Αθήνα, 28 Αυγούστου 2025
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Θέμα: «Κραυγή αγωνίας από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Ηρακλείου. Οι μαθητές Ειδικής Αγωγής εδώ και μήνες χωρίς σχολείο, ενώ η Πολιτεία αδιαφορεί»
Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, η σχολική κοινότητα του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Ηρακλείου, βιώνει συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας και εγκατάλειψης. Η κατάρρευση του πρανούς στο σχολικό οικόπεδο, στην περιοχή του Αϊ Γιάννη Χωστού, τον Νοέμβριο του 2024, οδήγησε στην αναγκαστική απομάκρυνση μαθητών και εκπαιδευτικών και την προσωρινή μετεγκατάστασή τους, στο κτίριο της 2ης ΣΑΕΚ Ηρακλείου στις Γούρνες.
Η λύση αυτή, δεδομένης και της μη καταλληλότητας του κτιρίου, ελλείψει προδιαγραφών για φιλοξενία σχολείου ειδικής αγωγής, θα είχε σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής διάρκεια μόλις τριών μηνών. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιλογή νέου χώρου στη Νέα Αλικαρνασσό, ως επίσης προσωρινή λύση μετεγκατάστασης, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία. Δεδομένου ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκεται προ των πυλών και υπό την τρέχουσα κατάσταση υπάρχει ο κίνδυνος οι μαθητές του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ να μείνουν χωρίς σχολική στέγη βιώνοντας συνθήκες πλήρους αποκλεισμού από την εκπαιδευτική διαδικασία, υπήρξε σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Ηρακλείου, νεότερη ενημέρωση, για παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου 2025 της παραμονής στο κτίριο της 2ης ΣΑΕΚ, οπότε –σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Δήμου– θα πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση στη Νέα Αλικαρνασσό. Ωστόσο παρά τις προσπάθειες των Διευθύνσεων της ΣΑΕΚ και του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ, καθώς και του Συλλόγου Διδασκόντων, δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι το κτίριο της 2ης ΣΑΕΚ δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές για μακροχρόνια στέγαση σχολικής μονάδας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Σημειωτέον δε, ότι οποιαδήποτε σκέψη περί τηλεκπαίδευσης ως εναλλακτική λύση είναι απολύτως ανεδαφική καθώς η φύση της Ειδικής Αγωγής, οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές ανάγκες των μαθητών και η ανάγκη διαπροσωπικής επαφής με το διεπιστημονικό προσωπικό, καθιστούν τη διά ζώσης εκπαίδευση αναντικατάστατη.
Κατά συνέπεια:
Επειδή, η απραξία των αρμοδίων φορέων οδηγεί μεθοδικά σε μια κατάσταση όπου η Πολιτεία δεν δύναται να εγγυηθεί βασικά συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως η δωρεάν, ισότιμη και προσβάσιμη εκπαίδευση για όλους.
Επειδή, το ζήτημα χρήζει άμεσης επίλυσης καθώς οι μαθητές εδώ και μήνες ήδη βιώνουν τις συνέπειες της έλλειψης υποδομών και στήριξης από την πολιτεία, με τα όποια άλλα πρακτικής φύσεως ζητήματα, μπορεί αυτό να επιφέρει, για τα ίδια και τους φροντιστές τους.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Ο Ερωτών Βουλευτής
Χάρης Μαμουλάκης