Επικίνδυνη υποκατάσταση των Δασικών Χαρτών με την κατά προσέγγιση «οριοθέτηση δασών»

Με αφορμή την προκήρυξη από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.  του διαγωνισμού για την ανάθεση «μελετών οριοθέτησης δασών και δασικών εκτάσεων», και σε συνδυασμό με διάφορα σχετικά δημοσιεύματα που εμφανίσθηκαν στον τύπο προκύπτει ότι το έργο αυτό σχεδιάσθηκε εν αγνοία, τόσο της καθ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και όλων των εμπλεκόμενων με το αντικείμενο φορέων (ΓΕΩΤΕΕ, Σύλλογοι Δασολόγων). Το αντιφατικό στην προκείμενη περίπτωση είναι ότι σε αυτόν τον σχεδιασμό δεσμεύτηκαν εθνικοί και κοινοτικοί πόροι για την υλοποίησή του και καθορίσθηκαν χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωσή τους, χωρίς να έχει βρεθεί η μέθοδος με την οποία θα έπρεπε να γίνει.

Η “οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων” προβλέπεται να γίνει με προδιαγραφές διάφορες από αυτές της σύνταξης των Δασικών Χαρτών, και το αποτέλεσμα που θα παραχθεί θα είναι μια χονδροειδής οριοθέτηση των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας, χωρίς επαληθεύσεις στο έδαφος, και επιτρεπτό σφάλμα της τάξης του 15% – 30%. Δηλαδή δεν εξασφαλίζει ούτε στο ελάχιστο την αξιοπιστία του θεματικού περιεχομένου. Επιπλέον, δεν πρόκειται με τη μέθοδο αυτή να καταγραφούν οι καμένες και αναδασωτέες εκτάσεις. Το προϊόν αυτό, όχι μόνον δεν είναι επιστημονικά αποδεκτό, όχι μόνον δεν έχει καμία σχέση με τους Δασικούς Χάρτες αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, τόσο στη δημόσια διοίκηση, όσο και στους πολίτες.

Επιπλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ούτε για την περαιτέρω σύνταξη των Δασικών Χαρτών (όπως διάφοροι ισχυρίζονται), αλλά ούτε καν για τη δήλωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου κατά την διαδικασία της Κτηματογράφησης. Το έργο αυτό, αν και όταν ολοκληρωθεί, θα ενέχει τον κίνδυνο να το εμφανίζει ο κάθε “αρμόδιος” ως Δασικό Χάρτη, αδυνατίζοντας έτσι την επιτακτική ανάγκη σύνταξης των Δασικών Χαρτών στη χώρα μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Ποια είναι η επιστημονική θεμελίωση του έργου της οριοθέτησης των δασών, ποια προετοιμασία και ενημέρωση έγινε επʼ αυτού μεταξύ των αρμοδίων και υπευθύνων φορέων και υπηρεσιών; Γιατί επιλέχτηκε η κατά προσέγγιση «οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων» αντί της αναγκαίας σύνταξης των δασικών χαρτών και πώς θα διασφαλιστεί το σύνολο των δασικών εκτάσεων της χώρας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη

Scroll