Από το 1998 έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας διώξεις κατά της εμπορίας προϊόντων (ενδυμάτων, καλλυντικών, τροφίμων κ.α) που κατασκευάζονται από ήμερη (κλωστική) κάνναβη (Cannabis sativa). Φυτό που πέρα από το επίμαχο συνθετικό – «κάνναβη» – δεν έχει άλλο κοινό με τη γνωστή μας ινδική κάνναβη (Cannabis indika) από την οποία σίγουρα δεν παράγονται είδη ρουχισμού.
Η αδικαιολόγητη πλέον αυτή τακτική, που διαρκεί 9 χρόνια έχει ταλαιπωρήσει και συνεχίζει να ταλαιπωρεί πάνω από 15 επιχειρηματίες εξουθενώνοντάς τους οικονομικά και ψυχικά, δυσφημώντας το επαγγελματικό τους όνομα και αποδυναμώνοντάς τους στην περαιτέρω επαγγελματική τους δραστηριότητα. Οι εν λόγω πολίτες παραπέμπονται σε δίκες για το κακούργημα της κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.
Αυτά όλα συμβαίνουν επειδή η Ελλάδα δεν έχει εναρμονιστεί ακόμα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς οι οποίοι επιτρέπουν και μάλιστα ενισχύουν στρεμματικά την καλλιέργεια ήμερης (κλωστικής) κάνναβης και την πώληση προϊόντων που προέρχονται από αυτή με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν την ψυχοδραστική ουσία (τετραϋδροκανναβινόλη THC) σε ποσότητα ανώτερη του 0,2%. Βάση για την ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτέλεσε ο κανονισμός 1308/1970 περί κοινής οργανώσεως αγοράς στον τομέα του λίνου και της καννάβεως ο οποίος δεν καθόριζε ελάχιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης. Μεταγενέστεροι τροποποιητικοί κανονισμοί – με τελευταίο τον 953/2006 – καθόρισαν την παραπάνω (0,2%) περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης.
Να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα της εν λόγω ουσίας είναι κατά κανόνα πολύ μικρότερη σε όλα τα προϊόντα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διώξεων και τα οποία ουδέποτε αναλύθηκαν λεπτομερώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επιπλέον, η περιεκτικότητα της προαναφερόμενης ψυχοδραστικής ουσίας έχει σημασία κυρίως για τα βρώσιμα και πόσιμα προϊόντα.
Συνεπώς η στάση των ελληνικών Αρχών πέρα από το ότι είναι ακατανόητη συνιστά και παραβίαση του κοινοτικού δικαίου αφού εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων που παράγονται και κινούνται νόμιμα στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, αρκετός λόγος έχει γίνει και για τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να έχει η χώρα μας από μία στροφή προς την καλλιέργεια της αθώας και ακίνδυνης ήμερης (κλωστικής) κάνναβης, η οποία θα μπορούσε να είναι εναλλακτική ή συμπληρωματική στην καλλιέργεια άλλων φυτών, τη στιγμή που στη Γαλλία και στη Γερμανία με στρεμματικές επιδοτήσεις έχουν καλλιεργηθεί χιλιάδες στρεμμάτων του εν λόγω φυτού.
Με αυτά τα δεδομένα:
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
• Πότε πρόκειται να εφαρμοστεί ο κανονισμός της ΕΕ ο οποίος θα έπρεπε να δεσμεύει τη χώρα μας ήδη από την ένταξη της στην ΕΟΚ το 1981;
• Πρόκειται να προβούν σε ενέργειες προκειμένου να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός, οι διώξεις και η παραβίαση του δικαιώματος Ελλήνων πολιτών να εμπορεύονται προϊόντα καθʼ όλα νόμιμα;
• Ενδέχεται να στηρίξουν και να προωθήσουν την αγροτική καλλιέργεια ήμερης (κλωστικής) κάνναβης σε περιοχές της Ελλάδας όπου θα μπορούσε αυτή να ευδοκιμήσει;
Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός