Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρ. Γιαννούλης

Από τις αρχές του 2024 έχουν κλείσει 37 αρτοποιεία στη Θεσσαλονίκη, με την πλειονότητα των ιδιοκτητών να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής τους

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, με θέμα: «Από τις αρχές του 2024 έχουν κλείσει 37 αρτοποιεία στη Θεσσαλονίκη, με την πλειονότητα των ιδιοκτητών να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής τους».

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δούρου Ρένα, Ζαμπάρας Μίλτος, Θρασκιά Ράνια, Κοντοτόλη Μαρίνα, Μάλαμα Κυριακή, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Νοτοπούλου Κατερίνα, Φάμελλος Σωκράτης, Ψυχογιός Γεώργιος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Ανάπτυξης

Θέμα: «Από τις αρχές του 2024 έχουν κλείσει 37 αρτοποιεία στη Θεσσαλονίκη, με την πλειονότητα των ιδιοκτητών να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής τους»

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, από την αρχή της ενεργειακής κρίσης μέχρι και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει 180 αρτοποιεία. Συνηθέστεροι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτή την εξέλιξη είναι η κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος αλλά και των πρώτων υλών.

Ειδικότερα, από την έναρξη του 2024 έως σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει 37αρτοποιεία, από τα οποία τα 10 λόγω συνταξιοδότησης και τα υπόλοιπα 27 επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο καθώς, ήδη από τον Νοέμβριο του 2022 εξήντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχαμε καταθέσει ερώτηση με θέμα: «Τα αρτοποιεία της γειτονιάς χρειάζονται έμπρακτη στήριξη για να επιβιώσουν», θέτοντας και το ζήτημα των τεράστιων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου.

Δυστυχώς, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ πλήττεται από την ακρίβεια  και τον πληθωρισμό, αντιμετωπίζεται με καχυποψία και αδιαφορία από το επίσημο ελληνικό κράτος. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει επικεντρώνονται στην πολυνομία, στη γραφειοκρατία, στο ευμετάβλητο φορολογικό πλαίσιο, στο υψηλό εργοδοτικό κόστος που δεν αντιστοιχεί σε ικανοποιητικούς μισθούς για το προσωπικό, στη δυσκολία ένταξης σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και σε ένα τραπεζικό σύστημα, που δεν στηρίζει τις επιχειρήσεις. Η δε βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ανύπαρκτη, αφού στα δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ συμμετέχουν μόλις 20 ΜμΕ (0,4% των πόρων), ενώ στα δάνεια από 1 έως 5 εκατ. ευρώ άλλες 48 (5% των πόρων), με το 86% των δανείων να έχουν δοθεί σε 36 μεγάλες επιχειρήσεις.

Επειδή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χρειάζεται υποστήριξη καθώς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας με σημαντική συμβολή και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν κάνει έναρξη και πόσες έχουν κλείσει από τις αρχές του 2024 έως σήμερα;
  2. Πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν λάβει βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης κατά τα τελευταία δύο έτη;
  3. Υπάρχει σχέδιο υποστήριξης του κλάδου των αρτοποιών στη χώρα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων και των πρώτων υλών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Φάμελλος Σωκράτης

Ψυχογιός Γεώργιος

Scroll