Απονομή μελετητικών πτυχίων έργων και δραστηριοτήτων με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων

Στη χώρα μας για την απονομή μελετητικών πτυχίων έργων και δραστηριοτήτων του δημοσίου αποφασίζει μια και μόνο επιτροπή, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών (ΓΕΜ) του Τμήματος Μητρώου Μελετών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

Δυστυχώς η ΓΕΜ κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων απονομής μελετητικών πτυχίων δεν λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία να έχουν θεσπιστεί από τη νομοθεσία με γνώμονα την αξιοκρατία, την ισονομία, την ισοπολιτεία και κυρίως την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας. Οι αντίστοιχες υπηρεσίες και φορείς ευρωπαϊκών χωρών αξιολογούν με συγκεκριμένα κριτήρια που καθορίζονται σε εθνικές νομοθεσίες και περιλαμβάνουν το περιεχόμενο των βασικών σπουδών, τις μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης, την εργασιακή εμπειρία κλπ.

Το Σεπτέμβριο του 2008, χωρίς να έχει συντελεστεί νομοθετική μεταβολή η ΓΕΜ γνωμοδότησε αρνητικά προς τη Διεύθυνση Δ15 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων για την ανανέωση μελετητικών πτυχίων χωροταξικών και ρυθμιστικών μελετών που νόμιμα κατείχαν απόφοιτοι Περιβαλλοντολόγοι, αγνοώντας τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Δ15 που εισηγείτο την ανανέωση.

Η εν λόγω διαδικασία ήταν ανέκαθεν μια απλή, τυπική κατʼ ουσία διοικητική πράξη, καθώς η επιστημονική επάρκεια του απόφοιτου Περιβαλλοντολόγου σε ζητήματα χωροταξίας, τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο επιστημονικής ειδικότητας παρέχεται από το ίδιο το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Την ίδια χρονιά, το 2008, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών αποφάσισε ότι επάρκεια στο αντικείμενο της χωροταξίας έχουν όλες οι τεχνικές κα μη τεχνικές ειδικότητες (π.χ. αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, οικονομολόγοι, γεωλόγοι), εκτός από τους απόφοιτους Περιβαλλοντολόγους.

Μετά από αντιδράσεις των απόφοιτων Περιβαλλοντολόγων, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών αναζήτησε τη μεταγενέστερη διερεύνηση της νομιμότητας των εν λόγω ενεργειών της, με υποβολή σχετικού ερωτήματος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο γνωμοδότησε στις 30/6/2009 ότι η ΓΕΜ μπορεί να λειτουργεί και να λαμβάνει αποφάσεις κατά τη διακριτική της ευχέρεια, εφόσον δεν υπάρχουν θεσπισμένα κριτήρια αξιολόγησης από τη νομοθεσία. Κατόπιν τούτου, οι θιγόμενοι απόφοιτοι Περιβαλλοντολόγοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης των αποφάσεων της ΓΕΜ που τους αφορά, η απόφαση του οποίου εκκρεμεί.

Με βάση τα προαναφερόμενα:

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Προτίθεται να μην επικυρώσει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που επιτρέπει την αδιαφανή λειτουργία της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μελετών;

•    Θα προτείνει συγκεκριμένους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας στη λειτουργία της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μελετών θεσπίζοντας κανονισμό λειτουργίας που θα βασίζεται σε συγκεκριμένη διαδικασία και κριτήρια αξιολόγησης και θα κρίνει με αξιοκρατικό τρόπο το σύνολο των γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειρίας που ο κάθε επιστήμονας έχει αναπτύξει στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής του δραστηριότητας;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης

Scroll