Μ. Ζαμπάρας

Επίκαιρη ερώτηση Ζαμπάρα: «Ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος Αχυρών – Πότε επιτέλους θα πάψει να είναι έργο-φάντασμα;»

Μ. Ζαμπάρας: Δεκαετίες καθυστερήσεων στο φράγμα Αχυρών: Στασιμότητα, αδιαφορία και «κούφιες» υποσχέσεις για ένα έργο-ανάσα για την Αιτωλοακαρνανία

Επίκαιρη Ερώτηση

Στη βουλή φέρνει το θέμα του φράγματος των Αχυρών, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Ζαμπάρας, αναδεικνύοντας τη δραματική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου για την Αιτωλοακαρνανία.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα, την περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα καθεστώς διαχρονικής στασιμότητας και αδράνειας, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, υποσχέσεις και αποσπασματικές εγκρίσεις.

Το έργο, που ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 1990, θα μπορούσε να έχει μεταμορφώσει τον αγροτικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας, να ενισχύσει ουσιαστικά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και να αποτελέσει θεμέλιο για την επισιτιστική ασφάλεια της περιοχής, ειδικά σε μία εποχή που η κλιματική κρίση επηρεάζει άμεσα την παραγωγική δυνατότητα της ελληνικής υπαίθρου.

Παρά τις πρόσφατες θεσμικές επαφές με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες, καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί όσον αφορά τη χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Οι κάτοικοι, απογοητευμένοι από χρόνια αθετήσεων, εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους ότι το φράγμα θα παραμείνει για ακόμη μια φορά ένα “έργο φάντασμα”, σύμβολο της κυβερνητικής αδιαφορίας απέναντι στην ελληνική περιφέρεια.

«Δεν νοείται το 2025 να μιλάμε ακόμη για ημιτελή έργα που ξεκίνησαν πριν 30 χρόνια. Η ελληνική περιφέρεια, και ειδικά η Αιτωλοακαρνανία, δικαιούται να πάψει να αντιμετωπίζεται ως περιοχή δεύτερης ταχύτητας. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα την ανάπτυξη και όχι να περιορίζεται σε επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες», δήλωσε ο Μ. Ζαμπάρας.

Ο βουλευτής καλεί τον Υπουργό να αναλάβει σαφή δέσμευση για την άμεση εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης και να καταθέσει συγκεκριμένο, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση ενός έργου που η Αιτωλοακαρνανία περιμένει επί δεκαετίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος Αχυρών – Πότε επιτέλους θα πάψει να είναι έργο-φάντασμα;»

Το φράγμα Αχυρών, ένα έργο πολλαπλής σημασίας για όλη την Αιτωλοακαρνανία και ειδικά για την περιοχή του Ξηρομέρου, παραμένει εδώ και δεκαετίες σε καθεστώς στασιμότητας, παρά τις εξαγγελίες, τις υποσχέσεις και τις κατά καιρούς μερικές εγκρίσεις. Ένα έργο που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’90 και, ενώ θα μπορούσε να έχει μεταμορφώσει την αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής, παραμένει ημιτελές και ανεκμετάλλευτο.

Πρόσφατα, διαβάζουμε ότι «προχωράει», ενώ πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες που αναθερμαίνουν τις ελπίδες. Ωστόσο, η χρηματοδότηση του έργου συνεχίζει να βρίσκεται στον «αέρα», με τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιούν, καθώς βλέπουν ακόμα μια φορά τις υποσχέσεις να μην μετουσιώνονται σε πράξεις.

Το φράγμα Αχυρών θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην αγροτική ανάπτυξη, στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά ενόψει της κλιματικής κρίσης. Η σημερινή πραγματικότητα, ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι η περιοχή εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως “δευτέρας ταχύτητας”, καθώς έργα στρατηγικής σημασίας λιμνάζουν.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπάρχει σαφές, δεσμευτικό και χρηματοδοτημένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του φράγματος Αχυρών και των συνοδών του έργων; Και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζαμπάρας Μίλτος

Scroll