Το παλιό Χημείο του Κράτους, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής  του Γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλερ,  το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κινδυνεύει στις μέρες μας από κατεδάφιση και αλλοτρίωση.

Το εν λόγω κτίριο θεμελιώθηκε το έτος 1887, αποπερατώθηκε σε διάστημα δύο χρόνων και έκτοτε στέγασε πολλές επιστημονικές υπηρεσίες, όπως το Εθνικό και το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Εθνικό Γραφείο Μέτρων και Σταθμών, τη Θαλασσογραφική Εταιρεία, το Βοτανικό Μουσείο κ.ά, ενώ σήμερα στεγάζει στους χώρους του το Μουσείο Φυσικών Σπουδών και Τεχνολογίας.

Το ανωτέρω κτίριο αποτελεί όμως και μοναδικό ιστορικό τόπο, αφού στους χώρους του λειτούργησε το πρώτο πανεπιστημιακό οινοποιείο, η πρώτη γεννήτρια ακτίνων Ρέντγκεν, αλλά και σταθμός ασυρμάτου και ραδιοφωνικός σταθμός κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

Προσωπικότητες από την Πανεπιστημιακή κοινότητα και  το χώρο της Αρχιτεκτονικής κινητοποιούνται σήμερα προκειμένου να ενημερώσουν και ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, ώστε να διασωθεί και αποκατασταθεί ο ανωτέρω μοναδικός, από κάθε άποψη, χώρος.

 Δεδομένου ότι η πόλη των Αθηνών έχει υποστεί στη διάρκεια των χρόνων απανωτά πλήγματα από την εγκατάλειψη και την κατεδάφιση  ανεγνωρισμένων για την αρχιτεκτονική τους αξία κτιρίων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποιά μέτρα σκοπεύει να λάβει για τη διάσωση και αποκατάσταση του ιστορικού  κτιρίου του Χημείου;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης

Scroll