Ανήκουστη απόφαση – Απαγόρευσαν στον Πέτρο Δαμιανό την είσοδο στις φυλακές Αυλώνα
Ερώτηση 14 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Ε. Ακρίτα και του Θ. ΞανθόπουλουΜε πρωτοβουλία της Έλενας Ακρίτα και του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, δεκατέσσερις συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την απόφαση της διοίκησης των φυλακών Αυλώνα να απαγορεύσει την είσοδο στον πρώην διευθυντή του Σχολείου των Φυλακών, Πέτρο Δαμιανό, απορρίπτοντας την αίτησή του να συμμετάσχει σε κοινό μάθημα φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου και κρατουμένων μαθητών.
Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη, η διοίκηση του Καταστήματος απέρριψε την αίτηση εισόδου του Π. Δαμιανού, με το αιτιολογικό ότι «δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η αναγκαιότητα της παρουσίας του».
Η απόφαση προκαλεί εύλογες αντιδράσεις, καθώς αφενός ο Πέτρος Δαμιανός είναι ο άνθρωπος που έδωσε υπόσταση στην έννοια της «εκπαίδευσης στη φυλακή» στην Ελλάδα, αφετέρου η κυβέρνηση, μέσω στελεχών της, έχει κατ’ επανάληψη διακηρύξει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι υποστηρίζει την εκπαίδευση των κρατουμένων.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εάν ήταν ενήμερη και είχε εγκρίνει αυτή την εξέλιξη, καθώς και εάν η συγκεκριμένη απόφαση απαγόρευσης εισόδου στον κ. Δαμιανό συνάδει με την κυβερνητική πολιτική για την εκπαίδευση των κρατουμένων.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: «Ανήκουστη απόφαση – Απαγόρευσαν στον Πέτρο Δαμιανό την είσοδο στις φυλακές Αυλώνα».
Μια απόφαση που προκαλεί ερωτήματα και προβληματισμό έλαβε η διοίκηση του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, καθώς απαγόρευσε την είσοδο στον πρώην διευθυντή του Σχολείου των Φυλακών, Πέτρο Δαμιανό, απορρίπτοντας την αίτησή του να συμμετάσχει σε κοινό μάθημα φοιτητών και κρατουμένων.
Ο Πέτρος Δαμιανός είχε καταθέσει αίτηση εισόδου στον χώρο του σχολείου, προκειμένου να συμμετάσχει σε κοινό εκπαιδευτικό σεμινάριο μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με μαθητές-κρατούμενους. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω σεμινάριο αποτελεί προσωπική πρωτοβουλία του πρώην διευθυντή του σχολείου των φυλακών και πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια, συνδέοντας τους μαθητές του σχολείου στις φυλακές Αυλώνα με ακαδημαϊκές διαδικασίες και κοινωνικές εξελίξεις.
Ωστόσο, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη, η διοίκηση του Καταστήματος απέρριψε την αίτηση εισόδου του, με το αιτιολογικό ότι «δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η αναγκαιότητα της παρουσίας του». Η απόφαση αυτή προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις, ιδίως όταν ληφθεί υπόψη η συμβολή του κ. Δαμιανού στην ανάπτυξη και καθιέρωση τέτοιων δράσεων στο σχολείο της φυλακής.
Επειδή:
– Ο Πέτρος Δαμιανός δεν είναι ένας τυχαίος επισκέπτης στο σχολείο του Αυλώνα. Είναι ο άνθρωπος που έδωσε υπόσταση στην έννοια της «εκπαίδευσης στη φυλακή» στην Ελλάδα.
– Ο ίδιος ο κ. Δαμιανός στην σχετική τοποθέτησή του στο Facebook υπογραμμίζει πως, όπως ενημερώθηκε, υπήρξε η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου αναφορικά με την απαγόρευση.
– Η κυβέρνηση, μέσω στελεχών της, έχει κατ’ επανάληψη ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι υποστηρίζει την εκπαίδευση των κρατουμένων.
– Η εν λόγω απαγόρευση συνιστά επέμβαση της διοίκησης στην εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου των φυλακών, δίνοντας το μήνυμα για επιστροφή σε συντηρητικά μοντέλα σωφρονιστικής διαχείρισης, στα οποία η εκπαίδευση δεν αντιμετωπίζεται ως δικαίωμα αλλά ως προνόμιο που μπορεί να αποσυρθεί.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της διοίκησης των Φυλακών Αυλώνα ότι η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν ενήμερη και είχε εγκρίνει την εν λόγω απαγόρευση εισόδου στον δάσκαλο που επί τριάντα χρόνια λειτουργούσε στο συγκεκριμένο σχολείο;
2) Η απόφαση αυτή συνιστά μια απλή διοικητική δυσκαμψία ή πρόκειται για συνειδητή επιλογή αποκλεισμού;
3) Συνάδει η ως άνω απόφαση απαγόρευσης εισόδου στον κ. Δαμιανό με την κυβερνητική πολιτική για την εκπαίδευση των κρατουμένων, έτσι όπως διακηρύσσεται από κυβερνητικά στελέχη στη Βουλή;
Οι ερωτώσες βουλεύτριες και οι ερωτώντες βουλευτές
Ακρίτα Έλενα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Καλαματιανός Διονύσης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Κασιμάτη Νίνα
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Ψυχογιός Γιώργος