H κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με το πρόγραμμα «Εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης σε εργαζόμενους μετανάστες» του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ – Περιφέρεια Πειραιά) είναι απελπιστική.
Παρά το γεγονός ότι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα 300 υποψήφιοι μετανάστες-μαθητές, δεν έχει βρεθεί ακόμη χώρος για τη διεξαγωγή των μαθημάτων, είτε γιατί δεν παραχωρούνται από τις σχολικές μονάδες της Αʼβάθμιας και Βʼβάθμιας εκπαίδευσης, είτε εξαιτίας της αδράνειας του κρατικού μηχανισμού.
Η συμμετοχή μεταναστών σε αυτό το πρόγραμμα, με βάση τον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών (Ν.3386/2005), και η πιστοποίηση με εξετάσεις των γνώσεών τους στην ελληνική γλώσσα και ιστορία, συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναβαθμίσουν τις άδειες παραμονής τους σε μεγαλύτερης διάρκειας (5ετία, 10ετία, αόριστη).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν καλύπτει λειτουργικά έξοδα (π.χ. ενοικίαση χώρων, πληρωμή ρεύματος κ.λ.π.) αφού αυτές οι παροχές αποτελούν σαφή υποχρέωση του κράτους και ειδικότερα του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο υπάγεται το Ινστιτούτο.
Όπως καταγγέλλει η οργάνωση Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη, όλες οι προσπάθειες του ΙΔΕΚΕ με στόχο την εξεύρεση αιθουσών σε σχολεία της περιοχής (Γενικό Λύκειο Καστέλας, Γυμνάσιο Καστέλας, 2ο Γυμνάσιο Πειραιά, Πειραματικό Δημοτικό της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας κ.λ.π.), προσκρούουν στην άρνηση των υπευθύνων εκπαιδευτικών θεμάτων και Σχολικών Επιτροπών, με αιτιολογίες όπως «προβλήματα ασφάλειας για τους έλληνες μαθητές», «κακή υγιεινή των μεταναστών», «λειτουργικά έξοδα» κλπ.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να εξευρεθούν άμεσα αίθουσες για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους ενδιαφερόμενους μετανάστες; Πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στην Περιφέρεια Πειραιά; Συναντώνται παρόμοια προβλήματα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας;
– Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να στηρίξει υλικοτεχνικά και οικονομικά πρωτοβουλίες για τη διδασκαλία των ελληνικών στους μετανάστες, όπως αυτές του «ΟΔΥΣΣΕΑ» στη Θεσσαλονίκη, του Ανοικτού Σχολείου Μεταναστών, του Διαπολιτισμικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, του σταθμού των Φιλιππινέζων κ.λπ.;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης