O επικεφαλής του συνδυασμού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος επισκέφθηκε σήμερα τη Λαμία και τη Λάρισα.
Το πρωί ο Αλ. Αλαβάνος επισκέφθηκε το εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία. Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τη Διοίκηση του Τ.Ε.Ε Ανατολικής Στερεάς και άλλους εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου στα γραφεία του Τ.Ε.Ε και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου, την πορεία των μεγάλων έργων που εκτελούνται στην περιοχή και τα συναφή περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς και για τα γενικότερα προβλήματα ανάπτυξης της περιοχής
Το απόγευμα επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της Λαμίας μαζί με υποψήφιους του συνδυασμού και συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματά τους καθώς και για τις θέσεις του κόμματος για ποιοτικές παροχές δημόσιας υγείας για όλους.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προς τα τοπικά ΜΜΕ, ο Αλ. Αλαβάνος, τόνισε, μεταξύ άλλων:
Για την απόφαση του Αρείου Πάγου για το ΔΗΚΚΙ και την κα Γεννηματά
Το κάθε θέμα έχει τη δικιά του αυτονομία. Σχετικά με την κα Γεννηματά διαβάστε τις απόψεις των συνταγματολόγων. Υπάρχουν διάφορες απόψεις.
Για το θέμα του ΔΗΚΚΙ θέλουμε να πούμε το εξής. Με απόφαση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, πριν διαλυθεί η Βουλή, είχε αναγνωρισθεί η δυνατότητα του ΔΗΚΚΙ να δρα και συγκεκριμένα, για να μην μιλάω γενικά, να προχωρήσει στην οικονομική εξόρμηση με την σφραγίδα και το έμβλημα του ΔΗΚΚΙ. Αυτό δεν ήταν από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς μια άποψη. Ήταν η άποψη που είχαν δεχθεί όλοι και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και εμείς.
Υπάρχει επομένως ένα προηγούμενο και μια γενική αποδοχή, την οποία την ανατρέπει ο Άρειος πάγος. Και ο Άρειος Πάγος έχει δώσει δείγματα πολιτικών αποφάσεων. Το πιο ακραίο είναι η υπόθεση των συμβασιούχων, όπου πήγε να ανατρέψει τον ίδιο τον εαυτό του, με τις γνωστές μεθοδεύσεις οι οποίες έγιναν, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεδομένου ότι σύσσωμοι οι δικαστές αναγνώριζαν τα δικαιώματα των συμβασιούχων.
Εμείς, όμως, αξιοποιούμε ακριβώς αυτή την απόφαση, για να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την πολιτική σημασία της συνάντησής μας με το ΔΗΚΚΙ.
Για την αποστροφή των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και για την υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου σε Σέρρες και Ηράκλειο.
Το πρώτο. Χρησιμοποιήσαμε μια οξύτητα -εγώ προσωπικά- στις εκφράσεις απέναντι στον Πρωθυπουργό, για το γεγονός ότι σε πολύ μεγάλα ζητήματα της δημόσιας ζωής απουσίαζε από τη Βουλή. Αυτό δημιούργησε, ενώ έγινε κατανοητό από πάρα πολλούς συναδέλφους σας και από πάρα πολλούς πολίτες, στο χώρο της Ν.Δ., σε ψηφοφόρους, φίλους της Ν.Δ. δημιούργησε μια πικρία. Τώρα γίνεται κατανοητό γιατί χτυπούσαμε αυτό το καμπανάκι. Η χρήση αυτών των προσδιορισμών είχε γίνει γιατί ο Πρωθυπουργός, λίγο πριν το καλοκαίρι, για μια ακόμη φορά, απουσίαζε από ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για το τι μέτρα θα παρθούν για τις πυρκαγιές.
Όποιος επομένως μας κατακρίνει σήμερα ότι υψώσαμε τον τόνο για να προειδοποιήσουμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις πυρκαγιές κι ότι πρέπει να είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού, διότι πρέπει ο Πρωθυπουργός να έρθει να τα ανακοινώσει στην ελληνική Βουλή και σ΄όλο τον ελληνικό λαό, ας μας καταψηφίσει. Όποιος πιστεύει όμως ότι έπρεπε να είχαμε μιλήσει πριν τις πυρκαγιές, ότι όλος ο πολιτικός κόσμος δεν είναι ίδιος, ότι δεν ασχολούνται όλοι με τον Πρινιωτάκη και τον Παπαμαρκάκη και με το ποιανού παιδί είναι ο καθένας, ότι δεν ασχολούνται όλοι για το ποιος είναι πιο διεφθαρμένος στο κάθε κόμμα και ότι ορισμένοι είναι κόμματα και δυνάμεις του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης, που σέβονται την φυσική μας κληρονομιά, απ΄ αυτόν που καταλαβαίνει ότι χρειάζεται μια δύναμη για το περιβάλλον, για την κοινωνία, για το Πανεπιστήμιο, ζητάμε στήριξη για να αλλάξουμε όλο το τοπίο.
Στη δεύτερη ερώτηση: Δεν είναι τόσο δύσκολο πια η εκλογή μου στο Ηράκλειο και τις Σέρρες όσο όταν είχε ανακοινωθεί. Και το ξέρετε αυτό. Έχει γίνει κατανοητό ότι υπάρχει μια δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξουδετερώνει τα προβλήματα τα οποία φαίνονταν. Ήταν δύσκολη και ήταν ριψοκίνδυνη. Πιστεύω όμως ότι, πρώτον, ένας πολιτικός αρχηγός οφείλεται -όπως το λέει τυπικά ο όρος που χρησιμοποιούμε, ένας ηγέτης μιας συνεργασίας κομμάτων- οφείλει να μην ενδιαφέρεται για την καρέκλα του μόνο. Διότι, αν ενδιαφερόμουν για την καρέκλα, θα παρέμενα στη Β΄ Αθήνας, της οποίας είμαι βουλευτής. Οφείλει να δίνει τη μάχη για τις αξίες και τις ιδέες που έχει το κόμμα του, με πολύ μικρότερη ασφάλεια απ΄ όση θα μπορούσε να τη δώσει. Οφείλει να δώσει ένα σήμα για την περιφέρεια, ότι πέρα από το κέντρο υπάρχει η περιφέρεια. Και γι αυτό επιλέξαμε δύο νομούς, στο Βορρά και το Νότο. Θα μπορούσε να ήταν στην Ανατολή και τη Δύση. Θα μπορούσε να ήταν κάπου αλλού. Επιλέξαμε όμως δύο νομούς στο Βορρά και το Νότο. Το Ηράκλειο, στο Νότο, και τις Σέρρες, στη Β. Ελλάδα.
Και επίσης θέλαμε να δείξουμε ότι αγωνιζόμαστε για κάτι μεγαλύτερο. Αγωνιζόμαστε για να αλλάξει η πολιτική ζωή και πιστεύουμε ότι σε κάποιον λαχαίνει από τις εξελίξεις, από τις δυνατότητες, ο κλήρος να αλλάξει την πολιτική ζωή.
Τη δεκαετία του ΄70 έλαχε στο ΠΑΣΟΚ. Ένα νέο ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει σήμερα σχέση με αυτό, και το οποίο είχε και κάποιες θέσεις αλλά και κάποιους στόχους, και πήρε και κάποια μέτρα την πρώτη φάση που ήταν κυβέρνηση, όπως είναι ο πολιτικός γάμος, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης κ.λπ. Πιστεύουμε ότι αυτός ο κλήρος, ο πολιτικός και όχι ο τυχαίος, αυτός ο κλήρος λαχαίνει στις δυνάμεις της πλατιάς συνεργασίας της Αριστεράς, του προωθημένου σοσιαλιστικού χώρου, και αυτό θέλαμε να δείξουμε και νομίζουμε ότι γίνεται κατανοητό.
Τέλος, για τον κόσμο ο οποίος αποστασιοποιείται, ο οποίος σκέφτεται. Εμείς είμαστε ευτυχισμένοι που υπάρχει ένας κόσμος που σκέφτεται. Κι εμείς θέλουμε οι αναποφάσιστοι, αντί να μικρύνουν, να μεγαλώσουν μέχρι να πάμε στην κάλπη. Να είναι περισσότεροι. Να σκεφτούν ότι αυτή τη φορά δεν θα ψηφίσω με βάση το μικροσυμφέρον. Αυτή τη φορά δεν θα ψηφίσω με βάση την πελατειακή υπόσχεση. Αυτή τη φορά δεν θα ψηφίσω γιατί έμαθα από τους γονείς μου ή τους παππούδες μου να ανήκω στο ένα ή στο άλλο κόμμα. Αυτή τη φορά θα ψηφίσω γιατί θέλω να σκεφτώ, γιατί έχω νιώσει πίκρα από τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν και από τη διακυβέρνηση του τόπου, γιατί θέλω να κάνω επιλογή.
Αυτό για μένα είναι ένα τεράστιο βήμα για τη δημοκρατία και τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών.
Για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανανεωμένα κατά 90%. Έχουμε νέους ανθρώπους και επίσης είναι ένα πολύ πλατύ φάσμα που συμμετέχουν. Εμείς πάμε με το μέτωπο ψηλά. Πάμε με ανθρώπους που αγωνίζονται. Δεν πάμε να κάνουμε καριέρα και σταδιοδρομία. Που ήταν παρόντες και στους αγώνες και αισθανόμαστε μεγάλη τιμή για τα ψηφοδέλτια που έχουμε.
Για τις δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο πεντακομματικής Βουλή
Νομίζω ότι είναι πολύ σαφής πια η τάση ενδυνάμωσης του χώρου εκτός των μεγάλων κομμάτων. Εμείς δεν τον θεωρούμε ενιαίο αυτό το χώρο. Ζητάμε από τους πολίτες να κάνουν την επιλογή τους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι δυνάμεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς εμφανίστηκαν με ποσοστά αύξησης που φτάνανε σχεδόν το 100% της προηγούμενης δύναμης.
Σχετικά με τις δηλώσεις της κας Παπαρήγα
Αντίπαλος δικός μου είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ., οι πολιτικές της. Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική οδό στο σύστημα του δικομματισμού. Και θέλουμε να παρουσιάσουμε μια Αριστερά, η οποία βλέπει μακριά, βλέπει πλατιά και η οποία μπορεί να γίνει δεκτή από την κοινωνία, και ιδιαίτερα από τη νέα γενιά.
Από κει και πέρα, σε όσα λέτε, έχω κάνει ειδική πρόσκληση στην κα Παπαρήγα να υπάρξει μια συζήτηση γι αυτά τα θέματα στην τηλεόραση. Εφ΄ όσον τα πιστεύει, την καλώ άλλη μια φορά για μια ανοιχτή συζήτησή μας μπροστά στους πολίτες της χώρας, και ειδικά μπροστά στους πολίτες της Αριστεράς
Για τις δηλώσεις σχετικά με τον Πρωθυπουργό ότι κάνει ψηφοθηρικό τουρισμό και διάδοχη κατάσταση στη Ν.Δ.
Δεν προσδιόρισα και ούτε μ΄ ενδιαφέρει η διάδοχη κατάσταση στη Ν.Δ. Πιστεύω ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να έχει ως μόνο στόχο τη διατήρηση στην εξουσία. Κι αυτό δείχνει ότι είναι η μεγάλη αξία γι αυτόν που κινητοποιεί τη Ν.Δ. του κ. Καραμανλή. Πιστεύω, ότι όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες χώρες, Πρωθυπουργοί, κυβερνητικά στελέχη που βρεθήκανε με τεράστιες ευθύνες, θάθελα να τις αναλάβει.»
Το απόγευμα ο Αλ. Αλαβάνος θα βρίσκεται στη Λάρισα.
Στις 18.30 θα δώσει Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στο ξενοδοχείο ΔΙΟΝΥΣΟΣ (Λ. Κατσώνη και 23ης Οκτωβρίου). Μετά θα περιοδεύσει σε χώρους νεολαίας και στις 21.00 θα μιλήσει στην πλατεία Ταχυδρομείου.