Δ. Μελίδης

Δημήτρης Μελίδης στην ΕΡΤ News: Η κυβέρνηση επιλέγει την πρόωρη αποπληρωμή φθηνού χρέους αντί της στήριξης της κοινωνίας – Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ ως η σταθερά για την κοινωνική πλειοψηφία

Σημεία από την τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δημήτρη Μελίδη στην εκπομπή OFF THE RECORD της ΕΡΤ News με τη δημοσιογράφο Λίδα Μπόλα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Μελίδης, αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την έκτακτη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο την πρόωρη αποπληρωμή δημοσίου χρέους ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά να προσέλθουν στη Βουλή ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να εξηγήσουν τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

«Τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ κοστολογούνται σχεδόν όσο 7 πακέτα μέτρων της ΔΕΘ», τόνισε ο Δημήτρης Μελίδης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πρόωρη αποπληρωμή χρέους το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, είναι ήδη ρυθμισμένο και έχει μεσοσταθμικό επιτόκιο περίπου 1,5%.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ζήτημα πολιτικής επιλογής και όχι για μονόδρομο που επιβάλλεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει διαθέσει τα προηγούμενα χρόνια σημαντικούς ευρωπαϊκούς και δημόσιους πόρους, χωρίς, κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να έχει αλλάξει ή βελτιωθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

«Νούμερο ένα πρόβλημα η ακρίβεια»

Ο Δημήτρης Μελίδης έθεσε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το ζήτημα της ακρίβειας, χαρακτηρίζοντάς το «το μεγάλο πρόβλημα της χώρας».

Όπως υπογράμμισε, η ακρίβεια διαπερνά οριζόντια όλα τα επιμέρους προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, από τη στέγαση και τα καύσιμα έως το δημογραφικό και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να δημιουργήσουν οικογένεια.

Αναφερόμενος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσει συγκεκριμένη και πλήρως κοστολογημένη πρόταση, η οποία, όπως είπε, «θα εκπλήξει», καθώς δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, τόνισε ότι το βασικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι οι πολιτικές προτάσεις και το πρόγραμμά του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα με κυβερνητικά χαρακτηριστικά»

Αναφερόμενος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο Δημήτρης Μελίδης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτει κυβερνητική εμπειρία, στελεχιακό δυναμικό και ένα πλήρες, κοστολογημένο πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα του κόμματος περιλαμβάνει πλήρεις προτάσεις για την ακρίβεια, τα εργασιακά, την εξωτερική πολιτική, τους θεσμούς την τεχνητή νοημοσύνη και κάθε ζήτημα που απασχολεί σήμερα τους πολίτες της χώρας μας.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει κόμμα με σαφές πολιτικό στίγμα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη θέση του υπέρ του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Να μην ξεχνούν ορισμένοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αντίθεση με άλλα σχήματα, δεν είναι διάσπαση – συνεχίζει την πορεία του»

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς και τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, ο Δημήτρης Μελίδης ξεκαθάρισε:

«Εμείς δεν είμαστε μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάποιοι που έχουμε αποχωρήσει από το κόμμα μας. Εμείς είμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ». Όπως σημείωσε, οι θέσεις που διατυπώνονται από τον νέο πολιτικό φορέα του Αλέξη Τσίπρα σε αρκετά ζητήματα διαφέρουν από τις διαχρονικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, τόνισε ότι η πολιτική συζήτηση πρέπει πλέον να επικεντρωθεί στα προγράμματα και στις λύσεις για την κοινωνία και όχι στη σεναριολογία, στις δημοσκοπήσεις και στα πρόσωπα.

«Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής ενός πολύ ευμετάβλητου σκηνικού»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε το πολιτικό περιβάλλον «πολύ ευμετάβλητο» και σημείωσε ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Όπως είπε, το βασικό συμπέρασμα από τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις είναι ότι κανένα κόμμα από τη δεύτερη θέση και κάτω δεν μπορεί σήμερα, με τα υπάρχοντα ποσοστά, να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ίδιος έθεσε ως στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι απλώς να βρίσκεται στην επόμενη Βουλή, αλλά να καταγράψει ένα ισχυρό ποσοστό που θα του επιτρέψει να αποτελέσει «καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων» για τον σχηματισμό μιας διαφορετικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασιών, ο Δημήτρης Μελίδης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ανοιχτός στον διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις, στη βάση όμως συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων.«Οποιαδήποτε τέτοια κουβέντα θα γίνει πάνω σε προγραμματικές συζητήσεις, αν και εφόσον έρθει η ώρα», τόνισε.

«Στήριξη του άρθρου 16 και του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Στο ζήτημα των ιδιωτικών «πανεπιστημίων», ο Δημήτρης Μελίδης επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι το μόνο κόμμα που έχει κυβερνήσει την χώρα και επιμένει απαρέγκλιτα και χωρίς υποσημειώσεις στην στήριξη της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την πλήρη κατάργηση του νόμου Πιερρακάκη -και όχι την βελτίωση του- και τάσσεται υπέρ της διατήρησης του άρθρου 16 ως έχει. «Είμαστε υπέρ μόνο των δημόσιων και δωρεάν πανεπιστημίων στη χώρα μας, σύμφωνα με το άρθρο 16», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Μελίδης τόνισε ότι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέτος στην ΔΕΘ θα ξεχωρίσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς σε επίπεδο προτάσεων θα παρουσιάσει εφικτές και σύγχρονες λύσεις που θα ωφελήσουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στη ΔΕΘ με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνει πάνω στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και στις λύσεις που προτείνει κάθε πολιτική δύναμη και όχι σε προσωποπαγείς ή ευκαιριακές προτάσεις.

Scroll