Δ. Καλαματιανός

Δ. Καλαματιανός στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι πυλώνας της Δημοκρατίας

Σημεία από την τοποθέτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, επισήμανε:

«Δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία χωρίς ανεξάρτητη και αξιόπιστη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα και ισονομία όταν η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζεται ως μηχανισμός εξυπηρέτησης κάποιων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Δυστυχώς, παρατηρούνται χειραγωγούμενες διαδικασίες και στοχοποιήσεις δικαστικών λειτουργών που τολμούν να ασκήσουν το έργο τους με ανεξαρτησία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς να μειώνεται διαρκώς. Όταν ο πολίτης νιώθει ότι δεν ακούγεται, όταν οι θεσμοί δεν του παρέχουν προστασία, όταν διακρίνει ανισότητες στην απονομή δικαιοσύνης, τότε η απαξίωση γενικεύεται. Και τότε εμφανίζονται φαινόμενα αυταρχισμού, κοινωνικής παραίτησης, ακόμα και ακροδεξιάς εκτροπής. Η απάντηση είναι μια: η Δημοκρατία να ισχυροποιηθεί και η Δικαιοσύνη να είναι πραγματικά προσβάσιμη, λειτουργική και αξιόπιστη.»

Για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, ανέφερε:

«Οφείλουμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα για την κατάσταση της Δικαιοσύνης στη Χώρα μας. Για τις καθυστερήσεις στην απονομή της, για τις συνθήκες εργασίας των λειτουργών της, για τις υποδομές των δικαστηρίων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι, για την αυξανόμενη απαξίωση των θεσμών στα μάτια της κοινωνίας. Το κράτος δικαίου δεν είναι απλώς ένα σύνθημα ή μια συνταγματική αναφορά. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Είναι η δέσμευση ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου και ότι όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν ίση προστασία απέναντι σε αυτόν.»

Εστιάζοντας στις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, σημείωσε:

«Φτάνουν σε σημείο που ουσιαστικά ακυρώνουν το δικαίωμα του πολίτη στην έγκαιρη προστασία των δικαιωμάτων του. Υποθέσεις που εκκρεμούν για χρόνια, πολίτες και επαγγελματίες που αδυνατούν να βρουν δικαίωση σε εύλογο χρόνο. Όταν μια υπόθεση καθυστερεί για πέντε, επτά ή δέκα χρόνια, τότε η Δικαιοσύνη χάνει το κύρος της. Αυτή η συνθήκη υπονομεύει όχι μόνο το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, αλλά και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αυταρχική επιτάχυνση ή η ποσοτικοποίηση των αποφάσεων. Χρειάζεται στήριξη των γραμματειών με πρόσληψη προσωπικού, ψηφιοποίηση των διαδικασιών και ουσιαστική συνεργασία με τους δικηγόρους και τους δικαστικούς λειτουργούς. Απαιτείται μια γενναία μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των δικαστηρίων. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, με συμμετοχή των φορέων, με διαφάνεια και λογοδοσία. Δυστυχώς, η εικόνα των δικαστηρίων στη Χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις, δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης. Είναι εικόνα εγκατάλειψης: κτίρια ακατάλληλα, χωρίς επαρκή υλικοτεχνική υποστήριξη, χωρίς στοιχειώδη ψηφιοποίηση, χωρίς προδιαγραφές προσβασιμότητας.»

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και την ανάγκη στήριξής τους, τόνισε: 

«Οι αυτοαπασχολούμενοι πνίγονται από εισφορές και φορολογικά βάρη, οι νέοι δυσκολεύονται να σταθούν επαγγελματικά. Χρειάζεται, μεταξύ άλλων, αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού πλαισίου με δίκαιη κατανομή των εισφορών, στήριξη των νέων δικηγόρων με επιδοτούμενες θέσεις πρακτικής και επαγγελματικής ένταξης, φορολογικά κίνητρα για τους πιο ευάλωτους, ένταξη του δικηγόρου στον σχεδιασμό της Δικαιοσύνης, όχι ως παθητικού εκτελεστή, αλλά ως ισότιμου θεσμικού συνομιλητή. Οφείλουμε, ως Πολιτεία, να διασφαλίσουμε δίκαιες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της κοινωνίας. Να ενισχύσουμε τα ταμεία πρόνοιας και να υλοποιήσουμε μέτρα στήριξης για τους πιο ευάλωτους επαγγελματίες του κλάδου.».

Scroll