Β. Κόκκαλης

Χωρίς εκπαιδευτικό Γερμανικών το 9ο Δημοτικό Λάρισας – Αναφορά Κόκκαλη για άμεση λύση

Σε σοβαρή εκπαιδευτική εκκρεμότητα έχει βρεθεί το 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, καθώς – όπως προκύπτει από αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης – το σχολείο παραμένει χωρίς εκπαιδευτικό Γερμανικής Γλώσσας, στερώντας από δεκάδες μαθητές το μάθημα της δεύτερης ξένης γλώσσας.

Η αναφορά απευθύνεται προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και συνοδεύεται από δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου που φιλοξενεί την έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Όπως σημειώνεται, παρότι οι μαθητές δήλωσαν εγκαίρως τη δεύτερη ξένη γλώσσα επιλογής τους και η διεύθυνση του σχολείου προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, κανένας εκπαιδευτικός ειδικότητας ΠΕ07 δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα.

Στην ανακοίνωση των γονέων υπογραμμίζεται ότι τα παιδιά στερούνται συστηματικά το μάθημα των Γερμανικών, το οποίο αποτελεί θεσμοθετημένο τμήμα του ωρολογίου προγράμματος. Η απουσία εκπαιδευτικού, πέρα από την προφανή εκπαιδευτική υστέρηση, δημιουργεί –όπως τονίζεται– άνισες συνθήκες μάθησης σε σχέση με άλλα σχολεία της περιοχής όπου η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας διεξάγεται κανονικά.

Οι γονείς επισημαίνουν επίσης την έλλειψη σαφούς ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές σχετικά με το πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του σχολείου.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει και η πρόθεση, όπως αναφέρεται, να γίνει κλήρωση μεταξύ των μαθητών που έχουν επιλέξει Γερμανικά, ώστε κάποιοι να παραμείνουν στο μάθημα και οι υπόλοιποι να υποχρεωθούν να παρακολουθήσουν Γαλλικά. Οι γονείς κάνουν λόγο για πρακτική που «θα ταράξει την ισορροπία των μαθητών» και συνιστά αδικαιολόγητη αλλαγή των μαθησιακών δεδομένων των παιδιών.

Ο κ. Κόκκαλης, καταθέτοντας τη σχετική αναφορά, ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει άμεσα για την τοποθέτηση εκπαιδευτικού Γερμανικής Γλώσσας στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας. Κάνει λόγο για «απαράδεκτη εγκατάλειψη μαθητών» και ζητά την άμεση επίλυση του ζητήματος και ενημέρωση για τις ενέργειες που θα αναληφθούν

Ακολουθεί η αναφορά και επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για την κα. Υπουργό  Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: «Απαράδεκτη εγκατάλειψη μαθητών: Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας παραμένει χωρίς εκπαιδευτικό Γερμανικών»

Ο Βουλευτής Λάρισας Κόκκαλης Βασίλειος καταθέτει προς κα. Υπουργό  Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ως Αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου στο οποίο φιλοξενείται ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, στην οποία εκφράζεται η «έντονη διαμαρτυρία του για το σοβαρό ζήτημα της μη τοποθέτησης εκπαιδευτικού ειδικότητας ΠΕ07 (Γερμανικής Γλώσσας) στο σχολείο αν και η διεύθυνση είχε προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να καλυφθεί το λειτουργικό κενό εγκαίρως.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Παρά το γεγονός ότι οι μαθητές είχαν πραγματοποιήσει τις δηλώσεις επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας εγκαίρως, μέχρι και σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί εκπαιδευτικός Γερμανικών, με αποτέλεσμα τα παιδιά να στερούνται συστηματικά ένα μάθημα που αποτελεί θεσμοθετημένο μέρος του ωρολογίου προγράμματος.»

Επισημαίνεται ότι «Η παράλειψη αυτή συνιστά σοβαρή εκπαιδευτική αδικία και δημιουργεί άνισες συνθήκες μάθησης σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής» καθώς και το γεγονός ότι «οι μαθητές μας παραμένουν χωρίς διδασκαλία Γερμανικών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς καμία σαφή ενημέρωση για το πότε θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στη λειτουργία του σχολείου.»

Αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί «κλήρωση μεταξύ των μαθητών της γερμανικής, ώστε να επιλεγούν τυχαία οι μαθητές που θα συνεχίσουν την παρακολούθηση της γερμανικής γλώσσας, ενώ οι υπόλοιποι υποχρεούνται να παρακολουθήσουν την γαλλική, πράγμα που θα ταράξει την ισορροπία των μαθητών μας.»

Ζητείται η «άμεση τοποθέτηση εκπαιδευτικού Γερμανικής Γλώσσας στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας»

Επισυνάπτεται το σχετικό δημοσίευμα.

Παρακαλούμε για τις άμεσες και δέουσες ενέργειες του Υπουργείου για την άμεση επίλυση και δρομολόγηση των ανωτέρων και σχετική ενημέρωση μας.

Αθήνα,  25 Νοεμβρίου 2025

Ο καταθέτων Βουλευτής

 

Κόκκαλης Βασίλειος

Scroll