Οι εκλογές της 16/09/07 κατέγραψαν μια σημαντική ενίσχυση όλης της Αριστεράς αλλά και ειδικότερα μια μεγάλη νίκη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Καταφέραμε να δώσουμε νέα δυναμική στο ενωτικό εγχείρημα μέσα στην Αριστερά και να εκφράσουμε τον κόσμο των κινημάτων, της αντίστασης της μισθωτής εργασίας και της νεολαίας κατά του νεοφιλελευθερισμού. Τον κόσμο του άρθρου «16» και των μεγάλων νεολαιίστικων και φοιτητικών κινητοποιήσεων κατά της αντιδραστικής αναθεώρησης και του νόμου-πλαισίου Τους «απασχολήσιμους», τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τη γενιά των 400 ευρώ, τα θύματα της κρατικής καταστολής. Τις δυνάμεις του Πολιτισμού και της δημιουργίας, τα ασυμβίβαστα τμήματα της Γενιάς του Πολυτεχνείου και της Μεταπολίτευσης.
Μ ʼόλους αυτούς πορευτήκαμε μαζί απέναντι στα ΜΑΤ του κ.Πολύδωρα, ενάντια στη λιτότητα, τη φτώχεια, τον πόλεμο, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών και του κοινωνικού κράτους. Αντισταθήκαμε μαζί στις υποκλοπές, στις απαγωγές των μεταναστών, στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, στη μαζική καταστροφή και ερήμωση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, την καταπάτηση των ακτών από τους κερδοσκόπους.
Ευχαριστούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους και συντρόφους, εκείνες κι εκείνους που μας ψήφισαν και μας στήριξαν. Ευχαριστούμε τους νέους και τις νέες που μας εμπιστεύθηκαν, τους ανέντακτους και τις ανέντακτες που στρατεύθηκαν μαζί μας με ενθουσιασμό, παρά τις διαψεύσεις και τις απογοητεύσεις χρόνων. Δεσμευόμαστε να σταθούμε κοντά τους στους αγώνες που έρχονται. Να συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί τους για την καθημερινή ανατροπή του νεοφιλελεύθερου πολιτικού και κοινωνικού σχεδίου, για την ήττα των αστικών κομμάτων εξουσίας, στην αποδοκιμασία της δικομματικής νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, για την ενότητα του εργατικού κινήματος και την ανάπτυξη των κοινωνικών κινημάτων και την προστασία και διεύρυνση του Δημόσιου Χώρου των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, των πολιτικών και δημοκρατικών ελευθεριών. Για την ανάπτυξη του διαλόγου και της συζήτησης για μια άλλη κοινωνία ανατροπής της εκμετάλλευσης και της αλλοτρίωσης, τον σοσιαλισμό.
Η «Νέα Δημοκρατία» είχε μείωση της δύναμή της σε ψήφους και σε ποσοστά και πλήρωσε σε ένα βαθμό το κόστος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της. Παρʼόλα αυτά διαθέτει, δυστυχώς, μια κοινοβουλευτική αυτοδυναμία έστω και ισχνή. Η πολιτική που θα ακολουθήσει θα είναι ακόμη σκληρότερη απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία. Η σαφής τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για τις «αντιμεταρρυθμίσεις» που θα συνεχισθούν το αποδεικνύει.
Τώρα, από καλύτερες θέσεις, μέσα σε ένα τοπίο κρίσης του δικομματισμού και ογκούμενης αμφισβήτησης του νεοφιλελεύθερου πλαισίου, μπορούμε να δυναμώσουμε τους αγώνες και να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.
Ταυτόχρονα δεν πρέπει να επιτρέψουμε η είσοδος στη Βουλή του ακροδεξιού, λαϊκιστικού και ξενοφοβικού ΛΑΟΣ, να μολύνει με τις αντιδραστικές, σωβινιστικές και ρατσιστικές ιδέες του, την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.
Το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια βαριά ήττα ακριβώς γιατί δεν κατάφερε έστω και προσχηματικά να διαφοροποιηθεί από τη στρατηγική της κυβέρνησης. Πλήρωσε την ταύτιση του με τις ιδιωτικοποιήσεις, τη λιτότητα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κατάργηση του δημοσίου πανεπιστημίου, (την υποταγή της έρευνας στα ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια), τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης. Σήμερα, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας έχει εισέλθει σε μια φάση οξείας κρίσης και ρευστότητας και σε συγκρούσεις χωρίς αρχές. Ένα μεγάλο μέρος των οπαδών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δυσανασχετούν και αντιδρούν για την ανικανότητα του φορέα τους να αντισταθεί στη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική πολιτική, ενώ τα πιο πρωτοπόρα και οργανωμένα τμήματα του αναζητούν να συναντηθούν με τις δυνάμεις της Αριστεράς, όχι μόνο στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Αυτή η συνάντηση έχει ήδη ξεκινήσει, με αρχή το μέτωπο αντίστασης στην αναθεώρηση του άρθρου 16, συνεχίσθηκε και εντάθηκε κατά τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου.
Μʼόλους αυτούς θα ξαναβρεθούμε μαζί στους αγώνες, στα κοινωνικά μέτωπα και στις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς κατέγραψαν μια αυξημένη δυνατότητα έκφρασης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και των κοινωνικών κινημάτων στο σύνολό τους. Πρέπει, όμως, αυτή η δυνατότητα να μην απαξιωθεί στο όνομα ενός ενδοαριστερού ανταγωνισμού που εκ των πραγμάτων ενισχύει τον κοινωνικό αντίπαλο, το κεφάλαιο. Δυστυχώς η ηγεσία του ΚΚΕ πυροδοτεί ένα τέτοιο εμφύλιο και υπονομεύει τις προσπάθειες για συμπαράταξη όλης της Αριστεράς στα κινήματα, στην κοινωνία, αλλά και στην πολιτική. Ας κατοχυρώσουμε τη δυνατότητα να παλεύουμε ενωμένοι παρά τις όποιες ιδεολογικές και στρατηγικές διαφορές, μπορούμε όλοι μαζί να δώσουμε προοπτική νίκης στις κοινωνικές αντιστάσεις, μπορούμε να ενώσουμε πολιτικά τον κατακερματισμένο κόσμο της εργασίας. Να δώσουμε ελπίδα και όραμα στους αγώνες του.
Μέσα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα δουλέψουν για ένα πρόγραμμα πάλης και ανάπτυξης των κοινωνικών κινητοποιήσεων και συγκρούσεων, με ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα ανακεφαλαιώνει και θα συνοψίζει στο πολιτικό επίπεδο τους υπαρκτούς σημερινούς και αυριανούς αγώνες.
Με έμφαση στα ζητήματα του ασφαλιστικού, της λιτότητας και του προϋπολογισμού, της πάλης εναντίον της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων, των ΑΕΙ, της προστασίας των δημοσίων αγαθών, της απόκρουσης του αυταρχισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, του αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Με την ίδια θέληση θα είμαστε παρόντες στους αγώνες εναντίον του ρατσισμού και του εθνικισμού, στην υπεράσπιση των μεταναστών, στην πάλη ενάντια στις διακρίσεις, για τη γυναικεία χειραφέτηση.
Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, τον ανένταχτο κόσμο, τους κριτικούς προς το ΠΑΣΟΚ σοσιαλιστές, τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν σε αυτά τα κρίσιμα μέτωπα. Δεσμευόμαστε να θέσουμε αυτά τα ζητήματα τόσο στους καθημερινούς αγώνες όσο και στη Βουλή.
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσουν εντός του 2007 σε Πανελλαδική συνάντηση για τον προγραμματισμό της πολιτικής παρέμβασής τους αλλά και σε μόνιμη λειτουργία επιτροπών ανά τόπους και χώρους εργασίας όπου θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι και όλες που μας στήριξαν και επιλέγουν να δουλέψουν μαζί μας.
Το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην κοινωνία, να στεριώσει στο συνδικαλιστικό και μαζικό κίνημα, να δώσει φωνή στους αποκλεισμένους από το δικομματικό σύστημα εξουσίας.
Αυτό είναι το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της Αριστεράς