O Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε σήμερα το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ Νοσοκομείο.
Μιλώντας στους εργαζόμενους, τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Οι ημέρες που ζούμε είναι πολύ δύσκολες. Όλος ο ελληνικός λαός βρίσκεται μ΄ έναν κόμπο στο λαιμό. Είναι βέβαια και τα ΜΜΕ που δημιουργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας, είναι σαν πολεμικά ανακοινωθέντα τα δελτία ειδήσεων. Όμως πρέπει να καταλάβουμε τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, να είμαστε ψύχραιμοι και να καταλάβουμε τι συμβαίνει.
Η χώρα πράγματι βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ μεγάλη κρίση. Η κρίση όμως δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα. Η Ελλάδα είχε, έχει και θα έχει, απ΄ ότι φαίνεται, τα δικά της προβλήματα, δομικά προβλήματα στον τρόπο ανάπτυξης, στο παραγωγικό μοντέλο, στην οικονομία της. Δεν ευθύνεται όμως η Ελλάδα για την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Το λέω αυτό γιατί δημιουργείται ένα κλίμα ενοχοποίησης απέναντι στους πολίτες, ότι εμείς φταίμε. Και πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια σ΄ αυτόν τον τόπο υπήρχε ανάπτυξη. Ο ελληνικός λαός αυτή την ανάπτυξη δεν την είδε να μετουσιώνεται ούτε σε καλύτερα νοσοκομεία, ούτε σε καλύτερα σχολειά, ούτε σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, ούτε σε εισόδημα στην τσέπη του. Κάποιοι κέρδισαν πάρα πολλά χρήματα με τις φοροαπαλλαγές, με τα δημόσια έργα, με τις μίζες και μετέτρεψαν αυτή την οικονομική ανάπτυξη σε κέρδη τα οποία αυτή τη στιγμή «ξεκουράζονται» σε τραπεζικές θυρίδες έξω από τη χώρα.
Έτσι όπως έφτασαν τα πράγματα, αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση, κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μετατράπηκε σε κρίση δημοσιονομική, κρίση χρέους δηλαδή σε κράτη όχι μονάχα του αναπτυσσόμενου κόσμου αλλά και μέσα στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτοί που μας απαίτησαν να δώσουμε δισεκατομμύρια για να καλύψουμε τις ζημιές του χρηματοπιστωτικού τομέα, των τραπεζών, αφού δώσαμε τα εκατομμύρια αυτά κι εμείς και άλλα κράτη και δημιουργήθηκαν ελλείμματα, τα χρέη έγιναν δυσβάσταχτα, οι ίδιοι που μας ζήτησαν, οι αγορές δηλαδή, να δώσουμε αυτά τα χρήματα, τώρα μας ζητάνε οικονομία, περικοπές, δημοσιονομικό έλεγχο. Γιατί; Γιατί φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος τα λεφτά που δανείζουν και έτσι δημιουργούνται τα χρέη να μην τα πάρουν ποτέ πίσω.
Και βρέθηκε η χώρα μας στο μάτι του κυκλώνα εξ αιτίας άστοχων, εγκληματικών χειρισμών των τελευταίων κυβερνήσεων, της τελευταίας δεκαετίας θα έλεγα, αλλά και εξαιρετικά άστοχων χειρισμών διαχείρισης της κρίσης τους τελευταίους μήνες.
Δεν είναι δυνατόν σήμερα, όταν μας έχουν ρίξει μέσα στο γκρεμό, μέσα στη χαράδρα, κάποιοι να ζητάνε ευθύνες από την Αριστερά. Τι έχετε να προτείνετε μας λένε. Είχαμε να προτείνουμε πριν έξι μήνες, είχαμε να προτείνουμε πριν πέντε μήνες, είχαμε να προτείνουμε πριν τρεις μήνες. Και λέγαμε, μας πηγαίνετε στο γκρεμό, αλλάξτε κατεύθυνση. Και τώρα μας λένε. Τώρα τι να κάνουμε; Μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.
Και προφανώς έχουμε προτάσεις. Μας λένε, δεν είναι ρεαλιστικές. Είδαμε το ρεαλισμό τους πού μας οδήγησε,. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή, ο 13ος μισθός -ο 14ος πάει-, το αν θα υπάρχουν εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις, να μπορούν να απολύουν ελεύθερα, το αν θα υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα, Δηλαδή όλες εκείνες οι κοινωνικές κατακτήσεις που κατακτήθηκαν με θυσίες από το λαό σε 60 χρόνια, θα τις χάσουμε σε λίγους μήνες. Δηλαδή αυτό το οποίο λένε ορισμένοι, μην αντιδράτε γιατί θαρθεί το χάος.. Μα το χάος έχει έρθει ήδη. Και δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά μονάχα να αντιδράσει ο κόσμος.
Και έρχομαι στο θέμα των νοσοκομείων. Επιλέξαμε χθες, σήμερα και αύριο, μέσα στην καρδιά της κρίσης, να μιλήσουμε για τα δημόσια νοσοκομεία. Γιατί; Γιατί πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης και της άνευ όρων παράδοσης στις επιταγές του ΔΝΤ. Σημαίνει λοιπόν ότι σε λίγα χρόνια, αν δεν μπουν κόκκινες γραμμές, όποιος αρρωσταίνει και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα θα αφήνεται στο έλεος της μοίρας του.
Ο Πρωθυπουργός είχε πει τα νοσοκομεία άντρα διαφθοράς. Θα έλεγα ότι τα νοσοκομεία είναι χώρος κοινωνικής προσφοράς και χώροι όπου οι γιατροί και οι νοσηλευτές -υπάρχουν και εξαιρέσεις- αλλά η συντριπτική τους πλειοψηφία δίνουν τον εαυτό τους και τις υπερωρίες τους και το χρόνο τους για να σταθούν δίπλα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Αν υπάρχει διαφθορά -και υπάρχει- μην ψάχνετε να τη βρείτε στους εργαζόμενους.