Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2026
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Θέμα: « Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή των προγραμματισμένων εκδρομών λίγες ημέρες πριν την έναρξή τους»
Με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Δ’ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης εκφράζει έντονη ανησυχίαγια τις αιφνίδιες αποφάσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης που εμποδίζουν συμμετοχές εκπαιδευτικών σε προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές, λίγες μέρες πριν την έναρξή τους.
Ειδικότερα, παρατηρείται ότι σε αρκετά σχολεία της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς εξαιτίας της αιφνίδιας απόφασης της ΔΔΕ να μην εγκρίνει τη συμμετοχή στις εκδρομές αυτές εκπαιδευτικών – κυρίως ξένων γλωσσών – που διδάσκουν και σε άλλα σχολεία, με επίκληση στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου έχει δοθεί η συναίνεση των διευθυντών των σχολείων που εργάζονται οι εκπαιδευτικοί, η τελευταία αίρεται μετά την απόφαση της Διεύθυνσης της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Χωρίς καμία προειδοποίηση λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες πριν την διεξαγωγή των εκδρομών στο εξωτερικό καλούνται εκπαιδευτικοί που οργάνωσαν τις εκδρομές, πολλές από τις οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο συμμετοχής σε συνέδριο, να μην συμμετέχουν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εκδοθεί ήδη ονομαστικά τα εισιτήρια τόσο τα αεροπορικά, όσο και για επισκέψεις, όπως σε μουσεία. Στη θέση των εκπαιδευτικών, που δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν, πρέπει να βρεθούν άλλοι εκπαιδευτικοί, τα έξοδα των οποίων πρέπει να πληρώσουν πάλι οι γονείς, οι οποίοι ήδη έχουν πληρώσει μεγάλα ποσά εκατοντάδων ευρώ.
Οι εκπρόσωποι της Δ’ ΕΛΜΕ εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους αν επιτρέπεται ο προγραμματισμός και οι εγκρίσεις τέτοιων επισκέψεων να γίνονται στη μέση της σχολικής χρονιάς, λίγο πριν τη διεξαγωγή τους και να αποκλείεται η συμμετοχή σε επισκέψεις και συνέδρια εκπαιδευτικών, που διδάσκουν σε περισσότερα του ενός σχολεία.
Την ίδια στιγμή η επίκληση ότι η απαγόρευση της συμμετοχής οφείλεται στη μη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας είναι κατ’ επίφαση αφού η τελευταία έχει ήδη διαταραχθεί κυρίως από τα πολλά λειτουργικά κενά που υπάρχουν, τα οποία πρέπει να επισημανθεί ότι καλύπτουν οι εκπαιδευτικοί που μετακινούνται από το ένα σχολείο στο άλλο και οι οποίοι τώρα τιμωρούνται και με αποκλεισμό από επισκέψεις και συνέδρια στην αλλοδαπή.
Κατά τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, η συνεχής μετακίνηση εκπαιδευτικών σε περισσότερα του ενός σχολεία είναι αυτή που έχει άμεσο αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, αφού δε μπορούν να σχεδιαστούν τα ωρολόγια προγράμματα, οι εφημερίες και τα εξωδιδακτικά καθήκοντα και όχι οι σχολικές εκδρομές.
Επειδή η Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι η αιφνίδια απαγόρευση συμμετοχής εκπαιδευτικών στις σχολικές μετακινήσεις του εξωτερικού πλήττει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς υπάρχουν ήδη έξοδα τα οποία έχουν ήδη γίνει, όπως εισιτήρια, είσοδοι σε μουσεία κ.λ.π.
Επειδή την ίδια στιγμή η Δ’ ΕΛΜΕ καταγγέλλει την ελλιπή κάλυψη των κενών στα σχολεία, την υπερφόρτωση των εκπαιδευτικών και ζητά άμεσες προσλήψεις, μόνιμους διορισμούς και διασφάλιση χρηματοδότησης, ώστε όλες οι εκδρομές να πραγματοποιηθούν χωρίς εμπόδια.
Ερωτάται αρμόδια Υπουργός
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Ψυχογιός Γεώργιος