Χρονίζουν τα προβλήματα λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων

Σχεδόν δύο δεκαετίες από την ίδρυση των Μουσικών Σχολείων, δεν έχει μπορέσει ακόμα η πολιτεία να λύσει τα πιο στοιχειώδη προβλήματά τους. Τα Μουσικά Σχολεία υπολειτουργούν και φέτος επί δύο ολόκληρους μήνες, χωρίς να τελούν υπό μαθητική κατάληψη: η μεγάλη πλειονότητα των καθηγητών μουσικών ειδικεύσεων είναι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι και δεν είναι καν βέβαιο αν θα ολοκληρωθούν οι φετινές προσλήψεις τους εντός του Νοεμβρίου.

Η Καλλιτεχνική Επιτροπή, θεσμοθετημένο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου για τα σχετικά θέματα, είναι γνωστό ότι έχει ατύπως και κατά ευθεία παράβαση του Νόμου καταργηθεί και δεν λαμβάνει μέρος σε καμιά διαδικασία, οπότε δεν έχει σημασία να υπάρχει μια επιτροπή χωρίς αρμοδιότητες, της οποίας οι προτάσεις δεν λαμβάνονται υπόψη πουθενά.

Οι προσλήψεις των καθηγητών μουσικής γίνονται με νομικά μετέωρες και πρακτικά προβληματικές διαδικασίες, σε αριθμό δε που καλύπτονται μόνο το 1/3 των λειτουργικών κενών. Αυτή η κατάσταση οδηγεί μαζικά τους υποψηφίους για πρόσληψη καθηγητές μουσικής σε αγωγές ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους που πλήττονται βάναυσα από την απουσία διαφάνειας και σύννομης λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Το αποτέλεσμα είναι να παρατείνεται επʼ αόριστον, μαζί με τα άλυτα εργασιακά προβλήματα των μουσικών, η δυσλειτουργία των Μουσικών Σχολείων.

 Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

-Προτίθεται να επανεξετάσουν το σύστημα πρόσληψης και Ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την τήρηση των κανόνων πρόσληψης, ώστε να μην καταφεύγουν σε μαζικές αγωγές;

-Υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε εύθετο χρόνο και την ικανοποιητική λειτουργία των Μουσικών Σχολείων;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

Scroll