Επιχειρησιακός σχεδιασμός πυροπροστασίας για το έτος 2007

Ο φετινός χειμώνας ήταν ο πιο ζεστός της τελευταίας δεκαετίας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανομβρία έχουν μετατρέψει τα δάση σε εύφλεκτες περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μήνα Δεκέμβριο οι πυρκαγιές αυξήθηκαν σε ποσοστό 350% και η Πυροσβεστική επενέβη σε 824 πυρκαγιές, αντί των 234 του Δεκεμβρίου του 2005. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σχέδιο για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του 2007, προβλέπεται ν αρχίσει από 1ης Μαΐου αντί της 1ης Ιουνίου που ίσχυε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, μεγάλο πρόβλημα για την πυρόσβεση είναι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, αφού ο στόλος περιλαμβάνει αεροσκάφη που η πλειοψηφία τους είναι ηλικίας άνω των 30 ετών και δεν μπορούν να πετάξουν σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών. Ακόμη, αρκετά από τα αεροπλάνα είναι κατά βάση ψεκαστικά και χρησιμοποιούνται επικουρικά στην επιτήρηση και δασοπυρόσβεση.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες πυρόσβεσης, καταφεύγει στη λύση του δανεισμού ειδικών ελικοπτέρων. Μόνον πέρυσι το κόστος ενοικίασης ανήλθε σε 82 εκ δολάρια. Ο φετινός σχεδιασμός προβλέπει την ενοικίαση 15 ελικοπτέρων, εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να ενοικιασθούν για 7 ή 8 μήνες αντί των 6 που γινόταν μέχρι τώρα, με αντίστοιχη βέβαια επιβάρυνση στο κόστος. Κόστος που ανέρχεται σε 40 περίπου εκατομμύρια ? μόνο για τα ελικόπτερα.

Ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα για την πυρόσβεση παραμένει η κάλυψη 4.000 κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική. Η λύση που φαίνεται να προωθείται είναι η πρόσληψη 5.000 συμβασιούχων πυροσβεστών για 8 μήνες αντί των 5 που  μέχρι τώρα προσλαμβάνονταν. Ήδη στο Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετούν 5.500 συμβασιούχοι, από το 2003 μέχρι και φέτος.

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Αληθεύουν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πυροπροστασίας και αν ναι:

Πριν εκπονηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός έγιναν μελέτες και έγινε συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δασαρχεία, Πυροσβεστική, εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα) για το πρόβλημα της πυρόσβεσης αλλά και της πρόληψης των πυρκαγιών όπως:

-μη οριοθέτηση οικισμών με ζώνες διαχωρισμού δασών – οικισμών,

-ύπαρξη ανεξέλεγκτων χωματερών,

-μη ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών,

-έγκαιρη εξασφάλιση επαρκών κονδυλίων.

2) Προτίθεται η κυβέρνηση να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα και να καλύψει τις πάνω από 4.000 κενές οργανικές θέσεις, όχι για ακόμη μια φορά με συμβασιούχους;

3) Έχει εξεταστεί από τους αρμόδιους παράγοντες η ανανέωση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα να αποκτήσει πιο σύγχρονα, λύση που θα κόστιζε λιγότερο από τα τεράστια ποσά που καρπώνονται δύο μόνο εταιρείες εδώ και πολλά χρόνια;

4) Έχει γίνει συνεργασία με άλλες μεσογειακές χώρες σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της πυρόσβεσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης

Scroll