Α. Παναγιωτόπουλος

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής: Οι ανισότητες των φύλων στην εργασία εις βάρος των γυναικών παραμένουν και η κυβέρνηση λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση και χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο

Σημεία από τη σημερινή ομιλία του βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, στην Ολομέλεια της Βουλής

Με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη η εκλογή του ΠτΔ αντί να ενώσει το κοινοβούλιο και την κοινωνία, μας χώρισε. Μια παράδοση συναίνεσης δεκαετιών ήρθε ο πρωθυπουργός να τη «σπάσει» για τα προσωπικά του μικροκομματικά οφέλη. Πρόκειται για θεσμική υποχώρηση…

Αν και η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2381 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε μετά από δύο χρόνια και μετά από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλωσορίζουμε την αύξηση του ποσοστού εκπροσώπησης των γυναικών, από 25% σε ποσοστό τουλάχιστον 33%, στα Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών, καθώς έτσι ενισχύεται και η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αμβλύνεται το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αν και η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες η οποία έχει κατακτήσει την πλήρη ισότητα των φύλων στον νόμο, στην πράξη, στην καθημερινή ζωή, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων παραμένουν ιδιαίτερα έντονες ειδικά, στον τομέα της εργασίας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα, η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά στις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στην ίση πρόσβαση γυναικών και ανδρών στην απασχόληση και στις καλές συνθήκες εργασίας. Το έτος 2023, η Ελλάδα με βαθμολογία 68,7 στα 100, κατατάσσεται τρίτη από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το νομοσχέδιο δεν προσεγγίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την ισότιμη ένταξη των γυναικών στην εργασία, ενσωματώνει μια σημαντική οδηγία που αφορά όμως ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων που δεν ξεπερνούν τις 50.

Για την πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία, ρωτάμε τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι όταν τελειώσουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, θεωρείτε ότι δεν θα έχουν πλέον ανάγκη από προσωπικό βοηθό;

Για να μην μιλήσω κι εγώ για τα ειδικά σχολεία, που π.χ. στην Κάτω Αχαΐα στεγάζεται σε κοντέινερ, ενώ για την επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης, παιδιά και γονείς αναγκάζονται να μετακινηθούν στην Πάτρα.

 Τέλος,  τι άραγε εξυπηρετεί τον δικαιούχο η προπληρωμένη κάρτα, που αφορά σε επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ για την αποφυγή όπως λέτε «αθέμιτων πρακτικών» και τι του προσφέρει πέρα από επιπλέον ταλαιπωρία όταν μάλιστα μιλάμε για ευάλωτες ομάδες με μικρά επιδόματα που βιώνουν αρκετά συχνά τον κοινωνικό αποκλεισμό.  

Σε αυτή τη χώρα σήμερα με ποσοστά φτώχειας που φτάνουν το 26%, έναν πληθωρισμό που παραμένει περίπου στο 3% και την ανεργία σχεδόν στο 10% χρειαζόμαστε ουσιαστικές παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής, ενίσχυση σημαντικών επιδομάτων όπως της στέγασης και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, προκειμένου να προσφέρουμε  μια αξιοπρεπή ζωή στους πολίτες και ειδικότερα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού επιλύοντας βασικά προβλήματά τους και όχι αποσπασματικές και εφήμερες δράσεις, μπαλώματα για να ενισχύεται το κοινωνικό προσωπείο της Κυβέρνησης.

Scroll