Σχετικά:
α) Έγγραφο με αριθμό 22/Φ Αμμοληψιών /7028/06/10.1.07 της Γενικής Δ/νσης Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
β) Το με αριθμό 245/Φ440/000/Β/6.2.07 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας
γ)Η από 22.1.07 έκθεση της Επιτροπής Καθορισμού των Ορίων Θέσεων Αμμοληψίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Με το ανωτέρω (α) σχετικό χορηγήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας άδεια αμμοχαλικοληψίας από τον ποταμό Μόρνο σε τεχνική εταιρία , προκειμένου αυτή να εκτελέσει το έργο «Δίκτυο ανοικτών διωρύγων πεδιάδος Μόρνου».
Ο ποταμός Μόρνος όμως αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ των νομών Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας.
Η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας έκρινε ανεπαρκή τα υποβληθέντα δικαιολογητικά από την προαναφερόμενη εταιρία και αρνήθηκε την έκδοση αμμοληψίας.
Μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής αναφέρουν ότι η εταιρία προβαίνει σε αμμοληψίες από τον ποταμό Μόρνο τόσο από τις περιοχές Φωκίδας, όσο και της Αιτωλοακαρνανίας χωρίς την ύπαρξη της σχετικής άδειας.
Η Κτηματική Υπηρεσία του νομού Αιτωλοακαρνανίας με το ανωτέρω (β) σχετικό δηλώνει ότι: «Οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η Υπηρεσία μας, δυστυχώς δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθότι οι παράνομοι αμμολήπτες …διαθέτουν μηχανισμούς παρακολούθησης… με αποτέλεσμα να ακυρώνεται στην πράξη η προσπάθειά μας».
Έχοντας υπόψη τα προαναφερόμενα και δεδομένου ότι οι περί αμμοληψίας διατάξεις του νόμου είναι οι ίδιες για όλη τη χώρα,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Ποια είναι η θέση τους για την μη ενιαία εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά στη χορήγηση άδειας για αμμοληψία στις εν λόγω περιοχές;
-Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν και ποια μέτρα θα λάβουν για την προστασία της περιοχής από την αυθαίρετη αμμοληψία προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον καθώς και το δημόσιο συμφέρον;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης