Δεύτερη ημέρα επίσκεψης του Αλ.Αλαβάνου στην Κρήτη

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλ. Αλαβάνος, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κρήτη επισκέφτηκε την περιοχή της Σητείας. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τη Μονή Τοπλού, τον Δήμο Ιτάνου, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και εκπροσώπους περιβαλλοντικών κινήσεων, καθώς και τον Δήμο Σητείας.

Μετά την επίσκεψη και τις συναντήσεις ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

Κατʼ αρχήν να πω για την Μονή Τοπλού. Νομίζω ότι είναι ένα από τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα πια όλης της Ελλάδας γιατί έχουμε έναν μοναδικό χώρο από αρχαιολογικής άποψης αλλά και φυσικού κάλλους, ο οποίος ετοιμάζεται να παραδοθεί, ως λάφυρο, σε βρετανικές εταιρείες με πάρα πολλά ερωτηματικά.

Εμείς θεωρούμε ότι η Εκκλησία, η οποία είναι ιδιοκτήτης αυτής της πολύ μεγάλης έκτασης, θα έπρεπε να ασχοληθεί με τις ψυχές των πολιτών και όχι να κάνει μπίζνες στην κερδοσκοπία της γης. Πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο εξετάζει την υπόθεση, θα έχει μια θετική απόφαση. Και εν πάσει περιπτώση, εμείς θα στηρίξουμε τους αγώνες των πολιτών που ζητούν την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού, αν θέλετε, θαλάσσιου και φυσικού πάρκου και ταυτόχρονα παρεμβάσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που θα είναι σε όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Τι προτείνετε εσείς για την ανάπτυξη της περιοχής;

Αυτή είναι μια περιοχή που λόγω απομόνωσης έχει γλυτώσει , αν θέλετε, από την γενική καταστροφή που βλέπουμε και στον χώρο της Κρήτης. Εμείς δεν προτείνουμε επενδύσεις τύπου all inclusive που δεν αφήνουν ουσιαστικά οικονομικά οφέλη στην περιοχή. Προτείνουμε στήριξη των κατοίκων της περιοχής, για μικρές-μεσσαίες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να σεβαστούν τον χαρακτήρα της περιοχής, να αξιοποιήσουν αυτόν τον μοναδικό χώρο και να είναι σε όφελος της οικονομίας της περιοχής.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Για τις υπόλοιπες ιδιωτικές επενδύσεις παρόμοιας μορφής που θα γίνουν εδώ ποια είναι η γνώμη σας;

Νομίζω ότι όλες πρέπει να είναι ενταγμένες σε αυστηρές προδιαγραφές, οι οποίες, δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν και θα έλεγα ότι το φαινόμενο του «Διόνυσος Villlage», του χωριού-ξενοδοχείου που έχει δημιουργήσει η γνωστή εταιρεία ΣΟΕ, είναι ένα καμπανάκι, το οποίο κανείς πρέπει να ακούει προσεκτικά.

Scroll