Απομάκρυνση των εταιρειών πετρελαιοειδών από το Πέραμα και μετεστέγασή τους

Το Πέραμα μια πόλη με 50.000 κατοίκους είναι η πλέον περιβαλλοντική βεβαρημένη περιοχή του Πειραιά, αφού σε αυτή βρίσκεται μια από τις πλέον οχλούσες και επικίνδυνες δραστηριότητες για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων που είναι η αποθήκευση και η διακίνηση, σε άμεση γειτνίαση με τον οικισμό, χημικών και καυσίμων.

Στο Πέραμα σήμερα δραστηριοποιούνται 5 εταιρείες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία 102 επιφανειακών μεταλλικών δεξαμενών, στις οποίες αποθηκεύονται και από τις οποίες διακινούνται220.000 κ.μ. καυσίμων και 20.000 κ.μ. περίπου χημικών και ορυκτελαίων. Οι επιπτώσεις από τη λειτουργία των δεξαμενών αποθήκευσης είναι σοβαρές για τους κατοίκους ενώ ο κίνδυνο αποκλεισμού της περιοχής σε περίπτωση ατυχήματος είναι ορατός, γιατί οι δεξαμενές καυσίμων  βρίσκονται αμφίπλευρα της μοναδικής κεντρικής αρτηρίας, που συνδέει τη πόλη με τον υπόλοιπο Πειραιά και το λεκανοπέδιο.

Αυτή η βραδυφλεγής βόμβα χωρίζει το Πέραμα στα δυο και επί δεκαετίες οι κάτοικοι ζουν με το φόβο ενός ενδεχόμενου ατυχήματος που εάν συμβεί ο απολογισμός δεν θα περιορίζεται μόνο σε καταστροφές αλλά και σε ανθρώπινες ζωές, ξέχωρα από την τεράστια οικολογική καταστροφή που θα επέλθει τόσο από τους αέριους ρύπους στην ατμόσφαιρα όσο και από τυχόν διαρροή στη θάλασσα.

Δίκαιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της πόλης είναι η απομάκρυνση των «καζανιών του θανάτου» και η απόδοση των ελεύθερων χώρων στους πολίτες. Δημοσιεύματα όμως στα Μ.Μ.Ε. αναφέρουν πως η μετεγκατάσταση των εταιρειών πετρελαιοειδών που δραστηριοποιούνται στα Πέραμα θα γίνει σε περιοχή του Θριάσιου Πεδίου (Ελευσίνα-Ασπρόπυργος). Μια περιοχή από τις πλέον επιβαρυμένες της χώρας μας σε οχλούσες βιομηχανίες οι οποίες με τη λειτουργία τους έχουν υποβαθμίσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και όπου είναι αποθηκευμένες τεράστιες ποσότητες υγρών και υγροποιημένων καυσίμων..

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε οι εταιρείες πετρελαιοειδών που δραστηριοποιούνται στα Πέραμα να μετεγκατασταθούν προς όφελος της ασφάλειας και υγείας των πολιτών αλλά και της ανάπτυξης της περιοχής;

•    Αληθεύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα Μ.Μ.Ε. πως η μετεγκατάσταση των εν λόγω εταιρειών προβλέπεται να γίνει σε κάποια περιοχή του Θριάσιου Πεδίου και ποια η θέση για το θέμα αυτό της πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου, παίρνοντας υπʼ όψη ότι το Θριάσιο Πεδίο είναι από τις πλέον επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας μας και πρέπει κατηγορηματικά να αποκλεισθεί από μια παρόμοια μετεγκατάσταση;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Scroll