Μια απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος, σύμφωνη με προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, έρχεται να αναδείξει το μείζον πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη που με επανειλημμένες ερωτήσεις μας έχουμε επισημάνει.
Συγκεκριμένα, το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος γνωμοδότησε υπέρ της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου σε οικοδομικό τετράγωνο επί της οδού Παπαναστασίου της περιοχής Χαριλάου Θεσσαλονίκης με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος του χώρου γυμνασίου λυκείου και τον καθορισμό του ως οικοδομήσιμο με τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή. Κι αυτό σε μια περιοχή με ιδιαίτερο πρόβλημα σχολικής στέγης καθώς πρόκειται για μια απʼ τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Όπως είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενη ερώτησή μας 70 οικόπεδα συνολικά απειλούνται με αποχαρακτηρισμό στη Θεσσαλονίκη, καθώς το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει χρηματοδοτήσει ως τώρα είτε τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης είτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αγορά των εν λόγω οικοπέδων, με αποτέλεσμα οι προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί απʼ τον Ο.Σ.Κ να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Ωστόσο, καμιά εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες προς την κατεύθυνση της λύσης αυτού του χρονίζοντος προβλήματος και έχουμε ήδη τα αποτελέσματα αυτής της αδράνειας και σε περιοχές μάλιστα κρίσιμες για τις ανάγκες σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη.
Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
-Υπάρχει η δυνατότητα με άμεση καταβολή του τιμήματος απαλλοτρίωσης να αποφευχθεί η απώλεια ενός σημαντικού οικοπέδου που μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης;
-Πώς διαμορφώνεται ο οικονομικός προγραμματισμός για τις ανάγκες απαλλοτριώσεων και αγοράς οικοπέδων στο Νομό Θεσσαλονίκης για την ανέγερση σχολικών μονάδων;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη