Β. Κόκκαλης

Ερώτηση Β. Κόκκαλη: Όταν η κοινωνία προσπαθεί να αποκαλύψει την συγκάλυψη των Τεμπών, το Υπουργείο Μεταφορών αφήνει εσκεμμένα την περιοχή ΣΣ Δομοκού χωρίς  σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Όταν η κοινωνία προσπαθεί να αποκαλύψει την συγκάλυψη των Τεμπών, το Υπουργείο Μεταφορών αφήνει εσκεμμένα την περιοχή ΣΣ Δομοκού χωρίς  σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες DANIEL και ΕLIAS στις 5-9-2023, οι σιδηροδρομικές υποδομές υπέστησαν εκτεταμένες ζημίες σε γραμμές, κτίριο και τεχνικό εξοπλισμό, τις οποίες η επιτροπή διαπίστωσης βλαβών της ΕΡΓΟΣΕ εκτίμησε στο ποσό των 13,2 εκατ. ευρώ. Βέβαια, στο πολύπαθο τμήμα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, υπήρχε κατά το χρόνο των πλημμυρικών φαινομένων, εν ενεργεία εργολαβική σύμβαση με αριθμό 635 μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε και της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΤΕΡΝΑ, με φυσικό αντικείμενο τις εργασίες ολοκλήρωσης υποδομής, εγκαταστάσεων και των Η/Μ εγκαταστάσεων, σηματοδότησης, τηλεπικοινωνιών, και ηλεκτροκίνησης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα – Δομοκός.

Κατόπιν της επέλευσης των πλημμυρικών φαινομένων και της πρόκλησης ζημιών μεταξύ άλλων στο σύστημα σηματοδότησης- τηλεδιοίκησης- ΕΤCS, η ανάδοχος Κοινοπραξία όφειλε να προβεί στην αποκατάσταση των σιδηροδρομικών έργων, ως είχε υποχρέωση από την σύμβαση (635 και την συμπληρωματική αυτής), σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαπίστωσης βλαβών λόγω DANIEL, αιτούμενη η ανάδοχος, παράταση ολοκλήρωσης του αρχικού συμβατικού αντικείμενου της σύμβασης, την δαπάνη για την αποκάτασταση των οποίων θα έπρεπε να αναλάβει η ασφαλιστική εταιρία, δεδομένου ότι το έργο ήταν ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές, «έστω και εξαιρετικά σπάνιας εμφάνισης».

Όμως, προφανώς η εκτέλεση του αντικειμένου της σύμβασης και η εκτέλεση όλων των εργασιών, μεταξύ των οποίων και της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης και εν γένει του σηματοτεχνικού εξοπλισμού του ΣΣ Δομοκού, έπαψε να είναι συμφέρουσα για την κοινοπραξία και την ασφαλιστική εταιρία, που όφειλε να καταβάλλει την δαπάνη, με συνέπεια, η κοινοπραξία, με την σύμπραξη και απόλυτη γνώση και ανοχή του Υπουργείου Μεταφορών, να παραδώσει ένα απολύτως ημιτελές έργο, αφήνοντας εκτός λειτουργίας στα 40 από τα 100 χλιμ του συνόλου της γραμμής Τιθορέα – Δομοκός, εκτός λειτουργίας τα συστήματα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης,  ΕΤCS, καθώς και χωρίς τις αναγκαίες δοκιμές των συμβατικών δυναμικών δοκιμών περιοχής Δομοκού, συνεπεία των οποίων είναι να μην έχει τεθεί και να μην μπορεί να τεθεί σε λειτουργία η σηματοδότηση στα τμήματα Λιανοκλάδι, σήραγγα Όθρυος, Άγιςο Στέφανος, Αγγείες, Δομοκός.

Η παραπάνω παράλειψη της κοινοπραξίας, ουσιώδης για την ασφαλή χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου, όχι μόνο τελούσε σε γνώση του Υπουργείου Μεταφορών και του ΟΣΕ ως υπευθύνου διαχειριστή του Δικτύου, καθώς πλείστες αναφορές και ενστάσεις είχαν γνωστοποιηθεί από υπευθύνους της σηματοδότησης, αλλά το ίδιο το Υπουργείο Μεταφορών και ο ΟΣΕ παρείχαν κάλυψη στην κοινοπραξία, ώστε να ολοκληρωθεί προσχηματικά και τυπικά η εκκρεμής σύμβαση, με σκοπό, αδιαφορώντας για την μη εκτέλεση των έργων αυτών, να παρέχουν την αναγκαία νομιμοφανή κάλυψη στην επιτροπή παραλαβής του έργου από την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, ώστε να υπογραφεί η παράδοση και η παραλαβή του δήθεν έργου και η ολοκλήρωση τύποις μιας σύμβασης. Ειδικότερα, ζήτησε με έγγραφο ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ στις 12-11-2024 από την ΟΡΓΟΣΕ Α.Ε να παραδώσει το τμήμα της σύμβασης 635, δηλαδή να ολοκληρώσει τύποις την σύμβαση 635, με την κάλυψη ότι ο ΟΣΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, θα δρομολογήσει μελέτες και έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο Δομοκού, με την απαιτούμενη αύξηση της ανθεκτικότητας των εκεί υποδομών, που θα ολοκληρωθούν σε άγνωστο χρόνο, γεγονός που η επιτροπή παραλαβής της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε υιοθέτησε άκριτα και ένα μήνα μετά, στις 24-12-2024 υπέγραψε την βεβαίωση περάτωσης εργασιών του έργου, χαρακτηρίζοντας τις μη πραγματοποιηθείσες εργασίες της τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης ως ΜΗ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ.

Επειδή, όσα διαπιστώνονται στη προκειμένη περίπτωση, καταδεικνύουν, αφενός ότι τα Τέμπη και η πλέον συγκλονιστική τραγωδία της χώρας, δεν σας δίδαξε απολύτως τίποτε, αλλά φαίνεται να συνεχίζετε την ίδια πολιτική της εγκληματικής αδιαφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες, θυσιάζοντας τους κυριολεκτικά και χρησιμοποιώντας τους ως μέρος ενός κερδοσκοπικού μηχανισμού μεταξύ Κράτους και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Διαψέυδετε ότι δεν πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού σταθμού Δομοκού (μελέτη, παραγγελία νέου εξοπλισμού για τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση, αποκατάσταση επιδομής) και σε θετική περίπτωση, για όσο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει σηματοδότηση, ούτε τηλεδιοίκηση, ούτε ETCS σε κομμάτι γραμμής μήκους 42 χιλιομέτρων, μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφάλεια των μεταφορών, καθώς επίσης,  να θέσετε χρονικό όριο για τα νέα έργα ανθεκτικότητας, ώστε να γίνει γνωστό πότε θα καταστεί ασφαλής η σιδηροδρομική γραμμή ΣΣΔομοκού;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κόκκαλης Βασίλειος

Scroll