Τα σχέδια για αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα πλήξουν σοβαρά το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της Ναυπακτίας
Με πρωτοβουλία της τομεάρχη Δικαιωμάτων Έλενας Ακρίτα και του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα, δέκα συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, για τα σχέδια μετατροπής της Ναυπακτίας σε ένα απέραντο βιομηχανικό αιολικό πάρκο.
Στον δήμο Ναυπακτίας λειτουργούν ήδη 93 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να εγκατασταθούν συνολικά επιπλέον 142. Ταυτόχρονα, υπάρχουν καταγγελίες για σκόπιμες κατατμήσεις μεγάλων αιολικών πάρκων σε μικρότερα, προκειμένου να αποφευχθεί η υπαγωγή του συνολικού έργου σε πιο σύνθετη κατηγορία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, υπονομεύοντας συνεπώς την επαρκή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και εξαπατώντας τις δημόσιες υπηρεσίες και τους πολίτες.
Στην ερώτηση επισημαίνεται πως τα προς υλοποίηση έργα σχεδιάζονται χωρίς καμιά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, καθώς και ότι το ΥΠΕΝ έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά και αδικαιολόγητα την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να αναστείλει οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων ΑΣΠΗΕ στο σύνολο των ορεινών όγκων του δήμου Ναυπακτίας μέχρι τουλάχιστον την ολοκλήρωση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, καθώς και πότε σκοπεύει να προχωρήσει στην εκπλήρωση των θεσμικών του υποχρεώσεων, ώστε να μπει μια τάξη στο αδειοδοτικό πλαίσιο των ΑΠΕ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: Την αντίδραση φορέων και πολιτών προκαλούν τα σχέδια για αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα βουνά της Ναυπακτίας
Αναστάτωση προκαλούν στις τοπικές κοινωνίας της Ναυπακτίας και της Δωρίδας τα σχέδια που προβλέπουν την εγκατάσταση πολυπληθών αιολικών πάρκων σε ένα ήδη εξόχως επιβαρυμένο περιβάλλον, με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα βουνά και τις πλαγιές του Πατραϊκού, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και την Αχαΐα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γεωπληροφοριακού Χάρτη της ΡΑΑΕΥ, στον δήμο Ναυπακτίας έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια και λειτουργούν 93 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να εγκατασταθούν συνολικά 142 επιπλέον ανεμογεννήτριες, συν τις μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες. Παράλληλα, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί προβλέπουν την εγκατάσταση 50 και πλέον ανεμογεννητριών στα πλαίσια ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων εντός του Πατραϊκού Κόλπου.
Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται -για μία ακόμα φορά- χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, με την απόλυτη αντίθεση των ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας όπως τεκμηριώνεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση των παραπάνω φορέων στις 24-10-2024 και χωρίς όχι μόνο να εξυπηρετούν τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες των περιοχών, αλλά λειτουργώντας απαγορευτικά και σε κάθε άλλης μορφής ανάτπυξη. Ταυτόχρονα, πολλές και συγκεκριμένες είναι οι καταγγελίες για σκόπιμες κατατμήσεις μεγάλων αιολικών πάρκων σε θεωρητικά μικρότερα, προκειμένου να αποφευχθεί η υπαγωγή του συνολικού έργου στην -πιο σύνθετη- κατηγορία έργων Α1 της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, υπονομεύοντας συνεπώς την επαρκή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και εξαπατώντας τις δημόσιες υπηρεσίες και τους πολίτες.
Επειδή:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Προτίθεται να αναστείλει οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων ΑΣΠΗΕ στο σύνολο των ορεινών όγκων του δήμου Ναυπακτίας που θα πλήξουν περαιτέρω το ήδη επιβαρυμένο φυσικό περιβάλλον της και να επαναξιολογήσει τις αιτήσεις μετά την ολοκλήρωση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν όλα τα κριτήρια τεχνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικό-οικονομικής φύσεως και περιφερειακής ανάπτυξης?
2) Πότε σκοπεύει να προχωρήσει στην εκπλήρωση των θεσμικών του υποχρεώσεων, ώστε να μπει μια τάξη στο αδειοδοτικό πλαίσιο των ΑΠΕ και να ολοκληρώσει επιτέλους τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ;
Οι ερωτώσες Βουλεύτριες και οι ερωτώντες Βουλευτές
Ακρίτα Έλενα
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Βέττα Καλλιόπη
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γιώργος
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Ψυχογιός Γιώργος