Μόλις σε 600 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 50 ευρώ το μήνα, ανέρχεται το επίδομα σίτισης που χορηγείται στους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, στις οποίες δεν παρέχεται εσωτερική φοίτηση.
Είναι προφανές, ότι πρόκειται για εξαιρετικά ανεπαρκές πόσο αφού δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες διατροφής των νέων, που φοιτούν σε ΑΕΝ, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές.
Ενδεικτικά, το ποσό των 50 ευρώ επαρκεί για να καλύψει μόλις 3 πλήρεις ημέρες σίτισης, σύμφωνα με τις τιμές της ελεύθερης αγοράς, αφήνοντας τους σπουδαστές χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση για το υπόλοιπο του μήνα.
Την ίδια στιγμή, στα πανεπιστήμια των μεγάλων αστικών κέντρων παρέχονται δωρεάν τρία γεύματα την ημέρα μέσω των φοιτητικών λεσχών, σε χιλιάδες φοιτητές.
Η άνιση αυτή μεταχείριση πλήττει άμεσα τους σπουδαστές της ναυτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι προετοιμάζονται να στελεχώσουν ένα από τα σημαντικότερα παραγωγικά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας, τη ναυτιλία.
Στη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Α Θεσσαλονίκης, Χρήστου Γιαννούλη, ερωτάται ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να αναπροσαρμοστεί άμεσα το επίδομα σίτισης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Θέμα: «Άμεση ανάγκη να αυξηθεί το επίδομα σίτισης στους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού».
Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), όπως καλώς γνωρίζετε είναι Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (Δ.Σ.Ε.Ν.), οι οποίες ανήκουν στην τρίτη βαθμίδα της Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και υπάγονται διοικητικά στο Υπουργείο σας ενώ εποπτεύονται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής. Είναι οι κύριοι φορείς εκπαίδευσης των στελεχών εμπορικού ναυτικού στην Ελλάδα και διακρίνονται σε Σχολές Πλοιάρχων και Σχολές Μηχανικών. Οι 11 Α.Ε.Ν λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ενώ κάποιες από αυτές παρέχουν εσωτερική φοίτηση και άλλες όχι.
Σχετικά με το επίδομα σίτισης που χορηγείται στους σπουδαστές των Α.Ε.Ν., σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 600 ευρώ ανά έτος, δηλαδή 50 ευρώ ανά μήνα. Είναι προφανές, ότι πρόκειται για εξαιρετικά ανεπαρκές, πόσο αφού δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες διατροφής των νέων, που φοιτούν σε ΑΕΝ, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές με υψηλό κόστος ζωής.
Ενδεικτικά, το ποσό των 50 ευρώ επαρκεί για να καλύψει μόλις 3 πλήρεις ημέρες σίτισης, σύμφωνα με τις τιμές της ελεύθερης αγοράς, αφήνοντας τους σπουδαστές χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση για το υπόλοιπο του μήνα. Την ίδια στιγμή, στα πανεπιστήμια των μεγάλων αστικών κέντρων παρέχονται δωρεάν τρία γεύματα την ημέρα μέσω των φοιτητικών λεσχών, σε χιλιάδες φοιτητές.
Η άνιση αυτή μεταχείριση πλήττει άμεσα τους σπουδαστές της ναυτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι προετοιμάζονται να στελεχώσουν ένα από τα σημαντικότερα παραγωγικά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας, τη ναυτιλία. Επιπλέον, οι αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις οδηγούν αρκετούς νέους να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες καθημερινής διαβίωσης.
Επειδή υπάρχει ανάγκη για άμεση και ουσιαστική αναπροσαρμογή του επιδόματος σίτισης, σε επίπεδα που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς όρους διατροφής και ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους φοιτητές της ανώτατης εκπαίδευσης.
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αναπροσαρμοστεί άμεσα το επίδομα σίτισης για τους σπουδαστές των Α.Ε.Ν της χώρας:
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιαννούλης Χρήστος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Καλαματιανός Διονύσιος Χαράλαμπος
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γεώργιος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νικόλαος
Τσαπανίδου Παρθενόπη (Πόπη)
Ψυχογιός Γεώργιος