Δήλωση κοινοβ. εκπροσώπου Π. Λαφαζάνη για τις συνεντεύξεις των επικεφαλής της «τρόϊκα» στον τύπο του σαββατοκύριακου

και ειδικότερα του κ. Τόμσεν στη «Ναυτεμπορική»

ΤΡΟΪΚΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις συνεντεύξεις των επικεφαλής της «τρόικα» στον Τύπο του Σαββατοκύριακου και ειδικότερα τη συνέντευξη του κ. Πωλ Τόμσεν στη «Ναυτεμπορική» του Σαββάτου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Οι αλλεπάλληλες εφ΄ όλης της ύλης συνεντεύξεις των επικεφαλής της «τρόικα» στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου συγκροτούν μια συνεκτική επικοινωνιακή πολιτική και έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι είναι η «τρόικα», πλέον, η οποία αποφασίζει και κατευθύνει τις τύχες της χώρες, σε έναν απολύτως καταστροφικό και αδιέξοδο δρόμο.

Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου όχι μόνο έχει υποκατασταθεί αλλά και έχει παραδώσει πλήρως την εξουσία στους ελεγκτές της Ε.Ε.- ΕΚΤ- ΔΝΤ, ακυρώνοντας κάθε ίχνος λαϊκής κυριαρχίας και λαϊκής βούλησης σ΄ αυτή τη χώρα.

Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική» του Σαββάτου του κ. Πωλ Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Ο Πωλ Τόμσεν, ως απόλυτος υπερυπουργός και εν λευκώ διαχειριστής των οικονομικών εξελίξεων, δίνει εντολή για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα, με κεντρικό το ρόλο του ξένου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Ζητά στην ουσία την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και ομολογεί ότι η «τρόικα» αποφάσισε το νέο «δώρο» των 25 δις στις τράπεζες.

Οι εντολές του κ. Τόμσεν προδιαγράφουν ένα νέο τραπεζικό χάρτη της χώρας, με την εκμηδένιση κάθε δημόσιας συμμετοχής στις τράπεζες, τη μετατροπή των τελευταίων σε ένα ακόμα πιο στενό ολιγοπώλιο και την παράδοση του τραπεζικού τομέα στο ξένο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.

Η «τρόικα» με τη συνενοχή της κυβέρνησης προδιαγράφει ένα μέλλον «μπανανίας» του χρηματιστικού κεφαλαίου για την ελληνική οικονομία, η οποία, χωρίς παραγωγικό ιστό, τεχνολογικό υπόβαθρο και εκπαιδευτικές υποδομές, θα είναι μια οικονομία χωρίς σήμερα και κυρίως χωρίς αύριο.

Χρειάζεται η χώρα εδώ και τώρα μια νέα στρατηγική εθνικοποίησης-κοινωνικοποίησης των τραπεζών ως προϋπόθεση μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση, ανάπτυξης, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης του τόπου.

Scroll