Εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του συνδυασμού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου

Ο Αλ. Αλαβάνος στην εισαγωγική ομιλία του τόνισε:

«Η συνέντευξη αυτή, στο τέλος του προεκλογικού αγώνα και δύο μέρες πριν τις εκλογές, γίνεται για ένα λόγο. Θέλουμε να απευθύνουμε ένα μεγάλο χαιρετισμό στη νέα γενιά. Αν πια μπορούμε να μιλάμε για «κύκνειο άσμα» του δικομματισμού, όπως είχαμε προβλέψει ως ενδεχόμενο, είναι χάρη στη νέα γενιά, είναι χάρη στους «ταραξίες».

Η νέα γενιά κατάφερε με τους αγώνες της αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς. Την ακύρωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στο άρθρο 16, που, μαζί με τη Ν.Δ., την υποστήριζε και το ΠΑΣΟΚ, και την ίδια στιγμή κατάφερε να συμπαρασύρει το άρθρο 24 για τα δάση και όλη την αναθεώρηση του Συντάγματος που προέβλεπε η Ν.Δ.

Τώρα, με την ψήφο της, η γενιά του άρθρου 16, στις 16 θα ανοίξει ένα παράθυρο στο μέλλον.

Συνάδελφός σας μου έλεγε πριν από λίγο έξω ότι είναι trendy στις καφετέριες και τα μπαρ να λένε οι νέοι και οι νέες ότι στηρίζουν τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα μόδας. Πιστεύω ότι οι νέοι και οι νέες είδαν σε εμάς, μέσα σ΄ ένα ξύλινο τοπίο, να χρησιμοποιείται μια γλώσσα η οποία απευθύνεται στα πραγματικά τους προβλήματα, με μια ειλικρινή και απλή επικοινωνία. Πιστεύω ότι είδαν σ΄ εμάς μια δύναμη περιβαλλοντική πριν τις πυρκαγιές κι όχι μετά τις πυρκαγιές, που όλοι έγιναν οικολόγοι. Και είδαν σ΄ εμάς, στο κέντρο της πολιτικής μας παρουσίας, να μπαίνουν οι συμβασιούχοι, τα παιδιά του stage, οι ενοικιαζόμενοι και οι ενοικιαζόμενες εργαζόμενες, οι άνεργοι, οι νέοι αγρότες, οι εξαρτημένοι, οι νέοι μετανάστες, οι φοιτητές και οι μαθητές.

Τα άλλα κόμματα φοβούνται το γεγονός ότι πολλοί νέοι, ακόμα και σήμερα, είναι αναποφάσιστοι. Εμείς το χαιρετίζουμε. Αναποφάσιστος νέος και νέα σ΄ αυτές τις εκλογές σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσουν με εντολή του εργοδότη και δεν θα ψηφίσουν με την υπόσχεση ενός σημειώματος βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ., να τους πάρουν στο stage ή να τους προσλάβουν στο σούπερ-μάρκετ. Κι ακόμη δεν θα ακολουθήσουν τυφλά την οικογενειακή παράδοση, αλλά θα δώσουν τη δικιά τους μικρή μάχη μέσα στην οικογένεια, ώστε να βγουν και οι γονείς τους από την αδράνεια, το βόλεμα, την παραίτηση σ΄ αυτούς τους νέους δρόμους που ανοίγονται.

Αναποφάσιστος για μας σημαίνει κάποιος που αμφιβάλλει, που αμφισβητεί, που η ψήφος του είναι αποτέλεσμα σκέψης, συζήτησης κι όχι εντολής.

Χαιρετίζουμε επομένως ως ένα ελπιδοφόρο γεγονός ότι σ΄ αυτές τις εκλογές συμμετέχει μια νέα γενιά που, όχι μόνο έχει αγωνιστεί, αλλά μια νέα γενιά που σκέφτεται.

Να αναφερθώ και σε δύο άλλα ζητήματα.

Πιστεύω ότι – για να μιλήσω μεταφορικά – εάν ο Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής, δεν είχε την βουλευτική ασυλία, ο εισαγγελέας θα έπρεπε να κινηθεί αμέσως ενάντιά του, με βάση το άρθρο 181 του Ποινικού Κώδικα. Το άρθρο αυτό αναφέρει ότι, όποιος αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών.

Εμείς θεωρούμε ότι με αυτή τη λογική η ελληνική σημαία υποβαθμίζεται και προσβάλλεται όταν, μπροστά στην ένδεια θέσεων της Ν.Δ., έρχεται να αντικαταστήσει την πλαστική γαλάζια σημαία. Και θεωρούμε ότι είναι πρόκληση να απευθύνεται ουσιαστικά στα άλλα κόμματα και, αντί να σηκώσει τα κομματικά εμβλήματα, όπως κάνουμε εμείς μ΄ αυτές τις πολύχρωμες σημαίες του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, να σηκώνει την εθνική σημαία.

Έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον πατριωτισμό. Αν αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός του κ. Καραμανλή, εμείς έχουμε τον παλιό πατριωτισμό του υποψήφιου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Μ. Γλέζου, ο οποίος, σε σχέση με την ελληνική σημαία, όχι μόνο τη σεβάστηκε, όχι μόνο δεν την χρησιμοποίησε ως ένα μέσο αντιπαράθεσης προς άλλους λαούς, αλλά τη χρησιμοποίησε ως ένα παγκόσμιο σύμβολο, υψώνοντας μαζί με τον Λάκη τον Σάντα, την ελληνική σημαία πάνω στην Ακρόπολη και δίνοντας ελπίδα σε όλους τους αντι-φασίστες, αντι-ναζιστές, δημοκράτες όλου του κόσμου, αμερικάνους, βρετανούς, γάλλους, ιταλούς, ρώσους, τούρκους, αιγυπτίους.

Το δεύτερο σημείο είναι, γιατί βλέπουμε μια αυξανόμενη νευρικότητα εκ μέρους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που δικαιολογείται από το γεγονός ότι το ενωτικό εγχείρημα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ενισχύεται πια από πολίτες που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο. Βλέπουμε δηλαδή να χρησιμοποιείται η γνωστή μέθοδος των διλημμάτων. Με μια διαφορά βέβαια. Σ΄ όλες τις προηγούμενες εκλογές, από το 1974 μέχρι σήμερα, τα διλήμματα είχαν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μπορέσουν να κερδίσουν πολίτες από τον χώρο της Αριστεράς. Αυτή τη φορά το δίλημμα επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ανακόψει ένα ρεύμα, το οποίο δεν ανακόπτεται, από πολίτες που βρίσκονται στο σοσιαλιστικό χώρο, προβληματίζονται, σκέφτονται και αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα.

Πριν από λίγες μέρες είχαμε το γνωστό δίλημμα «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», ένα δίλημμα που δεν δεχόμαστε εμείς, αλλά το οποίο δυστυχώς εφαρμόζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εκλέγεται ως Πλαστήρας και πολιτεύεται ως Παπάγος. Την ψηφίζουν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ ως Πλαστήρα και στη Βουλή την βλέπουν να πολιτεύεται ως Παπάγος, ψηφίζοντας σ΄ αυτή τη Βουλή -που έχω και μια προσωπική μαρτυρία- τα νομοσχέδια για το Χρηματιστήριο, για τις τράπεζες, για τις ανώνυμες εταιρείες, για τις συμβάσεις με το ΝΑΤΟ, για τις συμβάσεις παραχώρησης σε πάρα πολλά δημόσια οδικά και άλλα έργα για τριάντα χρόνια στα μεγάλα συμφέροντα.

Τώρα, δύο ημέρες πριν τις εκλογές, είδαμε σήμερα να προβάλλεται άλλο δίλημμα, δηλαδή το δημοψήφισμα ή Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ. Λέει «Δημοψήφισμα για να φύγει η Δεξιά» και εννοεί δημοψήφισμα για να φύγει η Αριστερά. Όχι μόνο δεν αφήνει χώρο για την Αριστερά στην απάντηση, αλλά δεν υπάρχει χώρος για την Αριστερά ούτε καν στην ερώτηση.

Και γι αυτό θα ήθελα να απευθυνθώ στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που σκέφτονται και που είναι ευαίσθητοι και καταλαβαίνουν ότι είναι προσβλητική απέναντι στην Αριστερά, στην ιστορία της, είναι προσβλητική απέναντι στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς μια τέτοια τοποθέτηση, που αποκλείει όχι μόνο από την απάντηση αλλά και από την ερώτηση την Αριστερά, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους της, κάνει, υποτίθεται, εκκλήσεις για συνεργασία προς το χώρο αυτό.

Ο κ. Παπανδρέου, ενδεχομένως, δίνει το σήμα για δημοψήφισμα κι έχει την αίσθηση ότι οι εκλογές είναι μια διαδικασία με έναν υποψήφιο από την αντιπολίτευση, όπως όταν εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όμως εμείς είμαστε εδώ, το έχουν κατανοήσει ευρύτερα στην κοινωνία και στο σοσιαλιστικό χώρο και αλλάζουμε το τοπίο, με όλη μας τη δύναμη.

Εμείς δεν θα θέλαμε να θέσουμε τα προβλήματα της πολιτικής με δημοψηφισματικούς όρους. Αν το θέλει όμως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να το κάνουμε. Δημοψήφισμα και δίλημμα είναι, πίσω ή μπρος. Πίσω σε μια καινούργια πάλι εναλλαγή των δύο γνωστών κομμάτων με τις δύο γνωστές πολιτικές ή μπρος σ΄ ένα νέο, ριζοσπαστικά νέο τοπίο, με το μήνυμα που θα δοθεί για την Αριστερά. Νομίζω ότι το δίλημμα αυτό, που είναι το πραγματικό δίλημμα, εμφανίστηκε και στη χθεσινή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, όπου, ως τελευταίο σωσίβιο, παρά τα όσα είχαμε ακούσει για νέες δυνάμεις, νέες ιδέες, νέους ανθρώπους και διαδίκτυο, ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Σημίτης.

Κι ακόμα, δημοψήφισμα για μια ήττα που απλώς θα διασώζει την τιμή του ενός πόλου του δικομματισμού ή ένα αριστερό μήνυμα που θα αλλάζει την όλη κατάσταση, όπως έκανε στην πρώτη φάση της παρουσίας του το ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες του ΠΑΣΟΚ, θέλω να απευθυνθώ με ευθύτητα σε εσάς, σε όσους μίλησε στην ψυχή σας η πάλη που δώσαμε για το άρθρο 16 απέναντι στη Ν.Δ., σε όσους μας στηρίξατε σε μια μεγάλη μάχη, η οποία δεν ήταν επιφανειακά αντιδεξιά, ήταν ενάντια στις πολιτικές του κατεστημένου που εκφράζονταν από τη Ν.Δ. και είχε ως αποτέλεσμα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να είναι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο οποίος δέχεται τη μήνι του κ. Πολύδωρα, της κας Γιαννάκου, του κ. Γιακουμάτου και την απουσία του κ. Καραμανλή.

Όλοι εσείς, στων οποίων την ψυχή μιλήσαμε, οι οποίοι μας είδατε ως ένα σημείο αναφοράς, οι οποίοι έχετε παρακολουθήσει την Αριστερά, θα σας έλεγα, αξιοποιώντας και τις δικές σας καλές παραδόσεις -αν και χάνονται αρκετές δεκαετίες πίσω- κάντε ένα βήμα όλοι μαζί, όλοι μαζί, ριζοσπάστες, αριστεροί, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, να έχουμε ένα σημαντικό, ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και να αλλάξουμε από την επόμενη Κυριακή το τοπίο.»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

– Γιατί πρέπει να κινηθεί ο εισαγγελέας εναντίον του Πρωθυπουργού;…

Δεν ζήτησα από τον εισαγγελέα να κινηθεί εναντίον του Πρωθυπουργού, γιατί έχει βουλευτική ασυλία. Πιστεύω ότι προσβάλει την ελληνική σημαία όταν την χρησιμοποιεί ως κομματικό σύμβολο για τις εκλογές κι όταν την χρησιμοποιεί ως έμβλημα αντιπαράθεσης και διχασμού του ελληνικού λαού. Γι αυτόν τον απλό λόγο.

– Κολακεύετε πολύ τη νέα γενιά.. Δεν σας ακούσαμε ποτέ να καταδικάζετε ακόμη και τους χουλιγκάνους της πολιτικής που δρουν με απολίτικη βία. Δεν τους υιοθετείτε, αλλά δεν τους καταδικάζετε. Ένα. Το δεύτερο αφορά το θέμα της εθνικής άμυνας. Στη Θεσσαλονίκη είπατε να κοπεί το 30% των εξόδων για την εθνική άμυνα, προκειμένου να πάμε σε κοινωνικές παροχές. Στη συγκέντρωση την πλ. Κοτζιά είπατε το 50%… Μήπως είναι πολύ σοβαρή υπόθεση η εθνική άμυνα, για να την αντιμετωπίζουμε με κάποια αμεριμνησία;…

Στο πρώτο θέμα θέλω να πω ότι δεν κολακεύουμε. Δεν κολακέψαμε τους συμβασιούχους, δεν κολακέψαμε τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, τους εργαζόμενους με το stage και τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες τους και είναι αγώνες που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

Από κει και πέρα, οι εκλογές είναι πολύ σοβαρές ώστε να συνεχίζουμε αυτά τα παραμύθια ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι οι κουκουλοφόροι.

Στο δεύτερο θέμα για την εθνική άμυνα. Ζητάμε μια ουσιαστική και μεγάλη μείωση στις δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Θυμίζω ότι πάνω από 400 ? πληρώνει ο καθένας ετησίως, απ΄ όσους είναι μέσα στην αίθουσα αυτή, από τα αδέρφια, τα ξαδέρφια, τους γονείς του, τα ανίψια του, μέχρι τα βρέφη τα οποία βρίσκονται στα μαιευτήρια.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μείωση, στο μισό, των δαπανών για τους εξοπλισμούς και από κει και πέρα είναι η κοινωνική προστασία, που μπορεί να πάρει ένα μεγάλο μέρος, όπως είπαμε 30%, δεν μπορούμε να αφήσουμε απ΄ έξω αξιοποίηση και στο χώρο της Παιδείας και στο χώρο της τεχνολογίας και στο χώρο της καινοτομίας και στο χώρο της υγείας.

– Πριν από μια βδομάδα είχατε ερωτηθεί για τον εκλογικό πήχη του ΣΥΡΙΖΑ .. Είχατε πει ότι δεν μπορείτε να μας απαντήσετε γιατί κάθε μέρα ανεβαίνει. Θέλω να σας ρωτήσω τώρα λίγο πριν τις εκλογές πού τελικά τον τοποθετείτε .. Κι ένα δεύτερο, όσον αφορά το Ηράκλειο, δεδομένου ότι η εκλογή σας είναι συνάρτηση του συνολικού εκλογικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την επικράτεια, αν …… για την εκλογή

Όσον αφορά στο εκλογικό ποσοστό, νομίζω ότι πια το έχουν στα χέρια τους άλλοι, οι έλληνες πολίτες, οι νέοι και οι νέες, οι μεγαλύτερες ηλικίες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες. Αυτοί το έχουν στα χέρια τους και σ΄ αυτούς απευθύνουμε όλοι την ερώτηση που κάνετε, που έχουμε την ίδια αγωνία με εσάς και θα πάρετε την απάντηση την Κυριακή.

Στο δεύτερο. Είναι γνωστό ότι έχουμε κάνει ένα εγχείρημα, το οποίο θεωρήθηκε διακινδυνευμένο, με την υποψηφιότητα του επικεφαλής του συνδυασμού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Ηράκλειο και στις Σέρρες. Θέλω να πιστεύω ότι θα πετύχει αυτό το εγχείρημα. Εξαρτάται από τον αριθμό των ψήφων σε αυτές τις περιοχές, εξαρτάται όμως και από την τελευταία ψήφο, στο τελευταίο, το πιο μακρινό χωριό της Ελλάδας. Γιατί ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλεγούν από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς εξαρτάται από το συνολικό ποσοστό. Μ΄ αυτή την έννοια, έχω μια βαθιά ελπίδα και πίστη ότι, με την προσπάθεια όλων μας, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, μιλώντας στους πάντες αυτές τις δύο ημέρες, ο αριθμός των εδρών θα είναι τέτοιος ώστε να χωρέσουν μέσα και το Ηράκλειο και οι Σέρρες.

– Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην εκλεγείτε και θάθελα να ρωτήσω ….. αν δεν μπείτε στη Βουλή και έχετε μια εκλογική παρουσία 10-12 βουλευτών, πώς διασφαλίζετε ότι αυτές οι απόψεις, οι βουλευτές που έχουν τις απόψεις τους, θα είναι ταγμένοι στη συνισταμένη που παρουσιάζετε προεκλογικά…

Πιστεύω ότι θέτετε μια φανταστική ερώτηση, αλλά έχω πει ότι στις εκλογές θα απαντώ και σε φανταστικές ερωτήσεις. Για μας, ό,τι συνέπεια κι αν έχει, θα είναι σημαντικό ότι θα έχουμε δώσει, αν θέλετε με μεγάλη υπογράμμιση, ένα μάθημα, ότι τα ηγετικά στελέχη στο χώρο της Αριστεράς δεν αγωνίζονται πρώτα απ΄ όλα για τη δικιά τους καρέκλα.

Από κει και πέρα θέλω να σας διαβεβαιώσω για ένα μεγάλο πράγμα. Αυτό που έγινε όλους τους τελευταίους μήνες, αλλά πολύ πιο έντονα τις τελευταίες 15-20 ημέρες. Είμαστε ένα συλλογικό εγχείρημα, από διάφορα κόμματα, με την αυτονομία του το καθένα, αλλά έχουμε μια αίσθηση συλλογικότητας και μια ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους μικροπροβλήματα σαν αυτό που αναφέρετε.

– Οι πολιτικοί και εκλογικοί αναλυτές συμπίπτουν τις τελευταίες ημέρες στην εκτίμηση ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σημαντική άνοδο ……. Και το 1996 επί Ν. Κωνσταντόπουλου είχε πάρει υψηλό ποσοστό, αλλά, παρόλα αυτά, στις επόμενες εκλογές, ο ΣΥΝ έδινε μάχη επιβίωσης. Εσείς πώς θα διαχειριστείτε αυτό το υψηλό ποσοστό, εάν το λάβετε, ώστε να μην είναι ευκαιριακό…… και αυτό είναι σχετικό και με την πολιτική συμμαχιών του κόμματος…

Όλοι γινόμαστε πιο ώριμοι. Είναι πολύ μεγάλη η προσφορά του Ν. Κωνσταντόπουλου γιατί, σε αντίξοες συνθήκες, σε συνθήκες που υπήρχαν τα αντίστροφα ρεύματα, από την Αριστερά προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ, εξασφάλισε, όχι μόνος του, αλλά κάτω από την ηγεσία του, του κόμματος του δικού μου, δεν μιλάω για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίστηκε η παρουσία μας ως κοινοβουλευτικής δύναμης.

Είναι πια όμως άλλες συνθήκες. Δεν μπορώ να σχολιάσω νούμερα δημοσκοπήσεων που δεν ξέρω. Ο στόχος μας δεν είναι να ανέβουμε 1 ή 1,5 ή 2 ή 3%. Ο στόχος μας είναι να αλλάξει το πολιτικό τοπίο. Να περάσουμε σ΄ ένα τοπίο, πέραν και μετά το δικομματισμό. Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει αντιληπτό και αποδεκτό από μεγάλος μέρος της κοινωνίας και συζητείται και από όλη την κοινότητα των δημοσιογράφων, ενώ στην πρώτη φάση που το λέγαμε από ορισμένους αντιμετωπίστηκε ως υπερβολή.

Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη -και δεν σας μιλάω πια για το κόμμα μου- ως ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη από τις συνολικά τέσσερις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, που κατεβαίνουμε ως συνεργασία. Δεν έχουμε ένα μονοκομματικό ψηφοδέλτιο. Έχουμε πάρει μαθήματα, έχουμε κάνει και πρακτική εξάσκηση, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε πολιτικές θέσεις κι αυτό θα μας οδηγήσει και στο μέλλον.

– Χθες η κυβέρνηση προχώρησε σε μια πράξη παραχώρησης 2500 στρεμμάτων προκειμένου να πάρουν οι εργολάβοι και να κάνουν τουριστικές… Ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωβουλή. Προτίθεστε να πάρετε πρωτοβουλία μετά τις εκλογές, να συζητηθεί το θέμα της αποκατάστασης, της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών …

Αυτό το καυτηριάσαμε αμέσως μόλις ήρθε σε γνώση μας και είπαμε με σαφήνεια ότι αυτό δίνει το σήμα «βρέστε τα δάση, κάψτε τα και θαρθούν μετά οι εργολάβοι να τα εκμεταλλευτούν». Και μ΄ αυτή την έννοια το θεωρούμε απαράδεκτο. Ήδη έχουμε κινηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -δεν έχει εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λειτουργεί- και θα κινηθούμε αμέσως , όχι μόνο σε επίπεδο κοινοβουλευτικό αλλά και σε επίπεδο κινηματικό.

Μια και μιλάμε όμως για το περιβάλλον, να πω ότι πολλοί μιλάνε για το περιβάλλον μετά τις πυρκαγιές, όταν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μιλούσαν για τον κ. Παπαμαρκάκη και τον κ. Παπαντωνάκη -πώς λεγόταν το όνομά του, το έχω ξεχάσει ήδη, γιατί έχει αλλάξει η ημερήσια διάταξη. Εμείς περιμέναμε και είχαμε προσκαλέσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση στην ακύρωση τριών βασικών νόμων, που έχουν περάσει επί ΠΑΣΟΚ, για τα ζητήματα των δασών. Ο πρώτος είναι το ΄98, ο οποίος τινάζει στον αέρα το διακομματικό ομόφωνο πόρισμα της Βουλής, γιατί αποσυντονίζει δασικές υπηρεσίες από Πυροσβεστική. Ο δεύτερος είναι του 2003, ο οποίος θέτει σε αμφισβήτηση και τους λίγους δασικούς χάρτες που υπάρχουν. Και, ο τρίτος, είναι του 2003, επίσης, ο οποίος παραχωρεί δεκάδες στρέμματα της Πάρνηθας στο Καζίνο. Δεν ακούσαμε τίποτε από τον κ. Παπανδρέου γι αυτό το ζήτημα. Κι αυτό δείχνει την ποιότητα της προεκλογικής εκστρατείας.

Το μόνο που ακούσαμε, σήμερα το πρωί, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που έχουμε ακούσει από το ΠΑΣΟΚ. Είναι μια πάγια θέση μας να γίνει αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά με την έννοια ότι, ενώ συναινεί σ΄ όλες αυτές τις πολιτικές που επέφεραν καταστροφές, δεν έκανε τίποτε σχετικά μ΄ αυτά.

Και βλέπουμε επίσης, σε σχέση με τη σημερινή παρουσίαση του κ. Παπανδρέου δύο μέρες πριν τις εκλογές να παρουσιάζεται ένα είδος κυβερνητικού σχήματος. Και η εικόνα τελικά που έχουν δώσει και τα δύο κόμματα -και θα περίμενε κανείς από την αξιωματική αντιπολίτευση μια διαφορετική παρουσία- είναι να γράφουν καινούργιες σελίδες και να τις κολλάνε με σελοτέιπ στο πρόγραμμά τους, μπας και πείσουν τους σωστά δύσπιστους έλληνες εκλογείς.

– Σε περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές και με διαφορά με τη Ν.Δ. μεγαλύτερη εκείνης του 2004, πιστεύετε ότι μπορεί να ανοίξουν διεργασίες ανασύνθεσης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου; …

Εργασίες ανασύνθεσης αυτού που λέτε ευρύτερου προοδευτικού χώρου πάνω σ΄ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγών έχουν αρχίσει από τα κάτω και πιστεύω ότι θα εκφραστούν και στις εκλογές που έρχονται.

Scroll