οποία, λόγω της σπουδαιότητας τους για την ασφάλεια των πολιτών και την ασφάλεια της χώρας, θα πρέπει να μπορούν να εκτελούνται στο ακέραιο και όχι να ασκούνται πλημμελώς εξαιτίας της υποστελέχωσης, ως συνέπεια της κυβερνητικής επιλογής και πολιτικής.
Επειδή λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των γεωπολιτικών αναταραχών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η Κρήτη αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με μεγάλα κύματα μεταναστευτικών ροών.
Επειδή τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος καλούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους και να φέρουν εις πέρας δύσκολες αποστολές και προς τούτο θα πρέπει να λαμβάνεται η απαραίτητη διοικητική μέριμνα.
Επειδή με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη είναι υποστελεχωμένες ακόμα και σε ποσοστό 50%.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Προτίθεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη και ποια είναι αυτά, λαμβανομένης υπόψη και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών;
2) Τι προτίθεται να πράξει για να αποκαταστήσει την αδικία που υφίστανται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ως προς το ύψος των αποζημιώσεων που δικαιούνται κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής των μέτρων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αποστολάκης Ευάγγελος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

 

Scroll