Ένα χρόνο διήρκεσε η έρευνα των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ότι δεν θα χορηγηθεί οικονομική συνδρομή προς την Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2009 στην Αττική.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σχετικά με την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις για τα τις πυρκαγιές στην Αττικής.
Συγκεκριμένα στην απάντηση του ο αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική Επίτροπος κ. Hahn εκτιμά το ύψος της συνολικής ζημιάς που προκάλεσαν οι πυρκαγιες στα 153.000.000 ευρώ που είναι υπό του χαμηλότερου ορίου για την ενεργοποίηση του Ταμείου, σημειώνονοτας ταυτόχρονα ότι «Δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει σοβαρές και διαρκείς επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομική σταθερότητα της περιοχής». Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου έχει ως εξής:
«Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησής της η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αίτηση της Ελλάδας δεν πληρούσε τα κριτήρια για τη χορήγηση οικονομικής συνδρομής τα οποία προβλέπονται από τον κανονισμό σχετικά με το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ. Η συνολική ζημία ύψους 153 εκατομμυρίων ευρώ που προξένησαν οι πυρκαγιές αντιπροσώπευε μόνο 11,5% του κανονικού κατώτατου ορίου 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος που αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του Ταμείου. Δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει σοβαρές και διαρκείς επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομική σταθερότητα της περιοχής, έτσι ώστε να επιβάλλεται η κατʼ εξαίρεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού για τις αποκαλούμενες «έκτακτες περιφερειακές καταστροφές.»