Προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Θέμα: «Αυταρχικές συμπεριφορές στον 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης»
Σύμφωνα με καταγγελίες που έρχονται σε γνώση μας, η Διοίκηση του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης φέρεται να εμπλέκεται, για άλλη μια φορά, σε ζήτημα άδικης πειθαρχικής ποινής, σε βάρος στελέχους της υπηρεσίας. Παρά τις περυσινές καταγγελίες της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), που αφορούσαν στην πειθαρχική τιμωρία πυροσβέστη επειδή εξέφρασε τη διαφωνία του και προκάλεσαν σειρά δημόσιων αντιδράσεων – μεταξύ αυτών και σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης- φαίνεται πως ένα χρόνο μετά η ανωτέρω Διοίκηση ελέγχεται για νέο περιστατικό επιβολής άδικης πειθαρχικής ποινής σε γυναίκα, στέλεχος της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την καταγγελία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών, η Διοίκηση του ως άνω Σταθμού, προχώρησε σε άδικη και καταχρηστική πειθαρχική δίωξη γυναίκας Πυρονόμου, η οποία υπηρετεί στο 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, στην οποία η Διοίκηση, επέβαλλε πειθαρχική ποινή προστίμου ίσου με το 1/10 του βασικού της μισθού και ταυτόχρονα φέρεται να επεδίωξε την αιφνίδια μετακίνησή της σε άλλον Πυροσβεστικό Σταθμό, καταλογίζοντάς της μια σειρά από πειθαρχικά παραπτώματα.
Σύμφωνα με τις ανωτέρω καταγγελίες, μεταχειριζόμενη προσχηματικές δικαιολογίες, η διοίκηση του Σταθμού προχωρά σε πειθαρχικές ενέργειες, σε βάρος στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, ανάγοντας γυναικολογικής φύσεως ιατρικά ζητήματα, σε πειθαρχικά παραπτώματα, εγείροντας έτσι ερωτήματα για πιθανές διακρίσεις σε βάρος γυναικών στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε, μετά την πειθαρχική δίωξη, και (δυσμενής) μετακίνηση της εν λόγω Πυρονόμου, εγείροντας προφανή ερωτήματα για πιθανές ρεβανσιστικές πρακτικές εκ μέρους της Διοίκησης.
Επειδή με την συγκεκριμένη δίωξη διώκεται μια γυναίκα Πυρονόμος με δύο και πλέον δεκαετίες στην μάχιμη υπηρεσία, επιστήμονας, μητέρα δύο μικρών παιδιών, που παρ’ όλα αυτά έχει επιλέξει την «βάσανο» της μαχίμου υπηρεσίας και όχι την «ευκολία» της εργασίας της σε διοικητικές υπηρεσίες.
Επειδή η ελληνική Πολιτεία δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει φαινόμενα αυταρχισμού και ρεβανσισμού σε βάρος των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία με αυταπάρνηση και γενναιότητα υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, απέναντι στις πλέον αντίξοες συνθήκες.
Επειδή ο πάνδημος σεβασμός της ελληνικής κοινωνίας στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος πρέπει να μεταφραστεί σε βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, αύξηση των αποδοχών και ουσιαστική αναγνώριση του έργου τους, αντίθετα με όσα καταγγέλλονται παραπάνω.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Ο ερωτώντες Βουλευτές
Παππάς Πέτρος
Ακρίτα Έλενα
Μάλαμα Κυριακή
Χρηστίδου Ραλλία