ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: Χωρίς Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη για δεύτερη συνεχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Π.Θ.) εκτός από «στολίδι» για την πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή, εκτός από ακαδημαϊκό κέντρο και «πυρήνα» έρευνας και γνώσης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην κορυφή των καλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κόσμου.
Διεθνείς πίνακες κατάταξης (σ.σ. Shanghai Ranking, Research.com κ.α.) κατατάσσουν το Π.Θ. και πολλά Τμήματά του στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου αναφορικά με την ποιότητα της ακαδημαϊκής γνώσης και έρευνας που παρέχει.
Αυτό λοιπόν το Πανεπιστήμιο, από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, δεν μπορεί να ενισχύσει το ακαδημαϊκό του έργο με τη χρήση της Βιβλιοθήκης του, η οποία παραμένει εκτός λειτουργίας.
Η ένταση των πλημμυρών προκάλεσε ζημιές εντός του κτιρίου με ύδατα και φερτές ύλες να πλημμυρίζουν το ισόγειό του, ενώ η μεγάλη βλάβη προκλήθηκε στον ηλεκτρολογικό σταθμό του κτιρίου, ο οποίος καταστράφηκε εντελώς αφήνοντας την υποδομή χωρίς ηλεκτροδότηση.
Τους μήνες που ακολούθησαν ο όγκος των φερτών υλών που είχαν λιμνάσει εντός του κτιρίου της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης απομακρύνθηκε και το κτίριο καθαρίστηκε σχετικά.
Αυτό που κρατά το κτίριο «κλειδωμένο», είναι η βασική βλάβη στον ηλεκτρολογικό σταθμό, η οποία εδώ και ένα και πλέον έτος παραμένει χωρίς επιδιόρθωση.
Αποτέλεσμα, η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Π.Θ. να παραμένει εκτός λειτουργίας, με τους φοιτητές και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου να μην μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση της.
Βασικό πρόβλημα για την φοιτητική κοινότητα του Π.Θ. αποτελεί το γεγονός ότι εδώ και ένα και πλέον έτος έχουν απολέσει τον χώρο μελέτης τους. Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου διαθέτει όλα τα αναγκαία συγγράμματα για να πραγματοποιούν οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές τις απαραίτητες εργασίες τους.
Επιπρόσθετα, πολλοί είναι οι φοιτητές που δεν διαθέτουν κατάλυμα κατάλληλο για μελέτη ή συγκατοικούν, με αποτέλεσμα η Βιβλιοθήκη να αποτελεί για αυτούς το μοναδικό καταφύγιο μελέτης τους.
Με τη Βιβλιοθήκη «κλειδωμένη», οι εν λόγω φοιτητές καταφεύγουν στους διαδρόμους των Σχολών ή σε κενές αίθουσες, διαμορφώνοντας μία εικόνα που δεν περιποιεί τιμή για την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.
Ζήτημα δημιουργείται και για την απώλεια των πολύτιμων συγγραμμάτων που διαθέτει η Βιβλιοθήκη. Εξαιτίας της βλάβης στον ηλεκτρολογικό σταθμό, δεν μπορεί να λειτουργήσει και το ηλεκτρονικό σύστημα δανεισμού των συγγραμμάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει ενεργός κίνδυνος σφάλματος και απώλειας πολύτιμου επιστημονικού υλικού.
Αυτή τη στιγμή, εκτός της βλάβης στον ηλεκτρολογικό σταθμό, το κτίριο της Βιβλιοθήκης δεν αντιμετωπίζει κάποιο άλλο πρόβλημα που θα καθιστούσε την λειτουργία της αδύνατη.
Παρά το γεγονός ότι εκτός της ηλεκτροδότησης του κτιρίου, δεν υπάρχουν άλλα μείζονα προβλήματα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας του Π.Θ. για το πότε θα επαναλειτουργήσει η Βιβλιοθήκη αλλά και για το λόγο που παρατηρείται αυτή η σημαντική καθυστέρηση στην επαναλειτουργία της.
Πλήθος εκπροσώπων της διδακτικής και φοιτητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου, έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση αλλά και για το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε το αναπόσπαστο κομμάτι της ακαδημαϊκής λειτουργίας θα είναι και πάλι διαθέσιμο προς χρήση.
Εν έτη 2024, οι φοιτητές και οι καθηγητές ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και του κόσμου, δεν μπορούν να κάνουν χρήση της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης.
Η εικόνα της «κλειστής» και εγκαταλελειμμένης επί ένα και πλέον έτος Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, πλήττει ευθέως το υψηλό ακαδημαϊκό προφίλ του Π.Θ. ενώ δημιουργεί δυσανάλογες δυσκολίες στην ακαδημαϊκή ζωή φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος