Στις 3 Μαΐου 1996 υπεγράφη στο Στρασβούργο ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 1999 με σκοπό τη σταδιακή αντικατάσταση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του 1961.
Ο αναθεωρημένος Χάρτης αποτελεί τον εγγυητή μιας σειρά θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων: τη μη-διάκριση στην εργασία, την απαγόρευση της αναγκαστικής εργασίας, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, το δικαίωμα γυναικών και ανδρών να αμείβονται εξίσου για εργασία ίσης αξίας, το δικαίωμα στην κοινωνική προστασία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την προστασία ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή στέγαση και στην προστασία σε περίπτωση παύσης της εργασίας κ.ά.
Με τον αναθεωρημένο Χάρτη καθιερώνεται, επιπλέον, ένας μηχανισμός εποπτείας που διασφαλίζει το σεβασμό του από τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Μολονότι έχουν παρέλθει πάνω από ένδεκα χρόνια από την υπογραφή του Χάρτη, η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει μέχρι σήμερα το νομικό κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγκριτικά με τα κράτη – μέλη που δεν έχουν κυρώσει ακόμη τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
• Η μεγάλη καθυστέρηση κύρωσης του Χάρτη αποτελεί ακόμη μια περίπτωση αδράνειας και αδιαφορίας του ελληνικού κράτους αναφορικά με την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο σημαντικών διεθνών νομοθετημάτων ή οφείλεται σε ειδικότερους λόγους;
• Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επικυρώσει άμεσα τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη στο σύνολό του;
• Προσανατολίζεται η κυβέρνηση στην εξαίρεση της χώρας μας από αριθμό άρθρων και, συγκεκριμένα, από ποια;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης