Σύμφωνα με Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους φορείς, τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών δεν προστατεύονται επαρκώς, αφού η διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και παρατυπίες.
Συγκεκριμένα, ύστερα από επανειλημμένες αναφορές πολιτών για προβλήματα στη διαδικασία ακούσιου εγκλεισμού των ψυχικά ασθενών, ο Συνήγορος του Πολίτη πραγματοποίησε έρευνα στο Δρομοκαϊτειο Θεραπευτήριο και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, από την οποία προέκυψε ότι δεν προκύπτει στην πράξη ο δικαστικός έλεγχος του εγκλεισμού των ψυχικά ασθενών και ως εκ τούτου, δεν επιτυγχάνεται η βασική επιδίωξη του Ν.2071/92 που επιτάσσει και προϋποθέτει ως βασική εγγύηση της προάσπισης των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών, την ύπαρξη δικαστικού ελέγχου.
Επιπροσθέτως, από την έρευνα στους φακέλους ασθενών, διαπιστώθηκε έλλειψη επαρκώς αιτιολογημένων ψυχιατρικών γνωματεύσεων, μη επαρκής ενημέρωση των ασθενών για το δικαίωμά τους για άσκηση ένδικων μέσων και, σε μεγάλο ποσοστό, απουσία δικαστικής απόφασης περί εγκλεισμού.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, κατόπιν των ανωτέρω, προτείνει μεταξύ άλλων, την άμεση και τακτική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τη συνεχή επιμόρφωση των ψυχιάτρων, τη δημιουργία Προγραμμάτων Παρέμβασης για την άμεση αντιμετώπιση των επικίνδυνων ψυχικά ασθενών και κυρίως την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, δεδομένου ότι η περιορισμένη κάλυψη των αναγκών στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, στρέφει αναπόφευκτα τις οικογένειες και τους αρρώστους στις ψυχιατρικές κλινικές.
Σημειώνουμε ότι, στην Ελλάδα, ο ακούσιος εγκλεισμός κινείται μεταξύ του 40-50% των εισαγωγών, ενώ στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ξεπερνά το 7-8%.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ.Υπουργός
Ποια συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την αξιοποίηση των συστάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη, έτσι ώστε να μην προσβάλλονται τα αναφαίρετα δικαιώματα των ψυχικώς πασχόντων;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης