Δήλωση του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου, για το πρόγραμμα «ReArm Europe» που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Νέα δεδομένα για την άμυνα στην Ευρώπη και τη χώρα μας δημιουργεί το πρόγραμμα «ReArm Europe», ύψους 800 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της ΕΕ.
Ο σχεδιασμός της Επιτροπής περιλαμβάνει πέντε σημεία. Το πρώτο αφορά στην απελευθέρωση της δημόσιας χρηματοδότησης στην άμυνα σε εθνικό επίπεδο, εάν τα κράτη έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο, με ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το δεύτερο αφορά στην παροχή δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη για αμυντικές επενδύσεις σε πανευρωπαϊκούς αμυντικούς τομείς, όπως αεράμυνα και πυραυλική άμυνα, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κ.λπ. Το τρίτο σημείο είναι η χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ, με κατεύθυνση περισσότερων κονδυλίων (ακόμη και από προγράμματα συνοχής) σε αμυντικές επενδύσεις, ενώ, τέλος, τα δύο τελευταία σημεία αφορούν στην κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Οι προκλήσεις για τη χώρα μας είναι μεγάλες και τα ερωτήματα που εγείρονται είναι σημαντικά. Καταρχάς, τι σημαίνει για την Ελλάδα η σχεδιαζόμενη δυνατότητα αύξησης των αμυντικών δαπανών χωρίς ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος του Συμφώνου Σταθερότητας; Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ως προϋπόθεση την ύπαρξη «δημοσιονομικού περιθωρίου» για τα κράτη μέλη («if they have the fiscal space»). Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες πληροφορίες, η Επιτροπή φαίνεται να προσανατολίζεται σε ρήτρα διαφυγής μόνο για τις χώρες που έχουν μικρούς αμυντικούς προϋπολογισμούς, ενώ η Ελλάδα που δαπανά ήδη το 3% δεν έχει να προσδοκά κάποιο ουσιαστικό όφελος. Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει αποτελεσματικά ώστε να πετύχει την εξαίρεση, αν όχι του συνόλου, τουλάχιστον ενός μέρους των δυσβάστακτων αμυντικών δαπανών της χώρας μας.
Επίσης, η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν θα γίνει σε βάρος των κοινωνικών δαπανών και της χρηματοδότησης των πολιτικών συνοχής της Ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει διευκρινήσεις για τη χρήση κονδυλίων από τα προγράμματα συνοχής για την άμυνα.
Τέλος, το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας είναι η εξασφάλιση ενός δίκαιου κομματιού από τα 800 δισ. ευρώ του προγράμματος για την εθνική αμυντική βιομηχανία μας -τα ΕΑΣ και την ΕΑΒ-, την οποία δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι απαξιώνει συστηματικά.
Καλούμε την κυβέρνηση να διεκδικήσει συμμετοχή στο πρόγραμμα «ReArm Europe» για την αμυντική βιομηχανία μας και να μην χάσει ακόμη μία μεγάλη ευκαιρία για την αναζωογόνησή της!