Α. Παναγιωτόπουλος

Επίκαιρη ερώτηση Παναγιωτόπουλου: Επέκταση της Κεντρικής Διώρυγας Πηνειού στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Επέκταση της Κεντρικής Διώρυγας Πηνειού στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας»

Ένας χρόνος και περισσότερο από δύο μήνες πέρασαν από την κατάθεση και συζήτηση της ίδιας επίκαιρης ερώτησης και δεν έχει σημειωθεί καμιά έμπρακτη και εμφανής πρόοδος στο κεφαλαιώδες για την ανάπτυξη της περιοχής ζήτημα της Επέκτασης της Κεντρικής Διώρυγας Πηνειού στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι πέραν του γεγονότος ότι έχει εξαγγελθεί από τρεις πρωθυπουργούς, οι ανάγκες της περιοχής σε νερό ύδρευσης, άρδευσης, βιομηχανικής και άλλων χρήσεων είναι μεγάλες, ζωτικής σημασίας και αυξανόμενες.

Στην προηγούμενη συζήτηση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτης μας είχε διαβεβαιώσει ότι «η βελτιστοποίηση του υφιστάμενου υδατικού αποθέματος στον γεωργικό τομέα είναι στόχος απαρέγκλιτος» της κυβέρνησης, αλλά ένα χρόνο μετά το πρόβλημα για τον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο της Δυτικής Αχαΐας παραμένει. Μας είχε αναφέρει επίσης στη δευτερολογία του ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του οποίου ηγείσθε υπέγραψε στις 4 Μαρτίου 2024 σύμβαση για την εκπόνηση μελετών των συμπληρωματικών έργων του φράγματος Πηνειού. Επιπλέον, μίλησε για τον προγραμματισμό προκήρυξης σύμβασης για εκπόνηση μελέτης με τίτλο: «Μελέτη Αρδευτικών Δικτύων δυτικής-νοτιοδυτικής Αχαΐας και συμπλήρωση μελετών φράγματος ύδατος».

Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση ακόμη και στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στην Αχαΐα. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μελέτη για την επέκταση με προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ ξεκίνησε την άνοιξη του 2024 και εκπονείται από τρεις εταιρείες με επιβλέπουσα αρχή το Υπουργείο Υποδομών. Από τα ίδια δημοσιεύματα μαθαίνουμε ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη σε δύο χρόνια, συν δεκαοκτώ (18) μήνες για να φτάσει στον διαγωνισμό και την εξεύρεση χρηματοδότησης του έργου για την εκτέλεση του έργου, με την προϋπόθεση ότι το υπουργείο θα το εντάξει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με τους υδάτινους πόρους και, στη συνέχεια, θα χρειαστούν, στην καλύτερη περίπτωση, άλλα δύο περίπου χρόνια για να υλοποιηθεί το έργο.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα υπάρξει επίσημη και δημόσια δέσμευση του υπουργείου για την ένταξη του έργου στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και για την υλοποίησή του, σύμφωνα και με την υπόσχεση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη τον Νοέμβριο του 2022;
  2. Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα τόσο για την παράδοση της εκπονούμενης μελέτης όσο και για την υλοποίηση του έργου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Scroll