Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε το 2005 στη ζημιογόνα για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα απόφαση για την εθελούσια έξοδο 5.000 υπαλλήλων του ΟΤΕ. Ολοκληρώνοντας εκείνη την απόφαση το 2009 αποφάσισε εκ νέου για την εθελούσια έξοδο και άλλων 600 περίπου υπαλλήλων.
Η απόφαση για την εθελούσια του 2005 πάρθηκε προκειμένου ο ΟΤΕ να γίνει πιο ελκυστικός στους επίδοξους τότε αγοραστές και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πώληση πακέτου μετοχών αλλά και του management της επιχείρησης στη Deutsche Telecom. Η απόφαση για την εθελούσια του 2009 πάρθηκε προκειμένου ο ΟΤΕ να «ξεφορτωθεί» και άλλο προσωπικό και να μειώσει ακόμη περισσότερο το εργατικό κόστος.
Οι αποφάσεις αυτές είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κλήθηκαν να καταβάλλουν ένα κόστος που δεν τους ανήκει.
Σήμερα το Υπουργείο Εργασίας διεκδικεί από τον ΟΤΕ (και σωστά) να πληρώσει ένα επιπρόσθετο κόστος για την εθελούσια. Ταυτόχρονα όμως στη διεκδίκησή του αυτή έχει θέσει σε ομηρία τους 600 εργαζόμενους που έχουν απολυθεί από τον ΟΤΕ και παραμένουν χωρίς σύνταξη μέχρι και οκτώ μήνες.
Εμείς θεωρούμε ότι όλο το κόστος το οποίο επωμίστηκαν τα ταμεία απʼ αυτές τις πολιτικές θα πρέπει να καλυφθεί. Στην αντιπαράθεση όμως η οποία υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΤΕ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση οι 600 απολυμένοι να χρησιμοποιούνται ως όμηροι.
Έτσι πιστεύουμε ότι θα πρέπει άμεσα η συνταξιοδότηση των 600 απολυμένων να απεμπλακεί από τις απαιτήσεις του Υπουργείου προς τον ΟΤΕ και ταυτόχρονα το Υπουργείο Εργασίας να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να πάρει από τον ΟΤΕ το επιπρόσθετο κόστος που πλήρωσαν και θα πληρώσουν τα ταμεία στο μέλλον.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Γιατί έχετε θέσει σε ομηρία τους 600 απολυμένους εργαζόμενους του ΟΤΕ;
2. Πότε επιτέλους θα προχωρήσει η Κυβέρνησή σας στην έκδοση της κατʼ εξουσιοδότηση του νόμου Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην οποία εν τέλει μπορούν να ενταχθούν οι απαιτήσεις του Υπουργείου;
3. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις της κυβέρνησης και με ποια μέσα προτίθεται να τις διεκδικήσει από τον ΟΤΕ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Κριτσωτάκης