Γ. Πούλου: Δύο δεκαετίες στεγάζεται σε ακατάλληλα κοντέινερ το Δημοτικό Σχολείο Δηλεσίου!
Κατατεθείσα ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Με Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Υποδομών, θέτω το επιτακτικό αίτημα των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Δηλεσίου Βοιωτίας για την εξεύρεση λύσης στο σοβαρό πρόβλημα στέγασης του σχολείου, το οποίο εδώ και δύο δεκαετίες λειτουργεί σε ακατάλληλα κοντέινερ.
Ειδικότερα, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών και παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί η μελέτη εφαρμογής της νέας σχολικής μονάδας και εκδόθηκε, μετά από μεγάλες καθυστερήσεις το ΦΕΚ καθορισμού όρων δόμησης, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη στην κατασκευή του νέου σχολικού κτιρίου Δηλεσίου, ενώ η κατάσταση στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις παραμένει εξαιρετικά προβληματική και οι γονείς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την ασφάλεια και την αντισεισμική προστασία.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση ανέγερση του νέου δημοτικού σχολείου Δηλεσίου με την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης!
Ωστόσο, μέχρι την αποπεράτωση του νέου συγκροτήματος, η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις!
Αναλυτικά η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υποδομών και Μεταφορών
Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Επείγουσα ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο Δηλεσίου Βοιωτίας»
Εδώ και δύο δεκαετίες οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δηλεσίου Βοιωτίας φοιτούν σε κοντέινερ, υπό συνθήκες που δεν πληρούν τις βασικές απαιτήσεις για ένα σύγχρονο και ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες από γονείς, εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη τοπική κοινωνία, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη όσον αφορά την κατασκευή του νέου σχολικού κτηρίου Δηλεσίου, ενώ η κατάσταση στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου παραμένει εξαιρετικά προβληματική και μη βιώσιμη και αυτήν τη σχολική χρονιά.
Ειδικότερα:
Tο 2017, με το ΦΕΚ 217/ΑΑΠ/22-9-20171, εγκρίθηκε το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για την ανέγερση του νέου 12θέσιου σχολείου με τις τροποποιήσεις στην αρχική μελέτη λόγω αλλαγής των προδιαγραφών. Όμως, η επικαιροποίηση των αναγκαίων μελετών από τον τότε Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (πλέον, ΚΤΥΠ Α.Ε.) και η τελική αδειοδότηση δεν προχώρησαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Εξάλλου, με την από 06/12/2023 υπ’ αριθ. ΑΔΑ: ΠΞΤΓΟΞΧΔ-ΨΗ6- Απόφαση έγκρισης των μελετών εφαρμογής του έργου: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ 1ου 12/ΘΕΣΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΗΛΕΣΙΟΥ» της ΚΤΥΠ Α.Ε υποτίθεται ότι θα προχωρούσε η διαδικασία της ανέγερσης νέου κτιρίου για τη στέγαση του 12/θ Δημοτικού Σχολείου Δηλεσίου2, ενώ με το ΦΕΚ 520Δ/09-08-20243, τροποποιείται το προηγούμενο προεδρικό διάταγμα και καθορίζονται οι όροι δόμησης για την κατασκευή του σχολείου.
Εν τούτοις, παρά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στην τοπική κοινωνία, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς των μαθητών, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος μέχρι και σήμερα. Οι καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση και στις μελέτες συνεχίζονται, ενώ ταυτόχρονα εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των μαθητών και του προσωπικού στο υπάρχον κτήριο μέχρι την ανέγερση του νέου σχολείου. Οι γονείς των μαθητών του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ότι δεν υπάρχει έκθεση ελέγχου αντισεισμικής προστασίας για το σχολείο, σε μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Επειδή οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δηλεσίου Βοιωτίας φοιτούν εδώ και είκοσι χρόνια σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις που δεν πληρούν τις βασικές προδιαγραφές ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.
Επειδή το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο εγκρίθηκε το 2017, οι μελέτες εφαρμογής του έργου εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ το ΦΕΚ 520Δ/09-08-2024 καθόρισε τους όρους δόμησης για την κατασκευή του σχολείου.
Επειδή, παρά τα ανωτέρω και παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, των γονέων και των εκπαιδευτικών δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος για την ανέγερση του νέου σχολείου.
Επειδή υπάρχουν, επιπλέον, σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στο υπάρχον κτήριο, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, και της αντισεισμικής προστασίας .
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Οι Ερωτώντες και Ερωτώσες Βουλευτές
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ακρίτα Έλενα
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Δούρου Ρένα
Μάλαμα Κυριακή
Παπαηλιού Γεώργιος
Χρηστίδου Ραλλία
1 https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20171500217
2 https://tanagra.gr/deltio-typou-anoixe-o-dromos-gia-tin-a/
3 https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240400520