Αθετεί η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της για παραχώρηση στρατοπέδων για δημιουργία χώρων πρασίνου;

Στο Χαϊδάρι υπάρχουν δύο στρατόπεδα (Κ.Ε.Β.Δ. και Κ.Ε.Β.Ο.Π.) για τα οποία η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα απομακρυνθούν και η έκτασή τους θα αποδοθεί στο λαό της Δυτικής Αθήνας για δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής. Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (“15 Μέρες στη Δυτική Αθήνα”, 15/11/2006, 19/12/2006) η κυβέρνηση σχεδιάζει τη διατήρηση του πρώτου και την κατά 50% πολεοδόμηση του δεύτερου.

Από την απάντηση του ΥΕΑ σε σχετική με το θέμα ερώτηση, γεννώνται σοβαρά ερωτηματικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση των στρατοπέδων.

Συγκεκριμένα από την απάντηση του Υπουργείου προκύπτει ότι:

-η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα της παραχώρησης μέρους του στρατοπέδου (ΚΕΒΟΠ) προκειμένου να πολεοδομηθεί, και μάλιστα κατά ποσοστό 50%, ώστε να εξευρεθούν χρήματα για να καλυφθεί το κόστος μετεγκατάστασης των μονάδων, αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

-αποσιωπείται το γεγονός ότι τα εν λόγω στρατόπεδα του Χαϊδαρίου βρίσκονται στην περιφέρεια και όχι στην Αθήνα καθώς επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 2475/99, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει οποιαδήποτε μορφή πολεοδόμησης  είναι η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Το ΥΕΑ αποφάσισε “να εξαιρέσει το πρώην ΚΕΒΔ από τους πίνακες αποδεσμευόμενων στρατοπέδων” για λόγους που αναφέρονται σε έγγραφο του Υπουργείου (Φ.917.673/45/241883/Σ.3954/5-12-2005/ΓΕΣ/ΔΥΠΟ/1β) το περιεχόμενου του οποίου κανείς δεν γνωρίζει.

Επειδή φορείς και κάτοικοι της περιοχής δικαιολογημένα αντιτίθενται στα “σενάρια” αυτά και ζητούν υλοποίηση της δέσμευσης για αξιοποίηση του χώρου των στρατοπέδων για δημιουργία πρασίνου κλπ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Έχει αλλάξει η θέση της κυβέρνησης για την απομάκρυνση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και την αξιοποίηση του χώρου για πράσινο και κοινωνικές εξυπηρετήσεις και αν όχι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την οριστική απομάκρυνσή τους και τελικό σχέδιο για την αξιοποίηση και χρονικό σημείο έναρξης των εργασιών για το σκοπό αυτό;

2) Έχει ληφθεί η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ν. 2745/1999, άρθρο 2) για τη διατήρηση του ενός στρατοπέδου και την πολεοδόμηση του 50% του δευτέρου, και αν ναι από πού προκύπτει αυτή;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης

Scroll