Εισάγουμε από το εξωτερικό τον εγχώριο τοματοπολτό

Μέσω εξωτερικού καταλήγουν στο πιάτο μας προϊόντα ντομάτας, π.χ. τοματοπολτός, που προέρχεται, όμως, από εγχώρια πρώτη ύλη. Ο λόγος είναι οι εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ενδιάμεσων προϊόντων επεξεργασμένης, οι οποίες επανεισάγονται στην Ελλάδα με τη μορφή τελικού, επώνυμου προϊόντος. Αυτό αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα για τον κλάδο μεταποιημένης ντομάτας, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Μεγάλο πρόβλημα είναι και η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή διάθεσης των προϊόντων, η οποία παρουσιάζει φθίνουσα πορεία με την πάροδο των ετών, γεγονός που προκαλεί συμπίεση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων.  Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι ο μικρός κλήρος των ελλήνων τοματοπαραγωγών και το υψηλό μεταφορικό κόστος, λόγω του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο των φορτηγών δημόσιας χρήσης. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, το κόστος μεταφοράς των προϊόντων επεξεργασμένης ντομάτας από την Ελλάδα στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία ανέρχεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με εκείνο από την Κίνα, ενώ είναι υψηλότερο συγκριτικά με εκείνο από την Τουρκία.

Οι επιχειρήσεις μεταποίησης βιομηχανικής τομάτας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 17 και απασχολούν 2.080 άτομα. Οι εξαγωγές τους το 2004 διαμορφώθηκαν σε 58.897 χιλ. ευρώ από 102.224 χιλ. ευρώ το 1999. Αντίθετα οι εισαγωγές αυξάνονται κατά 4.326 χιλ. ευρώ κατά την περίοδο 1999-2004.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

–    Είναι σε γνώση του Υπουργείου τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης και πώς τα αξιολογεί;

–    Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να μην ακολουθείται η «διαδρομή» αυτή που αυξάνει την τελική τιμή του προϊόντος;

–    Προτίθεται να παρέμβει στην αγορά με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολυνθεί η απευθείας διάθεση του προϊόντος;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη

Scroll