Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με μια νέα κυβερνητική αυθαιρεσία. Η κατάργηση της δυνατότητας προσαρμογής της ασφαλιζόμενης αξίας κατά ±20% στον ΕΛΓΑ, επιβλήθηκε σιωπηρά χωρίς τεκμηρίωση και φυσικά χωρίς καμιά διαβούλευση με τους παραγωγούς. Είναι ένα ακόμη πλήγμα για την αγροτική παραγωγή. Ταυτόχρονα, παρατηρούνται αυθαίρετες και παράτυπες αυξήσεις στα ασφάλιστρα για το 2025, χωρίς να έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.
Η κυβέρνηση, δια χειρός Τσιάρα, επιχειρεί να αποδομήσει το δημόσιο σύστημα αγροτικής ασφάλισης, επιβαρύνοντας δραματικά τους παραγωγούς. Δεν φτάνει που οι αγρότες πληρώνουν ήδη αυξημένα ασφάλιστρα από το 2024 – έως και 60% σε ορισμένες περιπτώσεις – τώρα χάνουν και το δικαίωμα να ασφαλίζουν την παραγωγή τους με βάση τις πραγματικές αποδόσεις και τις συνθήκες στο χωράφι τους.
Αυτή η πολιτική:
Την ίδια ώρα, καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση του κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν έχει προχωρήσει, ενώ οι ενισχύσεις για ζημιές εκτός κανονισμού παραμένουν ευχολόγια. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιλέγει να μετατρέψει τον ΕΛΓΑ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, εγκαταλείποντας τους αγρότες στο έλεος της κλιματικής κρίσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στέκεται στο πλευρό των αγροτών και απαιτεί: