Είναι απαράδεκτο με το θέμα Παπαχρήστου και με τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι», των «υποστηρικτών» και των «αντιπάλων» να «σκεπάζουν» οι κυβερνώντες και τα φιλικά τους ΜΜΕ τα άγρια, μονομερή μέτρα που αποφασίστηκαν χθες βράδυ και αναμένεται να υλοποιηθούν άμεσα.
Το κύριο και βασικό θέμα είναι η κραυγαλέα αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων Σαμαρά. Οι άγριες περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικό κράτος και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δρομολογούνται είναι οριζόντιες περικοπές, τις οποίες μάλιστα οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ορκίζονταν ότι δεν θα κάνουν και είναι νέα μέτρα μέσα στο 2012, τα οποία ξόρκιζαν με τον απήγανo. Τελικά είναι η εύκολη λύση: o λογαριασμός πάλι στους ασθενέστερους. Κι όλα αυτά επειδή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αγγίξουν το πελατειακό κράτος, την κρατική σπατάλη, τα δίκτυα που στηρίζουν, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, φίλους, πελάτες, «κολλητούς».
Αν ο κ. Σαμαράς εξαγγείλει αυτά νέα μέτρα, τα οποία αναιρούν πλήρως και τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές του δεσμεύσεις, τότε θα εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε «Σαμανδρέου» και δυστυχώς οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, αν στηρίξουν την απόφαση, θα μετατρέπουν σε «εξαπτέρυγα» μιας σκληρά μνημονιακής και με έντονο το παλαιο-δεξιό χρώμα κυβέρνησης. Αυτά που έγιναν προχθές το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα στο Πεντάγωνο, δικαιολογούν απολύτως το χαρακτηρισμό «παλαιο-δεξιό». Εννοούμε τις παρεμβάσεις που οδήγησαν στην παραίτηση τον αρχηγό του Γ.Ε.Σ κ. Ζιαζιά.
Τα προβλήματα θα βγάλουν τον κόσμο στο δρόμο και θα προκαλέσουν αντιδράσεις, αφού ο κόσμος έχει την αίσθηση της κοροϊδίας, της διάψευσης από όσα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει. Ταυτόχρονα με την εκρηκτική κοινωνική διάσταση βέβαια, υπάρχει και το δημοσιονομικό αδιέξοδο, καθώς τα νέα μέτρα θα βαθύνουν την ήδη καλπάζουσα ύφεση, θα αυξήσουν τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσουν την ανεργία και θα τροφοδοτήσουν το φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών αποκλίσεων.
Είναι τραγικό να βγαίνουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ, όπως ο κ. Ρουμελιώτης, και να λένε ότι το ίδιο το ΔΝΤ ήξερε, από την εποχή του δευτέρου Μνημονίου, επί κυβέρνησης Παπαδήμου, ότι θα πέσει έξω.
Θεωρώ ότι θα έχουμε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις από το φθινόπωρο, διότι έρχονται μαζεμένα τα εξής: το εκκαθαριστικό της εφορίας, με πολλαπλάσιο φόρο ακόμη και για αυτούς που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, το νέο χαράτσι στα ακίνητα, τα έξοδα της νέας σχολικής χρονιάς, η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης συν το «πακέτο» νέων μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την πιθανότατη λήψη μέτρων, λόγω της νέας «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό του 2012 ύψους 2 δισ. ευρώ, ίσως και παραπάνω, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι θα δημιουργηθεί εκρηκτικό μίγμα.
Η απόφαση που πήραν για το θέμα Παπαχρήστου η ελληνική αποστολή και η Ολυμπιακή Επιτροπή, σύμφωνα με τους κανόνες της και τις αρμοδιότητές της ήταν ορθή και ενδεδειγμένη. Πολλές φορές πολιτικοί και δημοσιογράφοι πέφτουμε στην παγίδα να οργανώνουμε έναν καβγά για ένα θέμα που έχει μία σημασία, κι αυτός ο καβγάς να κρύβει πίσω του το σημαντικό και να λειτουργεί ως μείζονος κλίμακας αποπροσανατολισμός.