Με αφορμή την από 10-10-2012 επίκαιρη επερώτηση ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Μανόλης Γλέζος και ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, προς τους κ. Υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις/οφειλές προς την Ελλάδα, ο βουλευτής Σταύρος Κοντονής δήλωσε τα ακόλουθα :
Καταθέσαμε αυτήν την επίκαιρη επερώτηση από αίσθηση χρέους και πολιτικής ευθύνης προς τον ελληνικό λαό, για όσα έπαθε από τους ναζιστές κατακτητές κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα υπήρξε από τις πιο έντονα δοκιμαζόμενες χώρες και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, αλλά και οικονομικής αφαίμαξης. Μόνο οι καταστροφές σε βάρος της χώρας και των υποδομών της ανέρχονται σε 108 δισεκατομμύρια ευρώ (χωρίς τους τόκους), σύμφωνα με έγκυρους μεταπολεμικούς υπολογισμούς, ενώ το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ (χωρίς τους τόκους). Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε την ληστεία των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας και τις ποικίλες θανατηφόρες βλάβες και διώξεις σε βάρος των ελλήνων πολιτών ατομικά. Παρά το ότι οι εμπειρίες του φόβου, της πείνας, του θανάτου είναι υπαρξιακά μη αποτιμητές σε χρήμα.
Σήμερα, σε μια εποχή όπου η Γερμανία πρωταγωνιστεί στην επιβολή ακραίων πιέσεων προς την Ελλάδα για την αποπληρωμή των διεθνών χρεών της μέσω αμείλικτων πολιτικών λιτότητας και μας εμφανίζει ως «ανεύθυνους» και «κακοπληρωτές», όπου δεχόμαστε στη χώρα μας την γερμανίδα καγκελάριο σε συνθήκες υποτέλειας, αξίζει να θυμηθούμε ότι περισσότερο μας χρωστάνε οικονομικά και ηθικά παρά τους χρωστάμε. Παρά το γεγονός ότι το γερμανικό κράτος είναι ενιαίο μετά το 1990 και, άρα, υπάρχει πια σαφώς διεθνής υπόχρεος για τις καταστροφές του Τρίτου Ράιχ, οι ελληνικές κυβερνήσεις -μέσα στις οποίες και η σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση- έχουν αδρανήσει επιδεικτικά στο να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις σε ελληνικό κράτος και σε άτομα. Έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα για να πάρουμε πίσω με βάση το διεθνές δίκαιο, τον νόμο και την ηθική όσα μας αντιστοιχούν από το γερμανικό κράτος. Αυτό που ώθησε τις ελληνικές κυβερνήσεις στο να αποποιηθούν αυτήν την ευθύνη τους είναι η λογική πολιτικής υποτέλειας και δέους απέναντι στον «ισχυρό».
Εμείς ζητήσαμε, για άλλη μια φορά, από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, να θέσει το ζήτημα διεθνώς και να διεκδικήσει με κάθε δυνατό τρόπο την επανόρθωση των γερμανικών οφειλών χωρίς λογικές φόβου και υποτέλειας. Της ζητήσαμε ακόμη να προβεί σε διακρατικές ενέργειες και συνεννοήσεις για την επίλυση του προβλήματος.
Τέλος, δηλώνω ότι η κατάθεση της επερώτησης, πέρα από το ζήτημα της ιστορικής δικαίωσης των Ελλήνων απέναντι στην ναζιστική κατοχή, εντάσσεται και στον διαρκή αγώνα κατά των νεοναζιστικών και νεοφασιστικών οργανώσεων και ομάδων, που κάνουν και σήμερα παρουσία στην χώρα μας προκαλώντας το δημοκρατικό αίσθημα του λαού.
12102012