Α. Σαπουνά

Αν. Σαπουνά στο MegaNews: Η περιφέρεια στηρίζει τους αγρότες, γιατί οι αγρότες στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες

Σημεία από τις παρεμβάσεις της αναπληρώτριας γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασίας Σαπουνά, στο MegaNews

Η αναπληρώτρια γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασία Σαπουνά, συμμετείχε τη Δευτέρα 15/12/2025 στο πολιτικό πάνελ της εκπομπής του Meganews, «Meganews Επικαιρότητα» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Μούτσιο, μαζί με τους Κ. Καραγκούνη (ΝΔ) και Π. Γκανιάτσιο (ΠΑΣΟΚ).

Η Αναστασία Σαπουνά επισήμανε μεταξύ άλλων για τα θέματα της επικαιρότητας:

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

– Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει δημόσια την πρότασή του για τους αγρότες από τον Γενάρη του 2025 σε συνέντευξη Τύπου από τα γραφεία του κόμματος. Στο παρελθόν έχουμε καταθέσει και κοινοβουλευτικά διάφορες προτάσεις, και για το μεταφορικό κόστος και για την κάρτα αγρότη για τα καύσιμα. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται και ένας νέος κανονισμός για τον ΕΛΓΑ γιατί ο υπάρχων είναι πραγματικά απαρχαιωμένος.

– Προτάσεις κατατίθενται εδώ και έναν χρόνο, κοστολογημένες, και μάλιστα πολλές από αυτές και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν είναι τόσο δύσκολη η κοστολόγηση, αλλά πολλές φορές δεν είναι μόνο το τι κοστίζει ένα μέτρο, είναι και τι αξίζει.

– Οι αγρότες αξίζουν τη στήριξη του ελληνικού δημοσίου, γιατί η ύπαιθρος αξίζει την στήριξη. Εάν δει κανένας τα στατιστικά στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι τα τελευταία πολλά έτη οι νέοι άνθρωποι δεν πηγαίνουν στο αγροτικό επάγγελμα, δεν γίνονται γεωργοί, δεν γίνονται κτηνοτρόφοι, δεν γίνονται ψαράδες. Και αυτό έχει μία εξήγηση. Δεν είναι μόνο το πρότυπο που περνάει στους νέους, είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να βγάλουν το ψωμί τους από τη γη, από τα ζώα, από τη θάλασσα λόγω επισφάλειας. Κάποιος που ασχολείται με τη γη δεν το κάνει ευκαιριακά, το κάνει απόλυτα συνειδητά.  Οι άνθρωποι, λοιπόν, που το αποφασίζουν συνειδητά, πρέπει να στηριχθούν.

Για τις κυβερνητικές απειλές για καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων για «να ανοίξουν οι δρόμοι»

– Όσοι έχουμε πάει στα μπλόκα και έχουμε μιλήσει με κόσμο, έχουμε δει και την αστυνομία παρούσα. Να θυμίσω ότι τις πρώτες μέρες συνδικαλιστής αγρότης βρέθηκε στο νοσοκομείο γιατί δέχθηκε πίεση, ας το πω έτσι ευγενικά, από αστυνομικούς, προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι. Αλλά οι δρόμοι δεν κλείνουν από τους αγρότες. Ήμουν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, χρειάστηκε να πάω στο αεροδρόμιο Μακεδονία και αντί να πάω από τον συνηθισμένο δρόμο, πήγα από έναν παράδρομο. Ο δρόμος είναι ανοιχτός. Δεν εμποδίζουν οι αγρότες κανέναν ασθενή να φτάσει σε κανένα νοσοκομείο. Αυτοί που μπορεί να εμποδίζουν, είναι οι κλούβες της αστυνομίας.

– Στις δημοσκοπήσεις πάνω από 60% των πολιτών δεν δίνουν απλώς δίκιο στους αγρότες, είναι υπέρ των μπλόκων. Κι αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία. Σε όλη την περιφέρεια αυτή τη στιγμή, σε όλες τις πόλεις πέριξ των μπλόκων, οι φορείς στηρίζουν τους αγρότες. Γιατί; Γιατί είναι ζήτημα της τοπικής τους οικονομίας. Τα εκατομμύρια που έλειψαν από τις γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις – μην ξεχνάμε τις ζωονόσους, μην ξεχνάμε ότι έχουμε μισό εκατομμύριο ζώα τα οποία θανατώνονται ή θανατώθηκαν και πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν μείνει χωρίς μέσο παραγωγής – έλλειψαν από την τοπική οικονομία και θα συνεχίσουν να λείπουν από τα σπίτια τους.

– Να μην ξεχνάμε ότι την άνοιξη του 2025 νομοθέτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη μεταφορά της «κακής» Αγροτικής Τράπεζας σε fund και τον Ιούνιο το νέο fund πήγε και ανακοίνωσε, αντίθετα με τον νόμο, ότι ισχύουν τα ποσά τα οποία ήταν συμφωνημένα και θα πρέπει να εξοφληθούν.

– Οι αγρότες ζητάνε έναν υγιή ΟΠΕΚΕΠΕ, έναν ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος δεν θα ελέγχεται από τη χώρα, αλλά θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα λειτουργεί με βάση κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε αντίθεση με την ΑΑΔΕ, η οποία όφειλε να έχει βοηθήσει και να έχει ενισχύσει τους ελέγχους και να έχει προλάβει πολλά τα κακώς κείμενα που έχουμε διαπιστώσει, τα πλαστά Ε9, τις προβληματικές δηλώσεις Ε1 και ούτω καθεξής.

Scroll