Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στο «ΒΗΜΑ FM”

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Βήμα FM» (Ξενάκης), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για την συνάντηση τρόικας – Στουρνάρα

Οι ενδείξεις από τη συνάντηση δείχνουν ότι έχουν κλειδώσει τα 11,5 δις ευρώ μέτρα. Αυτό κατά τη δική μας άποψη δεν είναι καθόλου καλό νέο, διότι η προσαρμογή στις απαιτήσεις της τρόικα, είναι η προσαρμογή σε μια συνταγή που δοκιμάζεται επί σχεδόν 2,5 χρόνια στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και έχει ολοφάνερα αποτύχει, καταγράφοντας υπερδιπλάσια ύφεση, τριπλασιασμό της ανεργίας, εκρηκτικές ανισότητες, καταστροφή του παραγωγικού ιστού της οικονομίας και ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Είναι πιθανό να ετοιμάζεται τρίτο μνημόνιο και τρίτο πακέτο πρόσθετης χρηματοδότησης διότι τα προηγούμενα πακέτα έχουν αποτύχει.

Για την συνάντηση και τη στάση των τριών πολιτικών αρχηγών

Αυτά που λένε μετεκλογικά οι κυβερνώντες, ότι πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα γιατί έτσι θα μπορέσουν στο μέλλον να γίνουν αλλαγές, δεν τα έλεγαν προεκλογικά. Προεκλογικά ο κ.Σαμαράς είχε σημαία του τα 18 σημεία, άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, τα 10 απ αυτά και μάλιστα όχι απλώς τα εμφάνιζε ρεαλιστικά και απολύτως εφικτά αλλά σχεδόν συμφωνημένα με την τρόικα. Πρόκειται για κραυγαλέα αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων. Το μίγμα των μέτρων που θα ανακοινωθούν, πέρα του ότι είναι σκληρά υφεσιακό και θα προσθέσει νέα ύφεση για την περίοδο 2012-2013-2014, είναι και ακραία μονομερές. Θα πληρώσουν και πάλι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι συντάξεις, οι μισθοί και το κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Στουρνάρας, μπορεί να θεωρείται καλός τεχνοκράτης αλλά να θυμίσω είναι ακραία μνημονιακός, ήταν υπέρ του μνημονίου εξ αρχής από τον Μάιο του 2010, από την εποχή που ο κ. Σαμαράς δήλωνε «αντιμνημονιακός». Η επιλογή Στουρνάρα από τον κ. Σαμαρά και η θερμή του στήριξη τα λέει όλα. Η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να το παίξει «αντιμνημονιακός», δεν πείθει καθόλου, είναι κωμειδύλλιο, γιατί ο κ. Βενιζέλος υπήρξε ο αρχιτέκτονας του δευτέρου μνημονίου και ο βασικός πολιτικός- κυβερνητικός παράγοντας που εισηγήθηκε την ψήφιση των μέτρων των 11,5 δις τον περασμένο Μάρτιο από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης, που στο τέλος της περασμένης εβδομάδας συμφώνησαν με τον κ. Στουρνάρα στο πακέτο των 11,5 δις ενώ συχνά διατυπώνουν για επικοινωνιακούς λόγους κάποιες διαφωνίες και στο τέλος συμφωνούν σε όλα, μου θυμίζουν την παροιμία «τραβάτε με κι ας κλαίω».

Για την κυβερνητική επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς»

Οι επιχειρήσεις «σκούπα» που γίνονται κατά καιρούς εδώ και 20 σχεδόν χρόνια, έχουν αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματικές, είναι κινήσεις για λόγους επικοινωνιακών εντυπώσεων που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Το κρίσιμο θέμα για μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική στη χώρα που δεν υπάρχει εδώ και 20 χρόνια είναι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, η εξασφάλιση με τις αντίστοιχες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιας ευρωπαϊκής απάντησης – ασπίδας , διότι η Ελλάδα έχει το αρνητικό προνόμιο να δέχεται τον κύριο όγκο μεταναστών που στοχεύουν να κατευθυνθούν στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα . Το τρίτο είναι μια αντιεγκληματική πολιτική που να καταπολεμά το έγκλημα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και το χρώμα αυτού που το διαπράττει. Είναι παραδοξολογία να ονομάζεται «Ξένιος Ζεύς» η επιχείρηση που άρχισε και συνεχίζεται, διότι οι μετανάστες αντιμετωπίστηκαν με ένα τρόπο όχι σωστό και υπάρχουν καταγγελίες οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 240 εκ ευρώ για τη δημιουργία χώρων υποδοχής, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα. Υπάρχουν καταγγελίες,  σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες εγκαλούν την Ελλάδα ότι αφήνει αναξιοποίητα αυτά το κονδύλια και δεν έχει ανθρώπινες και αποτελεσματικές υποδομές που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Επίσης  εισπράττουμε καταγγελίες από το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε ζητήματα εγκληματικότητας γιατί επί 20 χρόνια υπάρχει πληθωρισμός διακηρύξεων αλλά ανυπαρξία μια αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Scroll