Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών κτιρίων καθώς και διαθέσιμων οικοπέδων για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων είναι ένα από τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα στο Εʼ Δημοτικό Διαμέρισμα, ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα της πόλης, τα τελευταία χρόνια δεν έχει ανεγερθεί κανένα σχολικό κτίριο γεγονός που, εν πολλοίς, οφείλεται στη δυσκολία εξεύρεσης διαθέσιμων οικοπέδων για το σκοπό αυτό. Ωστόσο στην περιοχή αυτή υπάρχει ένα διαθέσιμο οικόπεδο το οποίο από το 1985 έχει παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα από τη Δημόσια Ανταλλάξιμη Περιουσία. Πρόκειται για τον οικοπεδικό χώρο στις οδούς Β.Όλγας- Ν.Τύπα – Υψηλάντου για τον χαρακτηρισμό και την απόκτηση του οποίου δεν απαιτείται καταβολή αποζημιώσεων ούτε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το εν λόγω μάλιστα οικόπεδο είχε συμπεριληφθεί από το 2002 στο τότε εξαετές Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης χωρίς όμως έκτοτε να υπάρξει κάποια πρόοδος σχετικά με τη σύνταξη μελέτης και την εκτέλεση του έργου. Μάλιστα το οικόπεδο δεν έχει καν συμπεριληφθεί στο νέο Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης της ΝΑΘ.
Μια σειρά αιτιάσεων χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να δικαιολογηθεί η καθυστέρηση στην απόκτηση και χαρακτηρισμό του οικοπέδου. Ωστόσο καμία δεν ευσταθεί. Κατόπιν δέσμευσης του τότε Υπουργού Δημοσίας Τάξης, η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών Β. Ελλάδος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, η οποία στεγάζεται στα διατηρητέα κτίρια του οικοπέδου, θα έπρεπε να είχε ελευθερώσει το χώρο από το 2004 ενώ η 4η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, με επίσημο έγγραφό της εκφράζει τη θετική της γνώμη για την ανέγερση σχολικού κτιρίου στο συγκεκριμένο οικόπεδο.
Είναι αυτονόητο ότι η αποχώρηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών Β. Ελλάδος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιεί το χώρο για την αποθήκευση καυσίμων και τον ανεφοδιασμό των μηχανοκίνητων οχημάτων της Αστυνομίας, και η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου παράλληλα με την αναπαλαίωση των διατηρητέων, θα αναβαθμίσει την περιοχή αισθητικά και λειτουργικά.
Η ένωση Συλλόγου Γονέων και Μαθητών του Εʼ Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και οι αντίστοιχοι σύλλογοι του 14ου και 21ου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης με υπόμνημά τους προς το Νομάρχη Θεσσαλονίκης, που το κοινοποιούν σε συναρμόδιους και ενδιαφερόμενους για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της σχολικής στέγης, εκθέτουν τεκμηριωμένα τη δυνατότητα και αναγκαιότητα ανέγερσης στον εν λόγω οικοπεδικό χώρο, σχολικής μονάδας.
Μετά απʼ αυτά ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Προτίθενται να προωθήσουν την άμεση ένταξη του έργου ανέγερσης του ως άνω σχολικού κτιρίου για το 21ο Γυμνάσιο και Λύκειο στο πρόγραμμα Σχολικής Στέγης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, επισπεύδοντας προς τούτο, από πλευράς Υπ. Δημοσίας Τάξης την απελευθέρωση του χώρου από την Αστυνομία και από πλευράς Υπ. Παιδείας την προκήρυξη και μελέτη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη