Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος (Ανδρέας Παπασταματίου – Στεφανία Χαρίτου) της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Απαντώντας σε μια σειρά σε ερωτήματα για ευρωπαϊκά και εθνικά μας θέματα, καθώς και αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό που συνόδευσε την επανεκλογή του στο αξίωμα του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
– Υπήρξε γραμμή Μεϊμαράκη όταν γίνονταν οι ψηφοφορίες για την εκλογή του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να σας ψηφίσουν κα οι Ε/Β της ΝΔ;
«Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να το απευθύνετε στη ΝΔ. Εκλέχθηκα για Τρίτη συνεχόμενη φορά Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είμαι ο μόνος Έλληνας στο Προεδρείο και με εξέλεξε με την ψήφο του πάνω από 60% των Ευρωπαίων Ευρωβουλευτών, που σημαίνει 360 ευρωβουλευτές περισσότεροι από τη δύναμη της Ευρωομάδας της Αριστεράς, η οποία με πρότεινε.
Και επειδή με στήριξαν επισήμως και δημόσια, οι Ευρωομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς, από τους αριθμούς προκύπτει ότι με ψήφισαν επίσης, πάνω από 150 ευρωβουλευτές της κεντροδεξιάς – παρά το ότι οι πολιτικές τους ομάδες δεν είχαν δώσει γραμμή για υπερψήφισή μου.
Αυτό το θεωρώ τιμή για την Ελλάδα, για την παράταξή μου και για μένα προσωπικά. Και θα προσπαθήσω, όπως έκανα και στο παρελθόν, να εκπροσωπήσω επάξια την πατρίδα μου, την παράταξη μου, όσους με έστειλαν στο ΕΚ με την ψήφο τους, αλλά και όσους συναδέλφους με ψήφισαν στο ΕΚ. Τα υπόλοιπα, είναι μικροπολιτική και αθλιότητες.
Και σημειώνω ότι με έθλιψε πάρα πολύ, ότι δυο εβδομάδες μετά την εκλογή μου, που έγινε στις 3 Ιουλίου, ξεσηκώθηκε όλος αυτός ο σάλος, με πρωτοβουλία ακραίων κύκλων και της ΝΔ και μιντιακών – που συνήθως δίνουν γραμμή στους ακραίους κύκλους της ΝΔ.
Ο στόχος τους, κατά τη γνώμη μου, για όλη αυτή την αντι-ΣΥΡΙΖΑ, αντι-Παπαδημούλη και αντι-Μεϊμαράκη υστερία, δεν ήταν να χτυπηθεί ο Παπαδημούλης, ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Μεϊμαράκης.
Ο στόχος ήταν βαθύτερος: Να χτυπηθεί η ανάγκη, όταν εκπροσωπούμε την Ελλάδα στο εξωτερικό “να φοράμε πραγματικά τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος”. Και όχι απλώς στα λόγια – γιατί θυμάμαι πολύ καλά τον Κυρ. Μητσοτάκη ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το λέει συχνά αυτό το μότο. Εδώ σε θέλω κάβουρα, όμως, να περπατάς στα κάρβουνα – όταν έρχεται και η ώρα της εφαρμογής αυτής της πολιτικής».
Το ότι ο Μεϊμαράκης εκφράστηκε θετικά για την υποψηφιότητά σας, είναι από τα θετικά που μπορούμε να τα κρατήσουμε, όχι;
«Φυσικά. Εγώ σχολιάζω τη μεταχρονολογημένη υστερία κατά του Μεϊμαράκη, που έκανε δήθεν “προδοτική εισήγηση” ζητώντας την “υπερψήφιση του άθλιου Παπαδημούλη”.
Σημειώστε δε, ότι στο β’ γύρο –διότι κόντεψα να εκλεγώ από τον α’ γύρο, όπου πήρα 303 ψήφους ενώ χρειαζόμουν 331– στον β’ γύρο λοιπόν, όπου εκλέχθηκα με 401 ψήφους, οι ανταγωνιστές μου για τη θέση του Αντιπροέδρου, ήταν ένας Πολωνός υπερσυντηρητικός, ένας Ιταλός φασίστας και ένας από την ευρωομάδα των Πρασίνων. Κάθε ευρωβουλευτής που ψήφιζε, έπρεπε να βάλει τουλάχιστον δυο σταυρούς, για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιό του. Άρα, όσες συνάδελφοι Ευρωβουλευτές της ΝΔ έκριναν σκόπιμο να διευκρινίσουν με δηλώσεις δημόσιες και στο ιντερνέτ ότι με καταψήφισαν και καμάρωναν και γι’ αυτό, οφείλουν να εξηγήσουν: Με ποια κριτήρια, πατριωτικά ή πολιτικά, προτίμησαν αυτές, οι “βαρβάτες” δεξιές, να ψηφίσουν τον φασίστα ή τον Πολωνό συντηρητικό; Διότι δυο σταυρούς πρέπει να ψήφισαν προκειμένου να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιό τους… Θεωρούν ότι αυτοί εκπροσωπούν καλύτερα την Ελλάδα και όσα αυτές πιστεύουν, από τον Παπαδημούλη;
Και θα περιμένω μια απάντηση σε αυτό από την Ελίζα Βόζενμπεργκ. Διότι την θυμάμαι όταν ήμασταν και οι δυο ευρωβουλευτές στην προηγούμενη θητεία, να διαφημίζει την άριστη συνεργασία που είχε μαζί μου ως τον ¨Έλληνα Αντιπρόεδρο, να δηλώνει επανειλημμένα ότι οι βουλευτές της ΝΔ με ψήφισαν και τις δυο φορές που εκλέχθηκα στο Προεδρείο, το 2014 και το 2017… Τι άλλαξε; Το θέτω δημόσια, αλλά θα το ρωτήσω και στην ίδια μόλις τη συναντήσω.
Τώρα, για την ουσία του θέματος, διότι αυτά όλα είναι “μικρά”… Εγώ θα συνεχίσω με το ίδιο πνεύμα που εργάστηκα και την προηγούμενη πενταετία. Και σκοπεύω στις αρχές Σεπτεμβρίου να αναλάβω την πρωτοβουλία να καλέσω τους Έλληνες Ε/Β, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στη σχετική ψηφοφορία –πλην φυσικά της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε και τα προηγούμενα χρόνια: Στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, να ενώνουμε δυνάμεις, παρά τις διαφορές μας, προκειμένου να επηρεάζουμε θετικά τα πράγματα για τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γενικότερα στην ΕΕ».
– Γύρω από τη μείωση των πλεονασμάτων και στον απόηχο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, η κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια ολόκληρη πολιτική ατζέντα. Εσείς βλέπετε να υπάρχει περιθώριο μείωσής τους;
«Καταθέτω σήμερα Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς την Κομισιόν, στην οποία ζητώ διευκρινήσεις πάνω σε όλα αυτά τα θέματα. Δηλαδή: υπάρχει περιθώριο να επανεξεταστούν προς το χαμηλότερο οι δεσμεύσεις για τα συμφωνημένα πλεονάσματα, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης; Εμείς σε μια τέτοια προσπάθεια της κυβέρνησης θα είμαστε αρωγοί, διότι είναι μια προσπάθεια που την ξεκίνησε η κυβέρνηση Τσίπρα και απ’ ότι βλέπω η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκοπεύει να συνεχίσει στην ίδια γραμμή.
Από εκεί και πέρα, το κλίμα που εισπράττω, είναι ότι η πρώτη προτεραιότητα του να εξασφαλίσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι η συνέχιση των υγιών δημόσιων οικονομικών μαζί και με την αξιοπιστία των ελληνικών δημόσιων στατιστικών, που εξασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η θετική στάση των αγορών είναι δικό σας κληροδότημα, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ή αντίδραση στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Το δεύτερο είναι και λίγο ανέκδοτο. Γιατί αν δει κανείς την πορεία του ομολόγου και του ελληνικού χρηματιστηρίου αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είχαμε πτώση και στα δυο.
Ας κρατήσουμε όμως την ουσία, η οποία είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κληρονομεί μια εξυγιασμένη οικονομία όσον αφορά τα δημοσιά οικονομικά, η οποία επιπλέον, αναπτύσσεται με ρυθμούς πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και διαθέτει και ισχυρή αξιοπιστία και ένα γεωπολιτικό ρόλο σημαντικό.
Πάνω σε αυτά καλείται ο Μητσοτάκης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του.
Και οι δεσμεύσεις του είναι , ένας ρυθμός ανάπτυξης από το 2% στο 4%, ένα πακέτο φοροαπαλλαγών και κάποιων παροχών που, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους θα στοιχίσει γύρω στα 5 δις στον προϋπολογισμό του 2020, μια δέσμευση για μικρότερα πλεονάσματα καθώς και μια δέσμευση για διατήρηση των υγιών δημόσιων οικονομικών.
Νομίζω ότι στο 2019, ήδη, έχουμε την πρώτη κωλοτούμπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διότι ενώ προεκλογικά μας έλεγε, τόσο η ΝΔ τόσο ο φιλικός της Τύπος, ότι “έχουν πέσει έξω τα δημόσια οικονομικά”, ότι “δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους” κ.λπ., με το που έγιναν κυβέρνηση, ανακάλυψαν ξαφνικά ότι οι στόχοι πιάνονται για το 2019.
Να δούμε τώρα, για το 2020 και για τον προϋπολογισμό που θα καταθέσουν».
«Και μια που μιλάμε για κωλοτούμπες, θέλω να πω ότι η μεγαλύτερη κωλοτούμπα –η οποία είναι καλοδεχούμενη, αλλά θεωρώ ότι η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ οφείλουν μια συγνώμη- είναι για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Downing Street, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στην Τερέζα Μέι, ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν είναι καθόλου υποχρεωμένος. Αν τη θεωρεί κακή συμφωνία, μπορεί να την αλλάξει. Ή να επιδιώξει να την αλλάξει.
Κατόπιν, έχουμε τον αρμόδιο Υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων της ΝΔ, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είπε μόλις χτες στο συνέδριο του Εκόνομιστ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών λύνει τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες. Και την ύμνησε.
Και οι δυο δηλώσεις λογοκρίθηκαν από τη ΝΔ και από σχετικά ρεπορτάζ που δόθηκαν από το γραφείο του Πρωθυπουργού και από τα δελτία ειδήσεων. Εγώ περιμένω, πρώτα, έστω μια συγνώμη από την ηγεσία της ΝΔ η οποία έκανε ένα όργιο πατριδοκαπηλίας και ψηφοθηρίας προεκλογικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, συμμετείχε σε συλλαλητήρια που μιλούσαν για “προδοσία” κλπ. Και περιμένω, αυτά που λένε στους έξω, εκτός Ελλάδας, να τα λένε και μέσα, εντός της χώρας μας. Φτάνει πια με το κουτόχορτο.
Καλοδεχούμενη η στροφή των 180 μοιρών στις Πρέσπες, αναμενόμενη, καλοδεχούμενη και η κωλοτούμπα, αλλά έλεος πια με την εκμετάλλευση του θυμικού των Ελλήνων και την παραπληροφόρηση.
Πολύ περισσότερο δε, όταν η αλληλογραφία του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, αποδεικνύει ότι αυτά που πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών για τα εθνικά μας συμφέροντα, είναι πολύ πολύ περισσότερα από αυτά που είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς αποτέλεσμα κιόλας, από το 2005».
Πολύς λόγος γίνεται στα ΜΜΕ για το τι θα γίνει από δω και πέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα υπάρξει αυτό που σας αποδίδουν πολλοί, «πασοκοποίηση» του κόμματος;
Δεν ξέρω κανέναν στο κόμμα να μιλά για πασοκοποίηση. Ξέρω αυτό που ξέρουν όλοι: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, αλλά με ισχυρό ποσοστό. Το 32% δίνει ισχυρή εντολή, για ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Το 32% είναι από τα υψηλότερα ποσοστά που έχει πάρει προοδευτικό κόμμα στη σημερινή Ευρωκοινοβουλευτική Ένωση. Δεν είμαστε μόνο το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, που περιλαμβάνει τους Ευρωσοσιαλιστές και τους Πράσινους.
Και αυτό είναι μια εντολή να αντιστοιχηθούμε με τον κόσμο αυτόν. Όχι μόνο στην άσκηση των ελεγκτικών αντιπολιτευτικών μας καθηκόντων, αλλά και στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να αποτελέσει τον πυλώνα και τον κορμό της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Τι σημαίνει αυτό; Μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον έχει περιγράψει ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να γίνουμε ένα μεγάλο, ισχυρό και μαζικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα και ενίσχυση και διεύρυνση της Προοδευτικής Συμμαχίας, προκειμένου να εκφράσουμε ακόμη αποτελεσματικότερα το χώρο από την Αριστερά, μέχρι και το δημοκρατικό κέντρο.
Η διαδικασία αυτή θα γίνει φυσικά, με διάλογο, συλλογικά – ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ ΠΑΣΟΚ. Δεν θα γίνει ποτέ αρχηγικό κόμμα. Το να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, εμένα δε με ενοχλεί, αλλά όσοι φαντάζονται ή εύχονται εσωτερικές συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις κ.λπ., είναι οι ίδιοι που είχαν κάνει στόχο της ζωής τους τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές. Παρά την ήττα μας, είναι αυτοί που ηττήθηκαν σχεδόν συντριπτικά, διότι το 32%, ε δεν το λες και “στρατηγική ήττα”.
Ολοκληρώνοντας, να πω ότι εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμη και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αναγνωρίζουν με θαυμασμό τα ψηλά ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει, για να διορθώσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας, για να είμαστε και πάλι όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, ισχυρότεροι, σοφότεροι και ωριμότεροι και πάλι στην κυβέρνηση».