Ανεπάρκεια γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στη Χαλκιδική και το φετινό καλοκαίρι

Τα προβλήματα των προηγούμενων ετών, όπως φαίνεται, θα αντιμετωπίσει και το φετινό καλοκαίρι η Χαλκιδική καθώς τόσο το υπάρχον δυναμικό όσο και η προβλεπόμενη από το Υπουργείο Υγείας ενίσχυση σε εποχιακό προσωπικό κρίνονται ανεπαρκή από τους εκπροσώπους των Νοσοκομειακών Γιατρών του Νομού.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των Νοσοκομειακών Γιατρών εκτιμούν ότι τα περισσότερα προβλήματα θα παρουσιαστούν στα Κέντρα Υγείας των Μουδανιών και της Κασσανδρείας καθώς μόνο 10 νοσηλευτές, διαφόρων ειδικοτήτων, προβλέπονται να ενισχύσουν, ως εποχιακοί, τα εν λόγω Κέντρα παρʼ όλο που είχαν ζητηθεί 40. Όσο για τους υπόλοιπους 21 εποχιακούς υπάλληλους που, κατόπιν πιέσεων, αναμένονται να ενισχύσουν τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας, δεν πρόκειται να βρίσκονται στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αφού οι διαδικασίες έγκρισης των θέσεων και τοποθέτησής τους είναι χρονοβόρες. Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, ακόμα δεν έχουν φτάσει οι διορισμοί των 6 αγροτικών γιατρών ενώ ούτε οι προτάσεις της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας  Χαλκιδικής για την πλήρωση 13 θέσεων γιατρών ΕΣΥ και τη σύσταση 17 θέσεων ειδικευομένων, έγιναν δεκτές από το Υπουργείο. Επιπλέον πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Νομός με τη συμπληρωματική επιχορήγηση εφημεριών η οποία ουδέποτε έχει εφαρμοστεί στη Χαλκιδική, ενώ, ελλείψει ασθενοφόρων αλλά και προσωπικού, καθυστερήσεις παρατηρούνται τόσο στη διακομιδή των ασθενών όσο και στις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις.                      

Κατόπιν τούτων, εύλογα το Δ/Σ του Νοσοκομείου  Πολυγύρου έκρινε τα μέτρα της ΔΥΠΕ και του Υπουργείου για εποχιακό προσωπικό, αγροτικούς γιατρούς, σύσταση πολυδύναμων ιατρείων και τη λειτουργία αυτόνομου ΕΚΑΒ, ανεπαρκή. Προέβλεψε μάλιστα την εμφάνιση πολλών προβλημάτων στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας Μουδανιών και Κασσανδρείας καθώς αυτά καλούνται κάθε καλοκαίρι να σηκώσουν το βάρος των αυξημένων αναγκών της τουριστικής περιόδου, περίοδο  κατά την οποία ο πληθυσμός από 200.000 περίπου εκτινάσσεται στο 1.000.000.     

Επιπλέον προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής. Στην Τορόνη αν και έχει συγκροτηθεί, με ΦΕΚ, Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει ακόμα ούτε διαθέσιμο κτίριο ούτε φυσικά και προσωπικό. Αντίστροφα στην Ιερισσό, μια ακόμα περιοχή με αυξημένες ανάγκες κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, υπάρχει κτίριο για τη στέγαση Κέντρου Υγείας ωστόσο δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί με ΦΕΚ.

Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Με ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να δώσει λύση στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Χαλκιδικής ενόψει της τουριστικής περιόδου και των αυξημένων αναγκών που αυτή συνεπάγεται;

•    Βάσει ποιου σχεδιασμού θα δοθεί οριστική λύση στα χρονίζοντα προβλήματα του Νομού ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί το γνωστό φαινόμενο της ανάγκης εξεύρεσης λύσεων την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη

Scroll